5.9.24

Ποιές εργασίες κάνουμε τον Σεπτέμβριο στα μελίσσια

 Ο Σεπτέμβριος είναι ένας σημαντικός μήνας για τη μελισσοκομία, καθώς αποτελεί μεταβατική περίοδο από το καλοκαίρι προς το φθινόπωρο και την προετοιμασία για τον χειμώνα. Οι εργασίες του μήνα αυτού είναι κρίσιμες για την υγεία και την ευημερία του μελισσιού τους επόμενους μήνες.

Ακολουθούν οι βασικές μελισσοκομικές εργασίες του Σεπτεμβρίου:

1. Έλεγχος της βασίλισσας και του γόνου

 Αντικατάσταση βασίλισσας (αν χρειάζεται): Ο Σεπτέμβριος είναι καλή περίοδος για αντικατάσταση της βασίλισσας αν είναι γηρασμένη ή αδύναμη, ώστε το μελίσσι να προετοιμαστεί καλύτερα για τον χειμώνα.

  Έλεγχος γόνου: Βεβαιωνόμαστε ότι η βασίλισσα γεννά ικανοποιητικά και ότι υπάρχει αρκετός γόνος. Ο γόνος που θα δημιουργηθεί αυτήν την περίοδο θα βοηθήσει στη διατήρηση της δυναμικότητας του μελισσιού το χειμώνα.


 2. Αποθέματα μελιού και τροφή

  Έλεγχος αποθεμάτων Είναι απαραίτητο να ελέγξουμε αν το μελίσσι έχει αρκετά αποθέματα μελιού για να περάσει τον χειμώνα. Αν δεν υπάρχουν αρκετά αποθέματα, θα χρειαστεί να παράσχουμε συμπληρωματική τροφή.

  Συμπληρωματική τροφοδοσία Εφόσον τα αποθέματα μελιού δεν επαρκούν, μπορούμε να ταΐσουμε το μελίσσι με σιρόπι ζάχαρης σε αναλογία 2:1 (δύο μέρη ζάχαρη και ένα μέρος νερό). Αυτό βοηθά στη δημιουργία αποθεμάτων.

 3. Θεραπεία κατά της βαρρόα (Varroa destructor)

   - Ο Σεπτέμβριος είναι  καταλληλος μήνας για τη θεραπεία κατά του ακάρεως βαρρόα, καθώς ο γόνος μειώνεται και οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές.

   - Χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα σκευάσματα ή φυσικές μεθόδους για να κρατήσουμε τον πληθυσμό της βαρρόα υπό έλεγχο. Η αποδυνάμωση του μελισσιού από το ακάρι μπορεί να επηρεάσει την επιβίωσή του τον χειμώνα.

 4. Έλεγχος και προετοιμασία της κυψέλης

   - Μείωση εισόδου: Μειώνουμε το άνοιγμα της εισόδου της κυψέλης για να αποτρέψουμε επιθέσεις από σφήκες και άλλες μέλισσες.

   Έλεγχος κυψέλης: Επιθεούμε την κατάσταση της κυψέλης, επιδιορθώνοντας τυχόν ζημιές ή προβλήματα με μόνωση, καθώς το μελίσσι πρέπει να είναι προστατευμένο από τις χειμερινές συνθήκες.

Αφαίρεση πλαισίων: Αν το μελίσσι δεν καταλαμβάνει πολλά πλαίσια, αφαιρούμε τα άδεια πλαίσια και περιορίζουμε τον χώρο ώστε να ζεσταίνεται καλύτερα τον χειμώνα.

 5. Συγκομιδή μελιού (αν χρειάζεται)

   - Αν υπάρχει πλεόνασμα μελιού και οι συνθήκες το επιτρέπουν, μπορεί να γίνει μια μικρή συγκομιδή. Προσοχή όμως να μην αφαιρέσουμε υπερβολικά, αφήνοντας το μελίσσι χωρίς επαρκή αποθέματα.

 6. Έλεγχος υγρασίας και προετοιμασία για το χειμώνα

   - Η υγρασία είναι εχθρός των μελισσών τον χειμώνα. Βεβαιωνόμαστε ότι οι κυψέλες είναι τοποθετημένες σε κατάλληλη θέση, με ελαφριά κλίση προς τα εμπρός για αποστράγγιση, και ότι υπάρχει καλός αερισμός.

   - Ξεκινάμε την προετοιμασία για μόνωση της κυψέλης και βεβαιωνόμαστε ότι ο χώρος γύρω από τις κυψέλες είναι καθαρός.

 7. Καθαρισμός και συντήρηση εξοπλισμού

   - Καθαρίζουμε τα εργαλεία , συμπεριλαμβανομένων των καπνιστηριών, ξύστρων, και άλλων εξαρτημάτων.

   - Φροντίζουμε τον εξοπλισμό μας και αποθηκεύουμε τα πλαίσια με κερί και τα άλλα εργαλεία σε ασφαλή, ξηρό χώρο μακριά από κηρόσκορους.

Με την κατάλληλη φροντίδα και προετοιμασία, οι μέλισσές μας θα είναι έτοιμες να περάσουν τον χειμώνα με ασφάλεια και θα επιστρέψουν δυνατότερες την επόμενη άνοιξη.

επικοινωνία:periskepsis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: