6.8.19

Νοσεμίαση συμπτώματα και αντιμετώπιση


Η νοζεμίαση Nosema Apis. προσβάλει τις ακμαίες μέλισσες στο πεπτικό τους σύστημα οι μέλισσες δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα περιττώματα τους και έτσι έχουμε πολλά περιττώματα μπροστά από την κυψέλη και πάνω στα πλαίσια προέρχεται από το πρωτόζωο Νosema . Από το 2006 εντοπίστηκε και στην Ελλάδα μια νέα μορφή νοζεμίασης αιτία είναι το πρωτόζωο Νosema ceranae από την Ινδικές μέλισσες ,πολλή πιθανόν να ήρθε από γύρη η από πολτό που εισάγουμε από την Κίνα και τον χρησιμοποιούμε στου εμβολιασμούς. Αυτή η νέα μορφή νοζεμίασης υπάρχει και στην Κρήτη . Στην παλιά νοζεμίαση οι μέλισσες πέθαιναν στις 20-25 μέρες συντομεύει δηλαδή τη ζωή των μελισσών με την νέα μορφή πεθαίνουν σε 8 μέρες. Η παλιά νοζεμίαση μετά τον Μάρτη Απρίλη μειώνεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών με την νέα νοζεμίαση έχουμε και το καλοκαίρι δεν επηρεάζεται από την θερμοκρασία ,δεν βλέπουμε συμπτώματα οι μέλισσες απλά πεθαίνουν μειώνονται σημαντικά οι μέλισσες δεν επιστρέφουν στην κυψέλη 2όροφα και 3όροφα μελίσσια καταρρέουν πολύ γρήγορα. Η αρρώστια εξαπλώνεται πολλή γρήγορα. Μολύναμε μια κυψέλη την δεύτερη εβδομάδα 6 μέλισσες δίπλα είχαν μολυνθεί .
Το Φθινόπωρο στα πεύκα αν αρρωστήσουν 2-3χάνουν τον πληθυσμό τους επειδή έχουν μέλι αρκετό καθώς είναι δύσκολο να την αντιληφθεί εύκολα ο μελισσοκόμος λεηλατούνται από τα άλλα μελίσσια και έχουμε πολύ σύντομα εξάπλωση της αρρώστιας.
Για την διάγνωση της χρειάζονται δείγματα μελισσών 60 μέλισσες από την είσοδο από κάθε μελίσσι που θέλουμε να ελέγξουμε ή 10 μέλισσες από το κάθε πλαίσιο εσωτερικά δεν υπάρχει σε όλες τις μέλισσες και σε όλα τα πλαίσια η αρρώστια και για αυτό τα δείγματα είναι αρκετά μεγάλα τις βάζουμε στην κατάψυξη και πάμε για εξέταση η εξέταση γίνεται δωρεάν αλλά μπορούμε με ένα μικροσκόπιο και αφού λιώσουμε τις κοιλίες των μελισσών να διαγνώσουμε μόνοι μας αν υπάρχουν τα σπόρια της νοζεμίασης.
Καταπολέμηση:


Μέτρα υγιεινής είναι το πρώτο και πάνω από όλα η σωστή καταπολέμηση της βαρρόα , αν μεταφέρουμε στο πεύκο το χειμώνα πρέπει να δίνουμε υποκατάστατα γύρης για να μπορέσει η μέλισσα να ανανεώσει την πρωτεΐνη στον ιστό της, μελίσσια με αδύνατες και γέρικες μέλισσες είναι τελειωμένα από νοζεμίαση όποιο φάρμακο και να χρησιμοποιήσουμε. Εγκατάσταση μελισσοκομείου σε προσήλιο μέρος και στεγνό . Σουσούρα αν υπάρχει και κουμαριά επειδή οι μέλισσες το συλλέγουν αργά και δεν προλαβαίνουν να σφραγίσουν το μέλι επειδή έχει πολλές ζύμες χαλάει και ξινίζει και προκαλεί δυσεντερίες και μεγάλα προβλήματα αυτά τα πλαίσια καλό είναι να τα βάλουμε δίπλα στο γόνο ώστε να φαγωθούν γρήγορα ή τα αφαιρούμε εντελώς .Περιορισμός της υγρής τροφοδοσίας το χειμώνα και να έχουμε δυνατά μελίσσια . Απολύμανση μελισσοκομικού υλικού , συχνή αντικατάσταση κηρηθρών κάθε 2 χρόνια ή 3 χρόνια το πολύ , αποστείρωση με οξικό οξύ καταστρέφει τα σπόρια και στις 2 μορφές νοζεμίασης , καυστική σόδα , θέρμανση των κηρηθρών στους 49 βαθμούς για 24 ώρες αλλά μόνο κηρήθρες χωρίς μέλι γιατί διαφορετικά θα λιώσουν.τα διάφορα σκευάσματα βοηθούν απλά και δεν αντιμετωπίζουν την νέα μορφή νοζεμίασης μόνο η φουμακιλίνη έχει αποτέλεσμα αλλά δεν επιτρέπεται η χρήση του στην ευρωπαϊκή ένωση η δραστική ουσία χρησιμοποιείτε για τα ψάρια αλλά και στο άνθρωπο για το έιτζ αλλά η χρήση στις μέλισσες είναι παράνομη ,διασπάτε πάντως η δραστική ουσία αυτή στο έντονο φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: