13.2.16

Ανάπτυξη των μελισσιών την Ανοιξη

Η Ανοιξη είναι η μεγαλύτερη μελισσοκομική περίοδος αφου διαρκεί τουλάχιστον τέσσερεις μήνες απο μέσα Ιανουαρίου εως μέσα Μαϊου και περιλαμβάνει φάσεις με τελείως διαφορετικές συνθήκες,απο τις χαμηλές θερμοκρασίες του Φεβρουαρίου εως τους πρώτους καύσωνες του Μαΐου.Ο Ιανουάριος τοποθετείται στην Ανοιξη αφου τότε η βασίλισσα ξεκινάει την νέα γέννα της άσχετα με τις καιρικές συνθήκες η την κατάσταση του μελισσιού,υπακούοντας στο βιολογικό ερέθισμα που προκαλεί η αύξηση των ωρών της ημέρας,η αλλαγή της φωτοπεριόδου.
Για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα στοιχεία που καθορίζουν την πορεία των μελισσιών και κατ επέκταση τις επεμβάσεις η οχι του μελισσοκόμου είναι
  1. οι μη προβλέψιμες καιρικές συνθήκες
  2. ο θάνατος των ηλικιωμένων-κουρασμένων μελισσών
  3. η έναρξη της ωοτοκίας της βασίλισσας
  4. η ανάγκη-που συναρτάται απο τα παραπάνω-των μελισσιών σε τροφές
Οι μήνες Ιανουάριος-Φεβρουάριος είναι συνήθως οι πιο κρύοι μήνες του χρόνου.Το μελίσσι αντιμετωπίζει τις χαμηλές θερμοκρασίες συγκροτούμενο σε μελισσόσφαιρα η οποία δεν πρέπει να διασπάται.Η βασίλισσα λοιπόν αρχίζει και επεκτείνει την γέννα της,απο την άλλη πλευρά ομως ο πληθυσμός του μελισσιού πέφτει,με τον φυσιολογικό θάνατο των ηλικιωμένων μελισσών.
Οσον αφορά στην καμπύλη της φυσιολογικής ανάπτυξης του μελισσιού(εικ.)η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται ως κρίσιμο στάδιο(Β).Οσο πιο άνετα ξεπεράσει το μελίσσι αυτό το στάδιο,τόσο γρηγορότερα και καλύτερα θα αναπτυχθεί τη νέα χρονιά.Και ενα σημαντικό εργαλείο στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι η τροφή.Η ποιοτικά άριστη και στη σωστή θέση τοποθετημένη τροφή.
Η περίοδος όμως αυτή περνά γρήγορα και ο μελισσοκόμος πρέπει να φροντίσει ωστε κατα το τέλος Φεβρουαρίου τα μελίσσια να έχουν καλύψει αρμονικά και πλήρως την γονοφωλιά ωστε να μπορούν να επεκταθούν επιτυχώς  στο δεύτερο πάτωμα.
Ο χώρος δηλαδή που δίνεται στα μελίσσια να δίνεται σταδιακά και ισομερώς μέσα στην γονοφωλιά με κατ αρχήν μετατοπίδεις πλαισίων(εικ)και στην συνέχεια με προσθήκη νέων.Είναι απαραίτητο αυτή την περίοδο η γονοφωλιά να μην διασπάται ετσι ωστε ημέρες η νύχτες με χαμηλές θερμοκρασίες το μελίσσι να μπορεί να διατηρήσει την απαραίτητη θερμοκρασία.
Πρόωρες κινήσεις όπως προσθήκη φύλλων,τοποθέτηση πατωμάτων,μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα συνοχής,απώλεια θερμοκρασίας στρεσάρισμα και ισως θάνατο μελισσών και γόνου.Ενα σημαντικό χαρακτηριστικό της πρώτης περιόδου της Ανοιξης ειναι οτι οι "καλές"ωρες της ημέρας είναι λίγες.Οι μέλισσες λοιπόν πρέπει να μπορούν να τις εκμεταλλευτούν εύκολα και γρήγορα,ώστε να μειώσουν την υγρασία της φωλιάς και να αποβάλλουν τα περιττώματά τους.
Δεν θα πρέπει αυτή την εποχή να ταλαιπωρούμε τις μέλισσες με

  • άσκοπες μετακινήσεις
  • άσκοπες επιθεωρήσεις,η άλλου είδους ενόχληση του μελισσιού που αποτέλεσμα έχουν την διάσπαση η έστω διατάραξη της μελισσόσφαιρας.
  • επεμβάσεις με φάρμακα οταν οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι χαμηλές.Τα φάρμακα λόγω μειωμένου μεταβολισμού των μελισσών σε χαμηλές θερμοκρασίες παρουσιάζουν έντονη μελισσοτοξικότητα
  • άσκοπες και πρόωρες επεμβάσεις όπως προσθήκη πλαισίων η διεγερτική τροφοδοσία.
πηγη-απόσπασμα απο "Συστήματα εντατικής εκμετάλλευσης των μελισσών"-Σ.Γούναρη-ΕΘΙΑΓΕ

επικοινωνία periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: