12.1.20

Παραφυάδες με την μέθοδο Warre

O Warre στο βιβλίο του μελισσοκομια για ολους που εκδόθηκε το 1948 παρουσιάζει την δική του εκδοχή κυψέλης και περιγράφει τον τρόπο που δημιουργουμε παραφυάδες.Παρά το γεγονός οτι η μέθοδος αναφέρεται σε κυψέλες Warre μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλα τα μελίσσια και μάλιστα χρησιμοποιείται και απο σύγχρονους μελισσοκόμους.

Η κυψέλη Warre εχει διαστάσεις 30Χ30 cm και υψος 21 cm ο κάθε όροφος,εχει κινητή βάση,ο καθε οροφος εχει οκτω θεσεις πλαισίων τα οποία ειναι ενα πηχάκι που πατάει στους κηρηθροφορείς και οι μέλισσες χτίζουν μόνες τους τις κηρηθρες.Εχει το quilt(πάπλωμα) που ειναι ενα κουτί γεμάτο πριονίδι για να διατηρείται η σωστή  θερμοκρασία κηρόπανο και το καπάκι οροφής.
Υπάρχουν χιλιάδες μελισσοκόμοι στον κόσμο που ασκούν μελισσοκομία με αυτές τις κυψέλες οι οποίες θεωρούνται πολύ φιλικές προς τις μέλισσες.Τα τελευταία χρόνια κατασκευάζονται και πλαίσια με φύλλα κηρήθρας και για αυτές τις κυψέλες.
Η μέθοδος που περιγράφουμε ειναι η αρχική προσέγγιση του Warre η οποία οπως θα διαπιστώσετε εχει υποστεί τροποποιησεις και προσαρμοσμένη χρησιμοποιείται εως και σήμερα.
Η αρχική κυψέλη ειναι τριόρωφη δηλαδή 24 πλαισια τα οποία αντιστοιχούν σε 15 περίπου πλαίσια Langsroth.Πιο κάτω βλέπουμε την αρχική θέση των κυψελών καθως και τις διαδοχικες μεταβολές.



Για να φτιάξουμε μια παραφυάδα απο δύο μελίσσια,απο ένα μελίσσι η με μια γονιμοποιημένη βασίλισσα ακολουθούμε τις διαδικασίες οπως περιγράφονται πιο κάτω με βάσει τα σχήματα.
Εαν η παραφυάδα και η αρχική κυψέλη δεν εχουν δεχθεί μέλι στις κηρήθρες η εαν η νεκταροέκκριση εχει σταματήσει για τουλάχιστον δύο ημέρες ειναι ανάγκη να ταϊσουμε και την παραφυάδα και την αρχική κυψέλη και να το κάνουμε γεναία εαν πρόκειται να χτισθούν κηρήθρες.
  1. Διαλλέγουμε ενα καλό μελίσσι που αξίζει να πολλαπλασιαστεί.Αυτό είναι το μελίσσι της κυψέλης 1,2,3(δες ανωτέρω).
  2. Τοποθέτησε δίπλα στην κυψέλη 1,2,3 την κυψέλη 4 η οποία αποτελείται απο την βάση τον εμβρυοθάλαμο και το καπάκι,χωρίς μέλισσες ετοιμο να τις δεχθεί το οποίο εχει μόνο τα πηχάκια των πλαισίων.Ετοιμάστε ενα quilt και ενα κηρόπανο για οροφή.
  3. Καπνίστε ελαφρά με λίγο καπνό την είσοδο της κυψέλης 1,2,3 ωστε να ηρεμήσουν οι μέλισσες.Η κακή χρήση του καπνού εχει ως αποτέλεσμα οι μέλισσες και η βασίλισσα να ανέβουν ψηλά στην κυψέλη.Αυτό παρατείνει την διαδικασία.
  4. Οταν οι μέλισσες βουίζουν,άνοιξε την κυψέλη 1,2,3 ,σήκωσε το quilt και το κηρόπανο που καλύπτει τα πηχάκια και κάπνισε δυναμικά.Καθάρισε τις κορυφές στα πηχάκια και κάπνισε δυναμικά και γρήγορα ανάμεσα στα πηχάκια.
  5. Οταν ο όγκος των μελισσών του κουτιού νο 1 κατέβει στο κουτί νο 2 μετακίνησε το κουτί νο 1 επάνω στο κουτί νο 4 της άλλης κυψέλης αφου αφαιρέσεις το quilt και το κηρόπανο.Μην δίνεις σημασία στις μοναχικές μέλισσες.Αλλά εαν παρατηρήσεις μπάλες απο μέλισσες κάπνισε περισσότερο.Θα μπορούσε η βασίλισσα να ειναι σε αυτές τις μπάλες.Αυτό συνβαίνει ειδικά οταν δουλεύουμε σε συνθήκες με πολύ κρύο η οταν καπνίζουμε πολύ απο κάτω.
  6. Κάλυψε την κυψέλη 1,4 με το κηρόπανο και το quilt.Κάπνισε τα σώματα των κουτιών 2 και 3 καθάρισε τα πηχάκια του κουτιού 2 και σκέπασε με το κηρόπανο και το quilt.(2η θέση ως ανω).
  7. Σήκωσε την κυψέλη 2,3 και μετάφερέ την μακρυά μέσα στο μελισσοκομείο.Δύο με τρία μέτρα απόσταση είναι αρκετή.Σε αυτή την περίπτωση ειναι καλό να τοποθετήσεις μερικά φυλλώδη κλαδιά μεταξύ των κυψελών ωστε να ειναι ξεκάθαρος ο διαχωρισμός και να αναγκάζονται οι μέλισσες να κάνουν παράκαμψη οτα πηγαινοέρχονται μεταξύ των δύο κυψελών.
  8. Τοποθέτησε την κυψέλη 1,4 στην θέση της κυψέλης 2,3.
  9. Μειώσε τις εισόδους και στις δύο κυψέλες σε χειμερινές για μερικές ημέρες μεχρι η κινητικότητα να επανέλθει στα φυσιολογικά πλαίσια.
Η βασίλισσα εχει κατέβει κάτω στην κυψέλη 2,3 και συνεχίζει να γεννάει.Εαν η παραφυάδα γίνει στην αρχή της κύριας νεκταροέκκρισης και είμαστε στο φθινόπωρο,τροφές θα υπάρχουν στο κουτί νο 1 και οπωσδήποτε θα υπάρχει και γόνος ωστε  οι μέλισσες να αναθρέψουν μια νεα βασίλισσα.
Ωστόσο καλό είναι να σιγουρευτούμε οτι στο κουτί νο1 υπάρχει γόνος σε όλα τα στάδια καθως επίσης και στην αρχική κυψέλη.Βεβαίως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γονιμοποιημένη βασίλισσα.Η μέθοδος ειναι γνωστή και χρησιμοποιείται σε ολων των τύπων τις σύγχρονες κυψέλες.

Κ.Α.Τάντουλας 

πηγη Abbe Warre "Μελισσοκομία για όλους"
επικοινωνία periskepsis@gmail.com


επισκεφθείτε την ομάδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: