10.9.24

Αιθέρια έλαια κατά του κηρόσκορου

 Η καταπολέμηση του κηρόσκορου με αιθέρια έλαια είναι μια φυσική και φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για την αποτροπή του κηρόσκορου από το να προσβάλλει αποθηκευμένα πλαίσια. Τα έντονα αρώματα των αιθέριων ελαίων δρουν ως αποτρεπτικά μέσα, απωθώντας τα έντομα.

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αιθέρια έλαια για τον κηρόσκορο:

1. Λεβάντα: Έχει ισχυρές εντομοαπωθητικές ιδιότητες και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται για την προστασία των πλαισίων από τον κηρόσκορο. Μπορεί να τοποθετηθεί σε βαμβάκια ή γάζες κοντά στα αποθηκευμένα πλαίσια.

2. Μέντα: Το έντονο άρωμα της μέντας λειτουργεί ως ισχυρό αποτρεπτικό για τα έντομα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποθηκευμένους χώρους με τον ίδιο τρόπο όπως η λεβάντα.

3. Ευκάλυπτος: Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, με το ισχυρό του άρωμα, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αποτροπή του κηρόσκορου. Βαμβάκι εμποτισμένο με ευκάλυπτο μπορεί να τοποθετηθεί σε αποθήκες πλαισίων.

Τρόπος χρήσης αιθέριων ελαίων:

Βαμβάκια εμποτισμένα με αιθέρια έλαια: Τοποθετήστε βαμβάκια ή πανιά εμποτισμένα με μερικές σταγόνες από το επιθυμητό αιθέριο έλαιο κοντά στα πλαίσια. Αποφύγετε την άμεση επαφή με τις κηρήθρες.

- Αποθήκευση σε κλειστούς χώρους: Για καλύτερα αποτελέσματα, αποθηκεύστε τα πλαίσια σε κλειστούς ή αεροστεγείς χώρους, ώστε να συγκρατείται το άρωμα των ελαίων.

Πλεονεκτήματα:

Φυσική μέθοδος: Δεν περιέχει χημικά ή τοξικές ουσίες, καθιστώντας την κατάλληλη για χρήση σε χώρους όπου αποθηκεύονται προϊόντα μελισσοκομίας.

- Ασφάλεια: Δεν επηρεάζει τις μέλισσες ή τα προϊόντα της κυψέλης, όπως το μέλι και το κερί.

 Συμβουλές:

- Ελέγχετε τακτικά τα πλαίσια και προσθέτετε περισσότερο αιθέριο έλαιο όταν το άρωμα αρχίσει να εξασθενεί.

- Η χρήση αιθέριων ελαίων είναι πιο αποτελεσματική ως προληπτικό μέτρο, ενώ σε περιπτώσεις σοβαρής προσβολής του κηρόσκορου ίσως χρειαστεί να συνδυαστεί με άλλες μεθόδους καταπολέμησης. 

Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη για όσους προτιμούν φυσικές λύσεις στην προστασία των αποθηκευμένων πλαισίων από τον κηρόσκορο.

επικοινωνία:periskepsis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: