12.12.23

Ενστάλαξη οξαλικού οξέος

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο τα μελίσσια ξεγονεύουν και αυτό είναι η βασική προϋπόθεση για κάποιους μελισσοκόμους να εφαρμόσουν στα μελίσσια τους θεραπεία κατά της βαρρόα με ενστάλλαξη μίγματος σιροπιού και οξαλικού οξέως.Βέβαια φέτος ο καιρός είναι πιο ήπιος και το ξεγόνεμα μπορεί να καθυστερήσει λίγο, όμως σε κάποιες βόρειες περιοχές παρά την ηλιοφάνεια τα κρύα εχουν αρχίσει.
Το Οξαλικό Οξύ είναι εγκεκριμένο και για την βιολογική μελισσοκομία και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται απο όλο και περισσότερους μελισσοκόμους.O κυριότερος τρόπος εφαρμογής της θεραπείας στα μελίσσια είναι η ενστάλλαξη και απο κάποιους μελισσοκόμους η εξάχνωση για την οποία υπάρχει ειδική συσκευή.
Στην χώρα μας συστηματική ερευνα για τη δράση του Οξαλικού Οξέως εχει κάνει η κα Φανή Χατζήνα ερευνήτρια του Ινστιτούτου μελισσοκομίας ΕΘΙΑΓΕ η οποία εχει προσδιορίσει την χρήση του στην μελισσοκομία καθώς και την δοσολογία.
Για την ενστάλλαξη παρασκευάζουμε ενα σιρόπι με 1 λίτρο νερό 1 κιλό ζάχαρη και 80 γρμ σκόνη διένυδρου οξαλικού οξέως η 60 γρμ άνυδρο.Αυτή είναι η δόση για τον χειμώνα και για μια μόνο εφαρμογή.Για την παρασκευή θερμαίνουμε ελαφρά το νερό ωστε να λειώσει η ζάχαρη και οταν κρυώσει το μιγμα προσθέτουμε το Οξαλικό Οξύ.Η πιο πάνω αναλογία θα μας δώσει ενα σιρόπι 1660 ml αρκετό για θεραπεία σε 30 δεκάρια μελίσσια.
Η ενστάλλαξη γίνεται με σύριγγα επάνω στις μέλισσες και ποσότητα σιροπιού 5 ml ανα πλαίσιο που έχει μέλισσες.Η εφαρμογή γίνεται στα μεσοδιαστήματα των τελάρων(5 ml ανα μεσοδιάστημα.).
Είναι προτιμότερο η εφαρμογή να γίνεται αργά το απόγευμα οταν οι περισσότερες μέλισσες θα είναι μέσα στην κυψέλη και σε θερμοκρασία οχι μικρότερη των 8-10 βαθμών Κελσίου.Συνιστάται επίσης να αποφεύγεται η εφαρμογή σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 37 βαθμών Κελσίου.
Το διάλυμα ζάχαρης και Ο.Ο. πρέπει να χρησιμοποιείται άμεσα, εάν δυνατόν την ίδια ημέρα. Ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί την ίδια ημέρα ή το πολύ την επομένη πρέπει να πετιέται και να δημιουργείται νέο.
Για διευκόλυνση και μείωση του χρόνου εφαρμογής μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η σύριγγα αυτόματης τροφοδοσίας.
Το Οξαλικό οξύ θεωρείται βιολογικό οξύ. Παρόλα αυτά παραμένει θεραπευτικό σκεύασμα και η χρήση του πρέπει να γίνεται με σύνεση και προσοχή. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται υπέρ-δοσολογία.
Παρακάτω παραθέτω ενα video με το πως γίνεται η ενστάλλαξη απο τον μελισσοκόμο.

Οταν υπάρχουν μέλισσες επάνω στα πλαίσια καλό είναι να τις καπνίσουμε λίγο ωστε να κατέβουν ανάμεσα στα πλαίσια.


Μεθοδολογία-Φανή Χατζήνα Ερευνήτρια Ινστιτούτου Μελισσοκομίας ΕΘΙΑΓΕ

επικοινωνία periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε την ομάδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: