6.1.24

Πως θα φτιάξουμε διακοσμητικά κεριά

Το να φτιάξεις ένα κερί είναι εξαιρετικά απλό και εξαιρετικά δύσκολο. Μπορείς απλά να λιώσεις κερί για να φτιάξεις κερί αλλά μπορείς να φτιάξεις ιδικά κεριά εμπορίου. Και ασφαλώς αναφέρομαι σε αυτά που όχι απλά μπορείς να πουλήσεις αλλά για αυτά που ο άλλος χρειάζεται να αγοράσει. Σε αυτό το άρθρο θα τα δούμε όλα από τα απλά κεριά παραφίνης στα κεριά που έχουν κοστολόγιο κατασκευής 1000ε και πάνω ως το πως θα τα εμπορευθείς. Τώρα εσύ θα αποφασίσεις μέχρι που θες να φτάσεις η μέχρι που μπορείς να φτάσεις. Πάμε αρχικά να δούμε τα βασικά που όπως και να έχει πρέπει να γίνουν και μετά να τα αναλύσουμε να τα εξελίξουμε τουτέστιν θα τα στύψουμε.

Τα βασικά υλικά για φτιάξεις κερί


1) παραφίνη η κερί μέλισσας η κερί σόγιας
2) φιτίλι
3) ένα ταψί, σχετικά μικρό
4) ένα μπρίκι η ένα κατσαρόλι να μπαίνει μέσα στο ταψί
5) ένα καλούπι
6) πινέλο
7) λάδι
8) ένα μολύβι η ένα κομμάτι ξύλου λίγο μεγαλύτερο από την διάμετρο του καλουπιού
9) λαδόκολλα γιατί θα τα κάνουμε χάλια.

Εκτέλεση για την δημιουργία κεριού


Θα βάλουμε στο ταψί νερό και το ταψί πάνω στο μάτι. Μια θερμοκρασία 120 βαθμών είναι μια καλή θερμοκρασία. Μετά βάζουμε την παραφίνη στο μπρίκι και το μπρίκι μέσα στο ταψί με το νερό που βράζει. Τι πρέπει να προσέξουμε εδω... Κανένα από τα δυο δεν πρέπει να ξεχειλίσει και πρώτα μπαίνει η παραφίνη στο μπρίκι και μετά το μπρίκι στο νερό του ταψιού που βράζει.
  Παίρνουμε το πινέλο το βουτάμε στο λάδι και βάφουμε τα καλούπια μας με λάδι. Αυτό για μη κολλήσουν τα κεριά μας σε αυτά. Αν και πιο κάτω θα δούμε καλούπια πολλών επιπέδων για παράξενα κεράκια.
  Όταν το μίγμα μας λιώσει είναι η κατάλληλη στιγμή να προσθέσουμε χρώμα άρωμα και ότι άλλο θέλουμε. Όμορφα πράγματα που θα δούμε πιο χαμηλά στο άρθρο. θα το τοποθετήσουμε τώρα στα καλούπια το λιωμένο μίγμα μας. Και στην συνέχεια το φιτίλι που για αυτό υπάρχουν δυο τρόποι. Ο πρώτος είναι αυτός στην φωτογραφία ο δεύτερος είναι να τρυπήσεις το μίγμα σου με το μολύβι όταν το κερί έχει μισό κρυώσει και να βάλεις εκεί το φιτίλι.
  Το μίγμα μας θα είναι έτυμο σε 8 με 10 ώρες αλλά το αφήνουμε 24 για να είμαστε σίγουροι. Και αφού δεν του έχουμε προσθέσει ειδικά υλικά δεν χρειάζεται ψυγείο η κατάψυξη. Θα χρειαστούμε γρήγορη ψύξη στα αρωματικά και τα εντομοαπωθητικά που θα φτιάξουμε, αλλά για αυτά θα πούμε κάτι περισσότερο. Ας δούμε λίγο βαθύτερα το κερί τουτέστιν να το επεξεργαστούμε.

Τι παραφίνη να βάλω στο κερί μου.

Ανάλογα τι κερί θες... Ας δούμε λίγο τι υπάρχει στο εμπόριο και τι χρειαζόμαστε εμείς. Αρχικά έρχεται το χρώμα που ξεκίνα από ένα σχετικά κίτρινο και καταλήγει στο λευκό. Το λευκό είναι το κατάλληλο αν θέλουμε να δώσουμε κάποιο χρώμα στο κερί μας. Στην συνέχεια έρχεται η θερμοκρασία τήξης που αρχίζει από 49 βαθμούς και φτάνει ως τους 62. Για τα αρωματικά κεριά διαλέγουμε παραφίνη χαμηλών θερμοκρασιών για να μην αλλοιώσουμε τα χαρακτηριστικά του αρώματος. Σκέψου ότι υπάρχει αρωματική ουσία στο εμπόριο που στοιχίζει 170ε τα 25ml σε λογικά πλαίσια. Γιατί υπάρχει και η μπορονια που στοιχίζει 1000ε στα 25ml. Για τα κεριά που τα θέλουμε για το φως η για την θερμότητα χριζόμαστε παραφίνη που να λιώνει σε μεγάλες θερμοκρασίες. Αν το καλούπι μας είναι γυάλινο και γενικά θέλουμε να έχουμε το κερί μας μέσα σε γυαλί τότε παίρνουμε πάλη παραφίνη 49 - 52 βαθμών. Αν το κερί μας είναι για εξωτερικούς χώρους και δεν το έχουμε μέσα σε καλούπι όταν το ανάψουμε διαλέγουμε παραφίνη 58-62 βαθμών. Αυτό γιατί δεν θέλουμε να λιωθούν τα άκρα του κεριού και να προστατεύουν την φλόγα από τον αέρα. Η σκληρότητα της παραφίνης που χρησιμοποιούμε στα κεριά έρχεται από το 12 ως το 45. Αν το κερί μας το θέλουμε μέσα στο καλούπι του, όπως ένα βαζάκι που φτιάξαμε μόνοι μας για αυτό, δεν μας απασχολεί η σκληρότητα. Αν το κερί το θέλουμε εκτός καλουπιού θα αρχίσουμε από το 30 ως το 45 ( μιλάμε για σκληρότητα με παρακολουθείς έτσι? ). Και ανάλογα το πάχος του κεριού θα διαλέξουμε την κατάλληλη. Για ένα πολύ λεπτό κεράκι θα διαλέξουμε την σκληρή παραφίνη ενώ για ένα πιο χοντρό μπορούμε να κοιτάξουμε και κάτι όχι τόσο ανθεκτικό. Το τύπο της παραφίνης. Υπάρχει η κρυσταλλική παραφίνη που θα κάνει το κερί σου να μοιάζει με μάρμαρο. Υπάρχει η ομαλή που έχει σταθερό χρώμα. Υπάρχει μια άλλη που κάνει νερά και είναι πολύ καλή για να μπερδεύεις τα χρώματα. Υπάρχει και η διάφανη. Γενικά υπάρχουν πολλοί τύποι αλλά με τους βασικούς τέσσερις και αρκετή φαντασία κάνεις τα πάντα. Το κοστολόγια είναι 2ε με 3ε το κιλό ανάλογα και την ποσότητα που θα αγοράσεις. Και αναφέρομαι πάντα σε τιμές παντοπωλείων και καταστημάτων της γειτονίας. Τώρα αν ο σκοπός σου είναι βγάλεις 100 - 200 κυλά κεριών ψάχνεις για παραφίνη από Ισραήλ, κίνα, Αφρική μέσω www.alibaba.com που οι τιμές είναι στα 0.10ε με 0.20. όμορφα! τώρα το μυαλό σου είναι έτυμο για την απόλυτη συνταγή παραφίνης? Όχι φίλε μου την τέλεια παραφίνη πρέπει να φτιάξεις δεν μπορείς να την αγοράσεις. Μπορείς να θες χαμηλό σημείο βρασμού και αντοχή. Πρέπει να συνδυάσεις τα δυο κομμάτια παραφίνης και να βγάλεις κάτι ενδιάμεσο. Είναι τέχνη η κατασκευή κεριών.

Χειροποίητο κερί με φυσικό κερί μέλισσας


Το κερί που θα βγάλουν οι μέλισσες είναι λευκό αλλά από το μελίσσι θα βγει σε κίτρινο χρώμα λόγο υπολειμμάτων. Βέβαια γίνεται να καθαρίσει και με φυσικό και με τεχνικό τρόπο. Ο φυσικός είναι η έκθεση κεριού στον ήλιο και ασφαλώς ο ζητούμενος από την στιγμή που το πληρώσαμε 10ε το κιλό γιατί είναι φυσικό. Ο χημικός καθαρισμός μπορεί να γίνει με χλωρίνη με είδος βενζολίου και άλλα πράγματα που πιθανών να μη θέλουμε να εισπνέουμε. Ακόμα μπορούμε να το μπερδέψουμε με παραφίνη αλλά και πάλη δεν υπάρχει νόημα να αγοράσουμε το φυσικό για για να του ρίξουμε πετρέλαιο ( η παραφίνη προέρχεται από πετρέλαιο ). Αλλά το κερί είναι δικό σας και καλό θα ήταν να τα ξέρετε όλα αυτά. Η θερμοκρασία τήξης είναι 63 - 65 βαθμοί και είναι αρκετά εύφλεκτο. Διαρκεί λιγότερο δηλαδή από ένα ίδιο κερί παραφίνης. Πως θα καταλάβουμε τώρα αν το κερί που μας πασάρουν είναι φυσικό. Πρώτα από όλα δεν αναφέρεις ότι το θες για κερί αλλά για να το φας, έχει πολύ καλές ιδιότητες. Μετά κόβουμε ένα κομματάκι με το μαχαίρι, το 100% καθαρό δεν κολλά ούτε στο μαχαίρι ούτε στα δόντια. Το μυρίζουμε να δούμε αν μυρίζει μέλι και μετά το τρόμε. Και πάντα αναφερόμαστε σε μικρό μελισσοκόμο που ξέρουμε που μένει. Αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί η χαζοί νόμοι θα σου έγραφα πως θα φτιάξεις γρήγορα μια βόμβα από κερί μέλισσας και φύκια αλλά αφού υπάρχουν ας δούμε γιατί να προτιμήσουμε το φυσικό κερί αντί για την παραφίνη.
  Το φυσικό είναι φυσικό αλλά πέρα από αυτό βγάζει λιγότερο καπνό και όχι τόσο ανθυγιεινό. Αυτό έχει να κάνει και με το φιτίλι αλλά για τα φιτίλια θα μιλήσουμε μετά. Το άρωμα του είναι ευχάριστο και στην περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε αρωματικά κεριά πολύ καλής η καλύτερης ποιότητας τότε θέλουμε το φυσικό κερί. Το σημαντικότερο μειονέκτημα είναι το χρώμα που θα δυσκολευτούμε να το καθαρίσουμε και να το αλλάξουμε. Αν θέλουμε φτιάξουμε κεριά ανοιχτών χρωμάτων γιατί ένα μαυράκι ένα κοκκινάδι θα το καταφέρουμε. Ίσως από το μυαλό σου έχει περάσει να χρησιμοποιήσεις κερί εκκλησίας... Εδω θα έχεις ανεκδοτάκι με απάντηση. Ένας καναδός και ένας αφροαμερικανός συναντούνται σε δημόσια ουρητήρια κάπου στο κέντρο. Ο καναδός κοιτάζει προς τον αφροαμερικανό και τον ρωτά έκπληκτος : πως τα κατάφερες με αυτό το πράγμα ?!?!? Του λέει ο αφροαμερικανός είναι αρκετά απλό κάθε πρωί το χτυπώ με δύναμη 43 φορές στον νιπτήρα. Μετά από έναν μήνα ξανά συναντούνται στα ίδια ουρητήρια και ο καναδός με αρκετό πόνο και δυσκολία παίρνει την θέση του. Ο αφροαμερικανός κοιτάζει προς το μέρος του και του λέει : πάντως από χρώμα το πέτυχες. Κάτι ανάλογο θα κάνεις αν χρησιμοποιήσεις τα κεριά τις εκκλησιάς θα το πετύχεις από χρώμα... Σου γράφω πιο κάτω για τα εκκλησιαστικά κεριά αλλά είναι σχεδόν μηδαμινές οι περιπτώσεις που φτιάχνονται από κερί μέλισσας. 10ε το κιλό κοστίζει κατευθείαν από την πυγή.

Χειροποίητο κερί από σόγια

Είναι η επεξεργασία του σογιέλαιου. Κοστίζει 5ε με 15ε το κιλό ανάλογα την καθαρότητα. Το λέω αυτό γιατί μπορεί εύκολα να το νοθέψεις με παραφίνη. Μπορεί να ικανοποιήσει αρκετά σχήματα και το σημείο τήξης είναι από 35 ως 60. σε κάποιες περιπτώσεις είναι το καταλληλότερο όπως τα κεριά που θέλουμε να μας δώσουν θερμότητα η φως. Είναι μια καλή λύση για αρωματικά κεριά και ασφαλώς ο καπνός δεν είναι σαν αυτόν της παραφίνης. Τα περισσότερα κεριά ποιότητας στο εμπόριο είναι από σόγια. Αλλά δεν έχει την δυνατότητα να συντηρήσει το άρωμα τόσο καλά όσο το φυσικό κερί μέλισσας. Αλλά μπορεί να το μεταδώσει καλύτερα με την καύση του. Αλλά αναφέρομαι σε πολύ μικρές μονάδες που δύσκολα αντιλαμβάνεσαι. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν μπορείς να αντιληφτείς καν μιας και έχουμε να κάνουμε με κερί. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι ικανότητες έχουν οι αυθεντίες του είδους.

Το κατάλληλο φιτίλι για το χειροποίητο κερί

Τα ακριβότερα και τα προτεινόμενα είναι τα οικολογικά η αλλιώς βαμβακερά, στο εμπόριο μπορεί να τα δείτε σε δυο συσκευασίες από την ίδια εταιρία. Αλλού τα βαμβακερά και αλλού τα οικολογικά. Αυτό σημαίνει ότι τα βαμβακερά ίσως δεν είναι τόσο βαμβακερά οπότε προτιμούμαι τα οικολογικά. Η ακόμα και τα φτιάχνουμε αν ζούμε σε μια περιοχή που καλλιεργούν βαμβάκι παίρνουμε ένα κομμάτι και το κόβουμε με το χέρι σε πολλά μικρά κομματάκια. Μετά φτιάχνουμε μια λεπτή γραμμή με αυτό και του ρίχνουμε κερί. Αν το κερί τώρα είναι και μέλισσας και όχι παραφίνης τότε έχουμε ένα 100% οικολογικό φιτίλι. Ας δούμε τι άλλο υπάρχει στο εμπόριο και πόσο θα μας πάει το μαλλί η το βαμβάκι ανάλογα τι θα αγοράσουμε. Αρχίζοντας από το αντιανεμικό φυτίλι που θα μας κοστίσει περίπου 1ε με 2ε το μέτρο. Αντιανεμικό σε λογικά πλαίσια γιατί αυτό που το σβήνεις και ξανά ανάβει έρχεται στα 5ε με 10ε το μέτρο. Μετά είναι το σκληρό βαμβακερό φιτίλι που θα το χρειαστούμε σε λεπτά κεριά. Είναι αυτό που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι αφού μπορείς να αγοράσεις τα 5 μέτρα με 0.10ε ως 0.50ε. Φιτίλια eco ακέρωτα είναι αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε συνήθως σε δύσκολες περιπτώσεις που θέλουμε να δώσουμε κάποιο περίπλοκο σχήμα στο κερί μας. Και το βαμβακερό σκληρό φιτίλι που δίνει πάλη δυνατή καύση με 0.40ε το μέτρο. Μετά έρχονται οι συνδυασμοί σε κερωμένα και ακέρωτα φιτίλια όλων αυτόν. Τα ακέρωτα τα χρησιμοποιούμε αν θέλουμε να δουλέψουμε 100% φυσικό κερί γιατί τα κερωμένα είναι κερωμένα με παραφίνη. Πέρα από κάποιες περιπτώσεις που θα χρειαστεί να τις εμπιστευτείς....

Πως θα φτιάξω καλούπι για χειροποίητο κερί


Πυλός, γύψος, ξύλο, μέταλλο, γυαλί και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς ακόμα και χωρίς καλούπι με πολλαπλές βαφτίσεις φυτιλιού. Το θέμα είναι τι θέλουμε να κάνουμε. Αν το κερί θέλουμε να το κάψουμε μέσα στο καλούπι του η μόνο του. Αν θέλουμε να φαίνετε το χρώμα του κεριού η όχι. Θα δώσουμε περισσότερο βάρος στην εμπορική χρήση αλλά ακόμα και αν δεν το θες για αυτόν το λόγο θα την βρεις την άκρη σου. Μια απλή και όμορφη μέθοδος είναι το ποτήρι για κεριά χαμηλής τήξης. Μπορούμε να επιδείξουμε το χρώμα του κεριού, έχει επιπλέον προστασία για τα αρωματικά συστατικά που έχουμε προσθέσει. Το μέταλλο έρχεται στην απλή μορφή του αλουμινίου όπως τα ρεσω και στην πολυμορφική που θα δούμε στον γύψο και τον πηλό. Καλούπια ξύλου έχω δει να χρησιμοποιούν συνήθως σε μακρόστενα κεριά και λαμπάδες. Πέρα από τα εκκλησιαστικά που έχω δει να βαφτίζουν τα φιτίλια μέσα στο μίγμα να τα βγάζουν μέχρι να στεγνώσει το κερί και μετά ξανά πάλι. Μέχρι το κερί να αποκτήσει το απαραίτητο πάχος.
  Αυτά που με έχουν συγκινήσει περισσότερο είναι τα χειροποίητα καλούπια. Φτιάχνονται από πολλά κομμάτια γύψου η πηλού για να δώσουν στο κερί σχήμα με εξογκώματα ακόμα και την επωνυμία του κατασκευαστή. Τα καλούπια φτιάχνονται σε πολλά κομμάτια και αφαιρούνται πάλι σε πολλά κομμάτια από το κερί γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Αν το κερί σου θες να έχει μια αχιβάδα στα αριστερά που εξέχει δεν μπορείς να το κάνεις σε ενιαίο καλούπι και απλά να το τραβήξεις. Θα πρέπει το αριστερό κομμάτι του καλουπιού που δίνει το σχήμα τις αχιβάδας να μπορεί να απομακρυνθεί από το καλούπι. Ο πηλός και ο γύψος θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις τα πρώτα σου καλούπια αλλά έχουν ημερομηνία λήξης. Φθείρονται σπάνε για αυτό όταν θα γίνει ειδικευμένα θα πας σε ηλεκτρονικό τόρνο να τα φτιάξεις από ανοξείδωτο μέταλλο.
  Πως επηρεάζουν τα καλούπια το μίγμα μας τώρα. Ελάχιστα και επιφανειακά περισσότερο το ξύλο μετά ο πυλός μετά ο γύψος μετά το μέταλλο και το γυαλί. Αλλά δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε η να προσαρμόσετε τα καλούπια σας για αυτόν τον λόγο... Τα πολύ λεπτά κεριά φτιάχνονται χωρίς καλούπια, με την βάφτιση που αναφέραμε ποιο πάνω. Και στα υπόλοιπα είναι τόσο επιφανειακό που με ένα απλό σκούπισμα χαρτοπετσέτας θα χάσει περισσότερο από ότι θα το επηρεάσει το καλούπι. Όπως και να έχει και οι δυο περιπτώσεις είναι μηδαμινές και δεν πρέπει να μας απασχολούν.

Χρωστικές ουσίες για χειροποίητα κεριά

Χημικές και φυσικές ότι βάφει μπορεί να δώσει και χρώμα στο κερί μας. Αλλά θα ήταν παράλογο να χρησιμοποιήσουμε χημικό χρώμα στο φυσικό κερί η φυσικό χρώμα στην παραφίνη. Μπορούμε αν θέλουμε αλλά έτσι σταματάμε να λέμε το φυσικό φυσικό. Κάπου θα το έχει πάρει το μάτι μας 90% φυσικό προϊόν. Ούτε καν και 99% φυσικό να ήταν το χημικό το κάνει χημικό 100%. Γιατί με την ίδια λογική δεν υφίσταται ο όρος χημικό αφού μπορούν τα χημικά να προέρχονται από φυσικά προϊόντα. Όποτε αν θέλουμε κάτι φυσικό διαλέγουμε και φυσικό χρώμα που θα πει ότι οι πρώτες ύλες τους είναι: φυσικές ρητίνες και φυσικά έλαια, φυτικά κεριά και μαστίχες, φυσικά αιθέρια έλαια, φυτικές και ορυκτές χρωστικές, διάφοροι άργιλοι, όπως επίσης και ουσίες ζωικής προέλευσης. Δυο είναι τα αρνητικά στο φυσικό χρώμα. Το ένα είναι πως μπορεί να επηρεάσει το άρωμα του κεριού. Και το δεύτερο ότι δύσκολα θα πάρουμε αυτό το χρώμα που θέλουμε. Τα χημικά χρώματα χωρίζονται σε κατηγορίες που αρχίζουν από την ήπια μορφή όπως οι βαφές ζαχαροπλαστικής ( μη μου το πλασάρεις σαν φυσικό θα με εξοργίσεις ) και μετά ανεβαίνουμε σε νερό μπογιές και άλλες μπογιές μέχρι το απόλυτο χημικό που σου έχει άοσμα το χρώμα που θες. Άλλες άοσμες και μη βλαβερές και άλλες μυρίζουν νέφτι από 10 χιλιόμετρα. Αυτές μπορούν να δώσουν σταθερή ποιότητα χρώματος στο κερί. Αν το θέμα μας είναι ακριβής ποιότητα χρώματος σε 100% καθαρό κερί. Μπορούμε να διαλέξουμε κερί υψηλής τήξης. Να το φτιάξουμε σε πάχος που θα σιγουρευτούμε ότι οι άκρες δεν θα λιώσουν. Ένας καλός συνδυασμός φιτιλιού θα βοηθήσει. Και να το ζωγραφίσουμε περιμετρικά ακόμα και να του βάλουμε διακοσμητικά.

Δημιουργία χειροποίητων αρωματικών κεριών


Κανονικά τα αρωματικά και τα εντομοαπωθητικά είναι στην ίδια κατηγορία. Είναι και τα δυο κεριά που τα φτιάχνουμε με σκοπό να μυρίζουν κάπως. Αλλά υπάρχει μια μικρή διαφορά στην κατασκευή και για αυτό τα χώρισα σε δυο κατηγορίες. Υπάρχουν φθηνά αρώματα που μπορείτε να βάλετε στο κερί σας ακριβά και πανάκριβα. Υπάρχουν βότανα που τα ρίχνεις ολόκληρα μέσα, αιθέρια έλαια ακόμα και σκόνη που μπορεί να δώσει άρωμα. Κάθε άρωμα έχει τις ιδιότητες του και τις ποιότητες που μπορείς να το βρεις. Αν σκέπτεσαι να φτιάξεις ένα απλό αρωματικό κερί με σκοπό να το πουλήσεις 2ε - 3ε τότε κοιτάς για κάτι ευχάριστο σε χαμηλή τιμή και παραφίνη. Αν ο σκοπός σου είναι η ποιότητα κοιτάς για καθαρά αιθέρια έλαια. Στο άρθρο που εχω για τα αιθέρια έλαια εξηγώ ότι του εμπορίου τα 100% καθαρά δεν είναι 100% καθαρά. Αλλά είναι αρκετά καλά. Για παράδειγμα εμένα μου αρέσει το ylang ylang έχω πάθος με το άρωμα του, έχω ένα μπουκαλάκι τώρα μπροστά μου και το μυρίζω πριν γράψω ( έκανες τον συνειρμό έτσι? ). Το αγόρασα 85ε στα 25ml στο φαρμακείο μπορούσα να το βρω με 15ε στην ίδια ποσότητα. Είναι και τα δυο 100% καθαρά με την διαφορά ότι το δικό μου βγήκε παγωμένο από τον αποστακτήρα και σφραγίστηκε αμέσως. Η διαφορά στο άρωμα είναι τεράστια και σίγουρα μπορεί να μπει αρκετή από αυτήν στο κερί. Στο κερί τώρα η ποιότητα θα πέσει σε αυτήν του φαρμακείου λόγο θερμότητας. Αλλά αν χρησιμοποιούσα φαρμακιού θα έπεφτε ακόμα πιο χαμηλά. Τα αιθέρια έλαια έχουν ιδιότητες και για αυτούς τους λόγους τα χρησιμοποιούμε. Για αυτόν το λόγο τα βάζουμε στα κεριά μας και αυτές τις ιδιότητες πουλάμε μαζί με τα κεριά μας. Μπορεί να γίνει πρόχειρα αλλά μπορεί να γίνει και καλά. Ο κόπος είναι ίδιος το κοστολόγιο αλλάζει.
  Το άρωμα στο κερί το προσθέτουμε την ώρα που το μίγμα μας έχει λιώσει και βράζει ακόμα. Κάνουμε ένα ανακάτεμα και το κατεβάζουμε από την φωτιά για να το προσθέσουμε στο καλούπι. Και αφού είναι άρωμα χρησιμοποιούμε κερί χαμηλής τήξης και δεν το αφήνουμε να βράσει για πολύ ώρα, μόνο όσο χρειάζεται για να λιώσει. Τώρα υπάρχει και η ταχτική που τοποθετείτε το κερί κατευθείαν στο ψυγείο για να συντηρήσει καλύτερα το άρωμα. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστή γιατί δεν διάβασα κάτι επίσημο για αυτήν οπότε δεν θα στην προτείνω αλλά θα την αναφέρω. Το κερί μπαίνει σε καλούπι που αντέχει τις αλλαγές θερμοκρασίας, δηλαδή όχι κάτι γυάλινο. Και το καλούπι με το λιωμένο μίγμα στο ψυγείο η στην κατάψυξη. Αυτό ανάλογα με το είδος του κεριού θα δημιουργήσει και διάφορα σχήματα οπότε κάποιοι το χρησιμοποιούν και για να δώσουν ένα συγκεκριμένο σχήμα. Τα αρνητικά είναι πως επηρεάζει το χρώμα του κεριού αλλά αυτό μπορεί να είναι και θετικό αν είσαι τυχερός.

Δημιουργία χειροποίητων εντομοαπωθητικών κεριών.

Εδω έχουμε τα κεριά που ο άλλος σπάνια θα πληρώσει ακριβά για να τα αγοράσει και για αυτό χρησιμοποιούμε παραφίνη τις περισσότερες φορές. Τώρα αν το κάνεις για εσένα η για κάποιο φίλο μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακριβά υλικά αλλά θα σε δυσκολέψει στο εμπόριο. Το θέμα μας εδω δεν είναι τόσο τα αρώματα όσο η τέχνη. Είναι ευκολονόητο ότι διαλέγουμε αρώματα η φυτά που έχουν εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Η τεχνική είναι το κερί μέσα στο κερί. Μπορεί να γίνει με δυο καλούπια η με την μέθοδο της βάφτισης που αναφέρω στα καλούπια. Το κερί που έχει το άρωμα πρέπει να είναι γύρο από το φιτίλι και όχι απλωμένο παντού. Και το φιτίλι δυνατής καύσης. Δεν λέω ότι θα έχει λιγότερο άρωμα θα βάλεις την ποσότητα που θα έβαζες έτσι και αλλιώς στην συνταγή σου. Αλλά για να δουλέψει σωστά πρέπει όλο το άρωμα να είναι κοντά στην φλόγα. Ένας τρόπος να το καταφέρουμε είναι να φτιάξουμε πρώτα ένα στεφάνι κεριού με μια τρύπα στην μέση. Σκέψου κάτι στο μέγεθος 5 μολυβιών. Και όταν αυτό κρυώσει καλά να φτιάξουμε το αρωματικό μίγμα και να το βάλουμε στο κέντρο μαζί με το φιτίλι μας. Αν γίνει σωστά μπορείς να φτιάξεις εντομοαπωθητικό κερί ακόμα και με καφέ.

Δημιουργία χειροποίητων διακοσμητικών κεριών

Είναι αυτά που είναι όμορφα εξωτερικά και αυτά που φέγγουν αρκετά. Η δουλειά τους είναι να φαίνονται. Οπότε πρέπει να εστιάσεις σε σκληρότητα κεριού σε ομορφιά και δυνατή καύση. Περισσότερο χρησιμοποιούνται από καταστήματα και πολλά καίγονται σε εξωτερικούς χώρους για αυτό και διαλέγουμε αντιανεμικό φιτίλι. Είναι σχετικά εύκολο να φτιάξεις ρεσω με εντομοαπωθητικές ιδιότητες και να τα πουλήσεις στα καταστήματα. Αν το κάνεις οργανωμένα και σωστά θα σου βγει σε αρκετά χαμηλή τιμή ώστε να δόσεις δωρεάν δήγματα για να δουν την δουλειά σου. Το διακοσμητικό κερί πέρα από αυτό μπορεί να φτάσει και σε επίπεδα τέχνης. Μπορείς να κάνεις τα πάντα με αυτό ακόμα και διακοσμητικά που δεν χρησιμοποιούνται σαν κεριά αλλά σαν διακοσμητικά. Σκέψου τα κέρινα ομοιώματα. Κάποια κεριά που μπορείς να τα κατατάξεις στα διακοσμητικά είναι τα κεριά για τα ιπτάμενα φαναράκια ( κινέζικα φανάρια ). Είναι αρκετά απλή η κατασκευή τους και χρειάζονται κερί που να λιώνει γρήγορα και να αναπτύσσει μεγάλες θερμοκρασίες. Οπότε το έχουμε με παραφίνη χαμηλής τήξης ένα κεντρικό φιτίλι δυνατής καύσης και τρία αντιανεμικά γύρο από αυτό.

Πως θα φτιάξουμε εκκλησιαστικά κεριά

Τα εκκλησιαστικά κεριά σε πολύ σπάνιες και καλές περιπτώσεις φτιάχνονται από φυσικό κερί μέλισσας. Αυτό το κάνουν μόνο στις περιπτώσεις που παράγουν κερί μέλισσας αυτοί που θέλουν να φτιάξουν το κερί. Είπαμε ότι μια μέση τιμή είναι κάπου στα 10ε και πρέπει να είμαστε σίγουρη για τον παραγωγό για να το προμηθευτούμε φυσικό. Γενικά το κερί μέλισσας έχει πολλές καλές ιδιότητες και μας συμφέρει περισσότερο να το πουλήσουμε για αυτές παρά σαν κερί. Τα εκκλησιαστικά φτιάχνονται συνήθως με παραφίνη και φαίνετε από την κάπνα που βγάζουν. Μπορούν να φτιαχτούν με τρις τρόπους. Την βάφτιση που έχουμε αναφέρει το καλούπι ξύλου που έχουμε αναφέρει και το πλάσιμο που θα αναφέρουμε τώρα. Για να πλάσεις το εκκλησιαστικό κερί χρειάζεσαι φυσικό κερί μέλισσας, γίνεται και με παραφίνη αλλά είναι επίπονο. Αυτό που κάνεις είναι: αρχίζεις να τυλίγεις το φιτίλι γύρο από το κερί και με το πλάσιμο να του μεγαλώνεις τον όγκο του σε πάχος και σε μέγεθος. Συνήθως επιλέγεται η Ελληνική παραφίνη οικονομική παραφίνη παχύρρευστη, ημι-εξευγενισμένη σημείο τήξης 56-58. Και σε καμία περίπτωση δεν κάνει για διακοσμητικά η αρωματικά κεριά. Κιτρινίζει με το παραμικρό και αν τα μυρίσεις από κοντά πιάνεις ελαφρές νότες πετρελαίου.

Που θα πουλήσεις χειροποίητα κεριά


Από το ebay.com η από το προσωπικό σου e-shop. Και τα δυο είναι δωρεάν και αν δεν ξέρεις πως θα τα φτιάξεις φτιάξε ένα pay pal και μετά πες μου θα να σου εξηγήσω σιγά σιγά πως θα φτιάξεις το μαγαζάκι σου μέσω ιντερνέτ χωρίς να πληρώσεις μια. Μετά από αυτό σε τοπικά καταστήματα με πίστωση. Θα πας σε αυτόν που έχει το κατάστημα τις γειτονιάς, αναφέρομαι σε αυτόν που μπαίνουν άνθρωποι μέσα να ψωνίσουν όχι τον άλλον. Και του λες έχω αυτά τα κεριά τα δίνω τόσο και κάνουν αυτό. Να τα αφήσω εδω και δούμε πως θα πάνε και αν πουληθούν περνώ και με πληρώνεις αν όχι περνώ και τα παίρνω. Με δικά σας λόγια πάντα και χωρίς άγχος κεριά είναι δεν θα πάθουν τίποτα. Για πολύ καλής ποιότητας κεριά μόνο ιντερνέτ η αλυσίδες καταστημάτων. Για εμένα καλύτερο είναι διαδίκτυο δεν θέλει χαρτιά δεν έχει μπλεξίματα και μπορείς σε μια εβδομάδα να ανοίξεις το μαγαζί σου.

Πως θα πουλήσεις χειροποίητα κεριά


Αν μιλάμε για κεριά καλής η καλύτερης ποιότητας τότε με συσκευασία και πιστοποιητικό. Μπες μια στο www.alibaba.com και δες για συσκευασίες μπορείς να φτιάξεις ξύλινες μεταλλικές ότι θες πολύ φθηνα και με την επωνυμία σου. Κάτι που δίνει και άλλο κύρος στο κερί σου μιας και παίζεις με ποιότητες 50ε και πάνω ανά κερί.  Πέρα από αυτό αν τα καταφέρεις με τα κεριά πρέπει να δίνεις και ένα πιστοποιητικό ότι είναι δικό σου και όχι κάποιο αντίγραφο. Η ευκολότερη λύση και καλύτερη για εμένα είναι το χειρόγραφο. Μετά από αυτά που είναι η εικόνα πάμε και στις ιδιότητες. Έχεις βάλει κάποια συστατικά στο κερί σου που κάνουν την αξία του να ανέβει σε αυτό το επίπεδο. Πρώτα θα εκτυπώσεις φυλλάδια που να αναφέρουν το όνομα του κεριού και το τι κάνει και στην συνέχεια πρέπει να σκεφτείς έναν τρόπο ώστε ο καταναλωτής να είναι σίγουρος ότι το κερί σου έχει τα καλύτερα υλικά.
1. Ποτέ μην αφήνετε να λειώνει η παραφίνη μόνη της χωρίς να παρακολουθείτε την διαδικασία.
2. Χρησιμοποιείτε πάντα διπλό βραστήρα ή μπρίκι σε κατσαρόλα με νερό για να ζεστάνετε την παραφίνη. Ποτέ μην τοποθετείτε την παραφίνη κατευθείαν στην κατσαρόλα ή μόνη της σε θερμαντικές συσκευές.
3. Ποτέ μην ρίχνετε νερό σε φωτιά από παραφίνη.
4. Ποτέ μην υπερθερμαίνετε την παραφίνη. Οι αναθυμιάσεις από υπερθερμασμένη παραφίνη μπορεί να προξενήσουν σοβαρή ασθένεια.
tips
υπάρχουν χημικά και φυσικά προϊόντα που επηρεάζουν το χρώμα της φλόγας. Το αλάτι μπορεί να σου δώσει την πράσινη φλόγα. το οινόπνευμα την μπλέ.
επικοινωνία:periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε την ομάδα μας στο facebook



















Δεν υπάρχουν σχόλια: