31.10.19

Η χρήση της πρόπολης θεραπευτικά

Έχει αποδειχθεί ότι ένα από τα χαρακτηριστικά της πρόπολης μέλισσας είναι η ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού, ή του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που την καθιστά διπλά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση λοιμώξεων κάθε είδους. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, άρχισε να αναπτύσσεται μεγάλο ενδιαφέρον για τη μελέτη αυτού του προϊόντος στη Γιουγκοσλαβία, τη Ρωσία και την Πολωνία, καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ένας Γάλλος επιστήμονας με το όνομα Lavie, καθώς και ένα πολωνικό φαρμακευτικό εργαστήριο, κατέδειξαν τις εξαιρετικές ιδιότητες της πρόπολης στην καταπολέμηση μυκήτων και βακτηριδίων.
Ο Αριστοτέλης χρησιμοποιούσε την πρόπολη ως θεραπευτικό μέσο για πολλές διαφορετικές νόσους, και ο Πλίνιος για την αντιμετώπιση φλεγμονών του δέρματος. Σε κάποιες νευρικές διαταραχές, μέσα αντιμετώπισης με βάση την πρόπολη έχουν δώσει καλά αποτελέσματα. Σε πιο σύγχρονες εποχές, ένα βάλσαμο κατασκευασμένο από πρόπολη και βαζελίνη χρησιμοποιούνταν στον πόλεμο για την καταπολέμηση των επιμολύνσεων των τραυμάτων. Ρώσοι και Πολωνοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρόπολη είναι αποτελεσματική εναντίον του βακίλλου της φυματίωσης, και εξίσου αποτελεσματική εναντίον ορισμένων ειδών μυκήτων ανθεκτικών στις συνήθεις θεραπείες, όπως η Candida.
Η πρόπολη χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από τις μέλισσες για να παρατάξει τις κυψέλες τους και να σφραγίσει ρωγμές ή τρύπες (Πρόπολη = Προ της πόλης). Έχει φυσικές ιδιότητες που βοηθούν στη διατήρηση της εσωτερικό της κυψέλης απαλλαγμένο από μολυσματικούς παράγοντες. (Το εσωτερικό της κυψέλης είναι πιο αποστειρωμένο ακόμη και από ένα σύγχρονο χειρουργείο)
Η πρόπολη περιέχει εκατοντάδες ενώσεις, όπως βιταμίνες,μέταλλα,αμινοξέα και φλαβονοειδή που προωθούν τις αντιφλεγμονώδεις,αντιοξειδωτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες της.
Η πρόπολις ως θεραπευτικός παράγοντας
Η καθημερινή κατανάλωση της θεωρείται πως ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να ληφθεί με ασφάλεια μαζί με αντιβιοτικά για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους. Ένα βάμμα πρόπολης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία πληγών και για να καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Η πρόπολη χρησιμοποιείται επίσης σε μερικές τσίχλες, οδοντόκρεμες,καλλυντικά, κρέμες και αλοιφές και μπορεί να έχει πιθανές χρήσεις στον τομέα της οδοντιατρικής να σκληρύνει το σμάλτο.
Η πρόπολη περιέχει αντιβακτηριακες και αντιμυκητιακες ουσίες οι οποίες δρουν επιλεκτικά: επιτίθενται στα παθογόνα βακτήρια και τους τοξικούς μύκητες χωρίς να είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό, δεν επηρεάζει τη φυσική μικροχλωρίδα του πεπτικού συστήματος του ανθρώπου, επίσης δεν παρουσιάζει παρενέργειες (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας) και η χρήση της ενισχύει την επίδραση των συνηθισμένων φαρμάκων.
Η πρόπολη δρα κατά των ιών και είναι ισχυρό αντιβιοτικό και αντιπαρασιτικό, προσφέρει προστασία από την ραδιενέργεια, είναι αποτελεσματική για παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, για τον προστάτη, για ανωμαλίες του ενδοκρινικού και για τοπικούς πόνους όπως ο πονόδοντος.Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα η πρόπολη όχι μόνο δεν προκάλεσε καρκινογένεση, αντίθετα μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσε συρρίκνωση του όγκου.
Οι μέχρι σήμερα θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης όπως αναφέρονται από την διεθνή βιβλιογραφία είναι:
1. η ικανότητα να καταστρέφει ή να σταμάτα τον πολλαπλασιασμό ενός μεγάλου αριθμού βακτηρίων όπως σταφυλοκοκων, στρεπτοκοκων και σαλμονελας.
2. οι αντιμυκητιακες ιδιότητες της πρόπολης είναι επίσης γνωστές.
3. έχει ισχυρές αναισθητικές ιδιότητες π.χ πονόδοντο.
4. ειναι αποτελεσματικη κατα των μολυνσεων απο ιούς οπως της γρίπης και του έρπη.
5. είναι επίσης πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία φλεγμονών. Η αντιφλεγμονώδης δράση της καλύπτει την ρευματοειδή αρθρίτιδα, τις φλεγμονές της τραχείας, του λάρυγγα κ.α.
6. διεγείρει το σχηματισμό των κυττάρων και των ιστών.
7. όταν χρησιμοποιείται εσωτερικά η πρόπολη έχει αντιρρευματικές ιδιότητες.
8. ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
9. έχει επουλωτική δράση, επιταχύνει την αναγέννηση ιστών και την αποκατάσταση κυττάρων.
Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ
1. Αντιμικροβιακή
Από εφαρμογές μέχρι τώρα και ξένα κυρίως Ρώσικα και Ρουμάνικα Ιατρικά Συγγράμματα διαπιστώθηκαν οι καταπληκτικές θεραπευτικές της ιδιότητες, στη φαρυγγίτιδα, σε λοιμώξεις εσωτερικές και εξωτερικές, γρίπη, λαρυγγίτιδα, βρογχικό άσθμα, χρόνια πνευμονία και πνευματική φθίση.
2. Αναισθητική δράση
Τα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενα αναισθητικά είναι πολύ τοξικά, άρα και επικίνδυνα. Η πρόπολη σαν αναισθητικό χρησιμοποιήθηκε σε εγχειρήσεις διαφόρων οργάνων, καθώς και για θεραπεία και ανακούφιση του πόνου, της άνω αναπνευστικής οδού, των ρινικών κοιλοτήτων, των δοντιών, του αυτιού κ.λ.π.
3. Αντιφλεγμονώδης δράση
Η πρόπολη επουλώνει τραύματα και πληγές αυτιών, μύτης, έρπη, ζωστήρα. Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό με αντιμικροβιακή δράση, όπως σταφυλόκοκκου, στρεπτόκοκκου κ.λ.π. χωρίς παρενέργειες.
Πως να την χρησιμοποιήσετεΟ τρόπος χρήσης της ωμής ανεπεξέργαστης πρόπολης είναι πολύ απλός: Μασάμε σαν τσίχλα ένα κομματάκι πρόπολης ίσο με ένα ρεβίθι για πολύ ώρα, μέχρι να ασπρίσει – να απομείνει δηλαδή μόνο το κερί που εμπεριέχει. Έτσι λαμβάνουμε όλες τις ουσίες που μας είναι χρήσιμες. Μασώντας την ζεσταίνεται και μαλακώνει στο στόμα και μετά τοποθετείται με πίεση στο πονεμένο μέρος π.χ δόντι. Διαλύεται με το σάλιο και απορροφάται από το σώμα. Η χρήση της με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ αποτελεσματική για φλεγμονές ή έλκη στο στόμα, το λαιμό ή το λάρυγγα καθώς διεισδύει την εσωτερική μεμβράνη αμέσως. Επίσης καταπραΰνει τον πόνο λόγω της αναισθητικής δράσης που έχει.
Μπορούμε βέβαια να την ανακατέψουμε με κάποια κρέμα, αφού πρώτα την λιώσουμε σε μπέν μαρί και να την χρησιμοποιήσουμε εξωτερικά σε πληγές, ερεθισμένο δέρμα, σπυράκια κλπ.
εκχύλισμα πρόπολης σε αλκοόλη συγκέντρωσης 3-30% μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας σε τραύματα, κοψίματα και μερικές φόρες σε εκζέματα που δεν υποχωρούν.
Χρησιμοποιείται σε κρέμες καλλυντικών επειδή δυναμώνει τον ιστό του δέρματος, σε γαλακτώματα καθαρισμού, για την θεραπεία της ακμής και ως μάσκα προσώπου.Ως πούδρα χρησιμοποιείται στις πληγές. μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία κρυολογήματος.η πρόπολη λαμβάνεται 3 φορές την ήμερα σε δόση 1 κουταλάκι του τσαγιού.
Η πρόπολη χρησιμοποιείται ως διάλυμα σε αλκοόλ 95ο βαθμών. Ο χρήστης μπορεί να παίρνει 20-30 σταγόνες (τα παιδιά 10), διαλύματος ανακατεμένο με μισό ποτήρι νερό η γάλα, μισή ώρα προ του φαγητού, μέχρι τρεις φορές ημερησίως και συνήθως για ένα μήνα. Αυτός ο τρόπος λήψης βοηθάει όλες τις καταστάσεις που προαναφέραμε.
Εξωτερικά μπορεί κάποιος να επαλείψει με το διάλυμα πάσχοντα μέρη 2-3 φορές ημερησίως και να έχει έτσι ένα είδος βιολογικού επιδέσμου. Το διάλυμα λόγω αλκοόλ, προκαλεί προσωρινά κάψιμο αλλά σύντομα η ευεργετική δράση της πρόπολης ανακουφίζει.
Σε αντίθεση με τα γνωστά αντιβιοτικά,(τεραμυκίνη – πενικιλίνη – στρεπτομυκίνη), η πρόπολη δεν έχει παρενέργειες. Δεν προσβάλει την χλωρίδα του εντέρου και αποβάλλεται από τον οργανισμό, χωρίς να βλάπτει τα νεφρά και το συκώτι. Κατά γενικό κανόνα μετά 5-6 ημέρες χρήσης παρατηρούνται οι πρώτες βελτιώσεις στην υγεία, όπως ελαστικότητα στην επιδερμίδα, τόνωση του οργανισμού, καλυτέρευση του ύπνου και της όρεξης.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Η πρόπολη μέχρι να στεγνώσει στο δέρμα να μην έρθει σε επαφή με ρούχα, διότι ΒΑΦΕΙ ισχυρά.
Το διάλυμα – πρόπολης είναι πολύ χρήσιμο όπως αναφέραμε για εξωτερική – εσωτερική χρήση και παρασκευάζεται ως εξής:
σε δοχείο 120 ml αλκοόλης τοποθετούμε 100gr ακατέργαστης πρόπολης.
Στις επόμενες 8 μέρες ανακινούμε το δοχείο 1-2- φόρες. Έπειτα το αφήνουμε σε ηρεμία για μερικές βδομάδες .σε αυτό το διάστημα η πρόπολη διαλύεται στην αλκοόλη και καταβυθιζονται οι ξένες ουσίες (κατακάθι). Το διάλυμα λαμβάνεται προσεκτικά από την επιφάνεια του δοχείου και τοποθετείται σε σκουρόχρωμα μπουκαλάκια (καλό είναι να γίνει με σταγονόμετρο). από το διάλυμα λαμβάνουμε καθημερινά 15-20 σταγόνες για την αποφυγή των κρυωμάτων.
Καλό είναι να λαμβάνεται τους μήνες που έχει έξαρση σε ιώσεις π.χ από 1-10 Νοεμβρίου, 1-10 Δεκεμβρίου κτλ.
Τα κατακάθια τα τοποθετούμε σε υφασμάτινη σακούλα τοποθετούμε ένα βάρος από πάνω και βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό. το κερί που μαζεύεται στην επιφάνεια περιέχει πρόπολη η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή αλοιφής.
η αλοιφή απαιτεί:
  • 150 gr του παραπάνω κεριού.
  • 240 gr λανολινη λιωμενη σε μπεν μαρι.
  • 520 gr φυτικό λάδι.
αφού το μείγμα κρυώσει προσθέτουμε 90 gr από συμπυκνωμένο διάλυμα πρόπολης. το νερό που προκύπτει από το βράσιμο των υπολειμμάτων του διαλύματος πρόπολης περιέχει υδατοδιαλυτά μέρη της πρόπολης και έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Με την προσθήκη οινοπνεύματος για την καλύτερη συντήρησή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν after-shave.

Αναλυτικότερα η πρόπολις χρησιμοποιείται για
1. Δερματοπάθειες
Όπως φυματίωση του δέρματος,αλωπεκίαση κ.λ.π. Για τη θεραπεία της τριχοφυτίας της κεφαλής σαν αλοιφή με πρόπολη 50% σε φυτικό λάδι, μετά από αργή βράση ή σκέτη πρόπολη σε διάλυμα με αλκοόλ 96%. Το διάλυμα αφήνεται να εξατμιστεί τόσο, ώστε να γίνει αλοιφή, για εναπόθεση σε παχύ στρώμα στις πληγές κάτω από κερόχαρτο. Τις πρώτες μέρες αυξάνει τη φλόγωση, αλλά μετά 3-5 ημέρες ελαττώνεται η φαγούρα και οι πόνοι μειώνονται ή εξαφανίζονται. Με το αλκοολούχο διάλυμα με πρόπολη (1:1) σαν βάση για την αλοιφή και τη χρήση της, σε αποκόλληση της επιδερμίδας σε περίπτωση υπερκερατίνωσης και επιδερμοφυτεία. Η θεραπεία έδωσε θετικά αποτελέσματα σε 15 ημέρες, σε όλους τους ασθενείς.
Το εκχύλισμα της πρόπολης 50% σε αλοιφή και σκέτη πρόπολη διαλυμένη σε αλκοόλ, σε βούτυρο αγελάδας χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της φυματίωσης του δέρματος (veruco inriltrat). Η επάλειψη γίνεται με παχύ στρώμα κάτω από λευκοπλάστη ή κερόχαρτο. Στις περιπτώσεις veruco για 2-3 μέρες, αλλά για τις περιπτώσεις inriltrat καθημερινά. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάστηκε θεραπεία 1-2 μήνες.
Η θεραπεία με πρόπολη ενδείκνυται για τη φυματίωση του δέρματος, όταν δεν μπορεί να γίνει χρήση σύνθετων αντιφυματικών προϊόντων.
Για τη θεραπεία της απώλειας των μαλλιών χρησιμοποιήθηκε εκχύλισμα από πρόπολη σε αλοιφή 30% και αλκοολούχο διάλυμα από εκχύλισμα πρόπολης, οπότε η θεραπεία γίνεται με καθημερινές εντριβές της κεφαλής και ενεργητικό μασάζ και δυναμωτική τροφή.
Η θεραπεία με πρόπολη που έγινε σε πάνω από 500 ασθενείς κράτησε το πολύ 1 χρόνο στους 37%, 2 χρόνια στους 15% και πάνω από 5 χρόνια στο 12% και θετικά αποτελέσματα της θεραπείας παρατηρήθηκαν στο 82% των ασθενών.
Η απλότητα της παρασκευής και εφαρμογής των αλοιφών και των διαλυμάτων με πρόπολη, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες επιτρέπει τη χρήση στη δερματολογία.
2. Ψωρίαση και ασθένειες των αναπνευστικών οδών
Η πρόπολη διαπιστωμένα καταστρέφει τους διάφορους μικροοργανισμούς σε 15-20 λεπτά και άλλοτε σε 5 ώρες, ανάλογα με την ευαισθησία τους και με την πυκνότητά της. Θεραπεύεται ο κατάρρους των αναπνευστικών οδών, οι διάφορες φλεγμονές του μετωπιαίου κόλπου, η βρογχίτιδα, η φαρυγγίτιδα, το βρογχικό άσθμα, η χρόνια πνευμονία. Επίσης χρησιμοποιείται σε διάφορες δερματοπάθειες: έκζεμα και ψωρίαση
Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις χρησιμοποιείται διάλυμα αλκοολούχο από πρόπολη 20-30% διαλυμένο σε ζεστό νερό, 2-3 φορές την ημέρα 1ώρα πριν το γεύμα, μεσημέρι και βράδυ.
Για τα αναπνευστικά προβλήματα των παιδιών η δοσολογία είναι 2 φορές την ημέρα, πριν το γεύμα μεσημέρι και βράδυ. Το πρωί τα παιδιά κάνουν εισπνοές με πρόπολη για διάστημα 3-5 λεπτά. Επίσης κλινική εφαρμογή πρόπολης (1964-1972) έδωσαν θετικά αποτελέσματα ποσοστού 90,1% με χρησιμοποίηση αλοιφής και βάμματος πρόπολης: Σε ένα δοχείο με ζεστό νερό θερμοκρασίας 45-50 βαθμούς βάζουμε 80 γραμ. βαζελίνης και 20 γραμ. καθαρισμένης πρόπολης, ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια ομοιογενής μάζα, την φιλτράρουμε 2 φορές μέσα από γάζα και την αφήνουμε να καθιζήσει, διατηρώντας την σε μέρος δροσερό και σκοτεινό. Από αυτήν την αλοιφή βάζουμε λεπτό στρώμα στην εστία της πληγής και επίδεσμό της. Καθημερινά γίνεται αλλαγή.
(«Τροφή»: Επιφυλάσσομαι για την χρήση της βαζελίνης)
Για το βάμμα χρησιμοποιούμε 100 γραμ. πρόπολης σε ένα φιαλίδιο και 500 γραμ. αλκοόλ 96%. Το βάζουμε σε σκοτεινό μέρος, αλλά το ανακατεύουμε κατά διαστήματα και μετά από 10 ημέρες το φιλτράρουμε με γάζα και από αυτό δίνουμε καθημερινά 30-40 σταγόνες μέσα σε λίγο νερό, μισή ώρα πριν από το γεύμα. Όμως το οινόπνευμα να είναι εσωτερικής χρήσης (που γνωρίζει μόνο ο φαρμακοποιός). Με αυτόν τον τρόπο θεραπεύεται χρόνια έκζεμα και νευροδερμίτα. Μετά από 5-6 ημέρες θεραπείας μειώνεται η φαγούρα και στο δέρμα παρουσιάζεται μια ελαστικότητα. Με το βάμμα γίνεται ακόμη μια τόνωση του οργανισμού και καλυτέρευση του ύπνου και της όρεξης. Η θεραπεία γίνεται περίπου 1 μήνα.
3. Χρόνια φαρυγγίτιδα
Τοποθετούμε 30 γραμ. πρόπολη στην κατάψυξη του ψυγείου, για να σκληρύνει και την άλλη ημέρα την τρίβουμε (σε ηλεκτρικό τρίφτη) και τα τρίμματα τα βάζουμε σε ένα ποτήρι με νερό, ανακατεύουμε να μουσκευτούν καλά και αφήνουμε να ηρεμήσει και να κατακαθίσει η πρόπολη, ενώ το κερί και άλλα στοιχεία ανεβαίνουν στην επιφάνεια και τα αφαιρούμε σαν άχρηστα. Αδειάζουμε το πολύ νερό από το ποτήρι συγκρατώντας την πρόπολη. Στη συνέχεια παίρνουμε ένα φύλλο απορροφητικό χαρτί, από το χαρτί της κουζίνας, που το τυλίγουμε στριφτά σαν φυτίλι και βυθίζουμε τη μια άκρη του στην πρόπολη και την άλλη τη γυρίζουμε προς τα κάτω έξω από το χείλος του ποτηριού, αφήνοντας χρόνο, όσο χρειάζεται να απορροφηθεί η υγρασία και χρόνο ακόμη μέχρι να στεγνώσει η πρόπολη. Μετά προσθέτουμε στην πρόπολη 100 γραμ. αλκοόλ με 96 βαθμούς και ανακινώντας το συχνά για μερικές μέρες, όταν διαλυθεί η πρόπολη το φιλτράρουμε με γάζα και από αυτό παίρνουμε ένα μέρος που το αναμειγνύουμε με δυο μέρη γλυκερίνης ή ροδακινέλαιο, για επαλείψεις, μία καθημερινά και για 10-15 μέρες, χρησιμοποιώντας κάθε φορά 2,5 περίπου γραμ. από το παρασκεύασμα.
4. Προστάτης
Χρησιμοποιούμε σωστό διαιτολόγιο αποφεύγοντας τελείως το μαγειρικό αλάτι, τη ζάχαρη, αλλαντικά και παστά και παίρνουμε εσωτερικά από το στόμα σε ποσότητα ενός φιστικιού πρόπολη, που τη μασάμε σαν τσίχλα, προ ή μετά το φαγητό. Το πρωί που είμαστε νηστικοί γίνεται καλύτερη αφομοίωση και η ποσότητα αυτή πρέπει να διαλύεται τελείως στο στόμα για το στομάχι.
5. Οξεία ή χρόνια κολίτιδα
Χρησιμοποιούμε πρόπολη με τη μορφή αλκοολούχου εκχυλίσματος διαλυμένη σε νερό 30%. Το εκχύλισμα παρασκευάζεται με τρίψιμο της πρόπολης σε αιθυλικό αλκοόλ (alcohol etilk) 95% και σε αναλογία 1:5, σε κανονική θερμοκρασία (δωματίου) και σε διάστημα 48 ωρών. Αρχικά παίρνουμε 30 σταγόνες αλκοολούχου διαλύματος πρόπολης σε ένα ποτήρι ζεστό νερό ή σε ωμό γάλα, μια ώρα πριν το γεύμα για τον έλεγχο της αντίδρασης του οργανισμού και στη συνέχεια 40 σταγόνες, 3 φορές την ημέρα
ΑΛΛΕΡΓΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Η Πρόπολη είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα που δημιουργείται από τις μέλισσες από ρητινώδη ουσίες που συλλέγονται από τα φυτά και τα δέντρα που είναι σε συνδυασμό με τα ένζυμα των μελισσών. Γενικά αναγνωρίζεται ως ασφαλής και ευεργετική. Πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή γιατί υπάρχουν και κάποια άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία. Στην επιδερμίδα φαίνεται με την εμφάνιση κόκκινων κηλίδων οι οποίες εξαφανίζονται σε μερικές μέρες.Όταν η χρήση της γίνεται εσωτερικά η εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης είναι ποιο σπάνια και σε αυτή την περίπτωση εμφανίζονται μικρές κόκκινες κηλίδες στο στήθος και ελαφρά φαγούρα. Για τους παραπάνω λόγους η πρόπολη θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα στην αρχή και μεγαλύτερες σταδιακά αργότερα.
Αλλεργικές αντιδράσεις στην πρόπολη μπορεί επίσης, να εμφανιστεί σε άτομα που έχουν δείξει αλλεργία στα προϊόντα της μέλισσας. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

επικοινωνία:periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε την ομάδα μας στο facebook








































Δεν υπάρχουν σχόλια: