25.8.15

"Παραπλανητικά"...μελάκια

όταν προσεγγίζουν τις κυψέλες από τα άκρα 
Πριν από κάποια χρόνια είχα πάει τα λιγοστά μελισσάκια που είχα στα έλατα. Τα τοποθέτησα σε σειρά στην μια άκρη ενός δασικού δρόμου.Όλα τα μελίσσια ήταν διώροφα διαφορετικού χρώματος και μέτριας δυναμικότητας.Την χρονιά εκείνη ο έλατος είχε δυνατή μελιτοφορία και έτσι σε μια εβδομάδα εαν θυμάμαι καλά ειχα κάνει τον πρώτο μου τρύγο χωρίς κανένα πρόβλημα απο όλα τα μελίσσια ανάλογα με την αρχική δυναμικότητά τους.
Στην συνέχεια ομως το πρώτο μελίσσι της σειράς αρχισε σιγα-σιγά να αυξάνεται σε πληθυσμό με αποτέλεσμα σε λίγες ημέρες να τρυγάω μονο αυτό.
Ένοιωθα μεγάλη ευχαρίστηση που είχα ενα τέτοιο μελίσσι.Απο την άλλη πλευρά όμως δεν εκτιμούσα σωστά τον λόγο που το τελευταίο μελίσσι της διάταξης σιγά-σιγά έφθινε, τόσο που το έσωσα μετα βιας.Πίστευα οτι κατάρρευσε οπως συμβαίνει σε μερικά μελίσσια στο έλατο.

Η αλήθεια ομως αποδείχθηκε πως ηταν άλλη.Οπως αναφέρει ο Prost στο βιβλίο του "Μελισσοκομία" τα μελίσσια μου είχαν πέσει θύματα παρεκτροπής.Συγκεκριμένα"παρά το γεγονός πως αναγνωριζουν την κυψέλη τους, οι συλλέκτριες πολλών μελισσοκομείων αλλάζουν κυψέλη".Δεν πρόκειται λοιπόν για παραπλάνηση διότι εσκεμένα αλλάζουν κυψέλη.
Αυτό συμβαίνει διότι οταν είναι φορτωμένες και κουρασμένες μπαίνουν στην πρώτη κυψέλη που θα βρεθεί στον δρόμο τους( ασχέτως χρωματισμού)και οι μέλισσες φρουροί τις αφήνουν να μπουν ανενόχλητα.

Στην δική μου περίπτωση ο προσανατολισμός της διάταξης των κυψελών μου ηταν στην ίδια ευθεία με την διαδρομή που έκαναν οι συλλέκτριες απο τα έλατα προς τις κυψέλες.Ετσι οταν έφταναν εμπαιναν στην πρώτη κυψέλη που συναντούσαν στην διαδρομή τους, δηλαδη στην πρώτη κυψέλη της διάταξης.Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διογκωθεί αφύσικα το πρώτο μελίσσι και ταυτόχρονα να αδυνατίσει το τελευταίο της σειράς.

Απ'οτι φαίνεται το πρώτο μελίσσι εδινε "παραπλανητικά"...μελάκια.Σύμφωνα με τον Prost η παρεκτροπή συμβαίνει στις ακόλουθες περιπτώσεις .
  • Μελίσσια τοποθετημένα σε παράλληλες σειρές με τις εισόδους στην ίδια κατεύθυνση απέναντι απο τα άνθη που επισκέπτονται οι μέλισσες.Οι κυψέλες της πρώτης σειράς συλλαμβάνουν τις συλλέκτριες των άλλων μελισσιών,οταν επιστρέφουν απο τους αγρούς.Αυτές παράγουν περισσότερο μέλι απο τις επόμενες σειρές.
  • Κυψέλες τοποθετημένες στις γωνίες η στα άκρα των σειρών.
  • Πολυάριθμη γενιά που περιστοιχίζεται απο αδύναμα μελίσσια.Η πρώτη παίρνει τις συλλέκτριες που γεννιούνται στα γειτονικά μελίσσια.
  • Μελίσσι που έχει βασίλισσα δίπλα σε μια ορφανή κυψέλη.Οι συλλέκτριες του ορφανού μελισσιού προτιμούν την κυψέλη που έχει βασίλισσα.
Στην δική μας περίπτωση κυψέλες που είναι στην διαδρομή των συλλεκτριών που θα μπορούσαν να ανήκουν και σε άλλο μελισσοκομείο.Σε κάθε περίπτωση η παρεκτροπή εχει αποτέλεσμα ενα ανακάτεμα των συλλεκτριών ιδιαίτερα οταν ο μελισσοκόμος εκτρέφει διαφορετικές ράτσες.
Με την εκτροπή δεν έχουμε ακριβή αντίληψη της απόδοσης κάθε μελισσιού και μεταδίδονται πιο εύκολα οι ασθένειες.

J.P.Prost-Μελισσοκομία(σελ.66-68)
επικοινωνία:periskepsis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: