23.11.24

Πως γίνεται η απολύμανση των κηρηθρών

  

Η απολύμανση των κηρηθρών είναι μια καλή πρακτική και πρέπει να εφαρμόζεται προληπτικά για την συγκράτηση των ασθενειών των μελισσιών. Μπορεί επίσης να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις μέτριας προσβολής από αρρώστιες. Σε περιπτώσεις μεγάλης προσβολής οι κηρήθρες και τα πλαίσια πρέπει να απομακρύνονται και να καταστρέφονται, κατά προτίμηση με κάψιμο.

Η απολύμανση των κηρηθρών γίνεται με τους εξής τρόπους:

  • χρήση οξικού οξέος
  • χρήση καυστικής σόδας
  • χρήση χλωρίνης
  • θέρμανση των κηρηθρών

Για την απολύμανση των κηρηθρών με οξικό οξύ είναι πιο αποτελεσματικές υψηλές συγκεντρώσεις οξικού οξέος, από 60% και πάνω. Η συνηθισμένη δοσολογία είναι 100ml (100cm³) οξικού οξέος με συγκέντρωση 80% για κάθε όροφο για 8 ημέρες. Το οξικό οξύ πρέπει να τοποθετηθεί σε κάποιο σκεύος ή σε σφουγγάρι πάνω από τον όροφο. Μπορεί να τοποθετηθούν πολλοί όροφοι ο ένας πάνω στον άλλο, αρκεί να κρατηθεί η προαναφερόμενη αναλογία και να τοποθετηθεί το σκεύος στον ψηλότερο όροφο. Μετά την εφαρμογή του οξικού οξέος οι κηρήθρες χρειάζονται πολύ καλό αερισμό, που μπορεί να διαρκέσει και δύο εβδομάδες, ώστε να μην μείνει ίχνος μυρωδιάς.

Για την απολύμανση των κηρηθρών με καυστική σόδα, η δοσολογία είναι 100 γραμμάρια σόδα σε 10 λίτρα νερό. Οι κηρήθρες εμβαπτίζονται στο διάλυμα για 15 λεπτά και μετά ξεπλένονται σχολαστικά, ώστε να μην μείνουν υπολείμματα ΝαΟΗ.

Για την απολύμανση των κηρηθρών με χλωρίνη, σε 7 κιλά νερό προστίθενται 3 κιλά χλωρίνη. Οι κηρήθρες βυθίζονται στο διάλυμα για 30 λεπτά, ξεπλένονται καλά με νερό και στεγνώνουν.

Το στέγνωμα των κηρηθρών είναι μεν δύσκολο αλλά απαραίτητο γιατί αν αποθηκευθούν υγρές θα μουχλιάσουν. Συστήνεται η απομάκρυνση των σταγόνων του νερού από τις κηρήθρες να γίνεται με φυγοκέντριση, αν είναι δυνατό, και το τελικό στέγνωμα με χρήση ζεστού ρεύματος αέρα (αερόθερμο, πιστολάκι για τα μαλλιά ή ό,τι άλλο κατάλληλο) και προσεκτικά ώστε να μην λιώσουν τα κεριά.

Για την απολύμανση με θέρμανση οι κηρήθρες πρέπει να θερμανθούν στους 49°C για 24 ώρες. Οι κηρήθρες πρέπει να είναι στεγνές χωρίς μέλι γιατί αλλιώς θα λιώσουν όταν θερμανθούν.

Δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί στη βιβλιογραφία κατά πόσο επιτρέπεται και είναι αποτελεσματική η απολύμανση κηρηθρών με γύρη και εάν τα χημικά που περιγράφονται παραπάνω παραμένουν στη γύρη και προξενούν αργότερα προβλήματα στα μελίσσια.

Οι κηρήθρες επίσης πρέπει να καταψύχονται για την αντιμετώπιση του κηρόσκωρου. Όλες οι μορφές του κηρόσκωρου θανατώνονται σε θερμοκρασίες κάτω από -4°C.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι κηρήθρες είναι καλό να ανανεώνονται κάθε τρία χρόνια. Έτσι οι παλιές μαύρες κηρήθρες είναι καλό να απομακρύνονται στον κηροτήκτη για να δώσουν κερί.


επικοινωνία:periskepsis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: