20.2.20

Δημιουργία δυνατών παραφυάδων

Ένας εύκολος τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να κάνει μια μέτρια αύξηση, όταν διαθέτει νέες βασίλισσες γονιμοποιημένες ή όταν μπορεί να προμηθευτεί τέτοιες από βασιλοτρόφους, είναι ο εξής τρόπος τον οποίο συνιστά ο Δρ. Μίλερ.

Επιλέγουμε 4 δυνατές κυψέλες ή, αν δεν έχουμε δυνατές, φροντίζουμε να τις δυναμώσουμε με τροφοδότηση και προσθήκη γόνου από άλλες κυψέλες.
Όταν οι 4 αυτές είναι έτοιμες, παίρνουμε από κάθε μια από τις 3 κυψέλες, 2 πλαίσια γόνου χωρίς τον πληθυσμό τους. Με αυτό τον τρόπο έχουμε 6 πλαίσια με γόνο ορφανό μέσα σε μια κυψέλη και συμπληρώνουμε τα κενά με κηρήθρες χτισμένες και με λίγο μέλι αν έχουμε. Μεταξύ των πλαισίων κρεμάμε ένα κλουβί βασίλισσας που να περιέχει μια γόνιμη βασίλισσα. Πηγαίνουμε τότε στην τέταρτη δυνατή μας κυψέλη, τοποθετούμε πάνω σε αυτή την κυψέλη τα 6 πλαίσια γόνου και τη φυλακισμένη βασίλισσα και κλείνουμε αφου τοποθετήσουμε βασιλικό διάφραγμα. Εντός ολίγου, οι μέλισσες του κάτω πατώματος ανεβαίνουν  μέσα από το διάφραγμα για να περιποιηθούν τον γόνο. Έπειτα από 4-24 ώρες, σηκώνουμε το πάνω πάτωμα και το τοποθετούμε σε νέα θέση. Η βασίλισσα ελευθερώνεται αυτόματα γιατί το κλουβί είναι εφοδιασμένο με ζυμάρι, και αρχίζει να γεννά. Τον ίδιο χειρισμό μπορούμε να επαναλάβουμε ύστερα από 10-15 μέρες. Δηλαδή να παίρνουμε από από τις 3 κυψέλες 6 πλαίσια γόνου και από την τέταρτη τον πληθυσμό και να δίνουμε μια γόνιμη βασίλισσα.
Το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι δημιουργούνται, ευθύς εξαρχής, δυνατές κυψέλες και όχι παραφυάδες που έχουν ανάγκη παρακολούθησης και πολλές φορές δεν προφταίνουν να αναπτυχθούν αρκετά για μια ακίνδυνη διαχείμαση. Αντίθετα, από τις κυψέλες αυτές μπορούμε να πάρουμε σοδειά, αν η ανθοφορία αρχίζει ύστερα από 5-6 εβδομάδες.
Υπάρχουν, βεβαίως, πολλοί άλλοι τρόποι αύξησης του μελισσοκομείου με χωρισμό ή με παραφυάδες. Οι παραπάνω δόθηκαν σαν υποδείγματα, στα οποία ο ευφυής και πεπειραμένος μελισσοκόμος μπορεί να στηρίξει τους δικούς του τρόπους που θα βρει καταλληλότερους για την περιοχή του και τις ιδιαίτερες της συνθήκες.
Όταν εφαρμόζει τις δικές του μεθόδους, πρέπει να έχει υπόψη του τα εξής βασικά.
1) Ότι τα βασιλικά κελιά πρέπει να δημιουργούνται από τις δυνατές κυψέλες, πριν το χωρισμό τους, και  όχι από τις παραφυάδες αφού αυτές χωριστούν.
2)    Ότι τα βασιλικά κελιά πρέπει να γίνονται σε εποχή ανθοφορίας .
    3) Οτι οι παραφυάδες πρέπει να γίνονται αρκετά δυνατές, και όσο το    δυνατόν εγκαίρως, για να προλαβαίνουν να αναπτυχθούν πριν τον χειμώνα.
επικοινωνία  periskepsis@gmail.com 
επισκεφθείτε την ομάδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: