18.8.15

Παραγωγή Β.Πολτού σε μελίσσια με βασίλισσα

Η μέθοδος παραγωγής Βασιλικού Πολτού σε μελίσσια χωρίς απομάκρυνση η περιορισμό της βασίλισσας αναπτύχθηκε στο εργαστήριο Μελισσοκομίας -Σηροτροφίας του Α.Π.Θ. και παρουσιάσθηκε στο 2ο Επιστημονικό Συνέδριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας.
Η μέθοδος αναπτύχθηκε σε μελίσσι 10 πλαισίων χωρίς περιορισμό η απομά-κρυνση της Βασίλισσας.Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με την παραγωγή βασιλικού πολτού σε μελίσσια χωρίς βασίλισσα καθώς και σε μελίσσια τύπου τριπλής.
Τα αποτελέσματα του πειράματος που διεξήχθη στο Α.Π.Θ καταδεικνύουν οτι απο τρια(3) δεκάρια μελίσσια με βασίλισσα που δεν περιορίσθηκε παράχθηκαν απο 48 εμβολιασμούς 830 γραμ βασιλικού πολτού με μέσο ορο 0,205 γρ ανα κελί.
Από τρία(3) μελίσσια χωρίς βασίλισσα μετα απο 41-50 εμβολιασμούς παράχθηκαν 1580 γραμ με μέσο ορο 0,220 γραμ ανα κελί.Από δύο(2) τριπλές μετα απο 48 εμβολιασμούς παράχθηκαν 1287 γραμ βασιλικού πολτού με μέσο όρο 0,181 γραμ ανα κελί.Οι προυποθέσεις για να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος σε επαγγελματικό επίπεδο ειναι 1)η χρήση νεαρών βασιλισσών μικρότερων του ενός έτους και 2)η χρησιμοποίηση μελισσιών έναρξης για τον πρώτο μόνο εμβολιασμό κατα την έναρξη εφαρμογής της μεθόδου.
Σημειώνεται οτι στην μελισσοκομική πρακτική η παραγωγή του βασιλικού πολτού στηρίζεται στην αφαίρεση της βασίλισσας η στον περιορισμό της με βασιλικό διάφραγμα.
Κατα την πειραματική ανάπτυξη της μεθόδου χρησιμοποιήθηκαν τρια(3) μελίσσια με βασίλισσα, πληθυσμού δεκα(10) πλαισίων το καθένα.Προκειμένου τα εμβολιασμένα τεχνητά βασιλικά κελιά να γίνουν αποδεκτά τοποθετήθηκαν πρώτα σε ενα μελίσσι ορφανό(μελίσι έναρξης) για μια ημέρα.Την επομένη μεταφέρθηκαν (60 κελιά ανα μελίσσι) στα μελίσσια με τις βασίλισσες και την τρίτη ημέρα απο τον εμβολιασμό συλλέχθηκε ο βασιλικός πολτός ενω ακολούθως τοποθετήθηκαν νεα εμβολιασμένα κελιά χωρίς καμμία προφύλαξη.
Απο την εφαρμογή της μεθόδου προκύπτουν τα πιο κατω συμπεράσματα 
  • Είναι δυνατή η παραγωγή Βασιλικού πολτού σε μελίσσια με βασίλισσα χωρίς να περιορισθεί η να αφαιρεθεί.
  • Η αποδοχή και η απόδοση σε αυτά τα μελίσσια είναι μικρότερη σε σχέση με τα ορφανά αλλά χωρίς σημαντική διαφορά σε σχέση με τις τριπλές.Ακόμα παρατηρήθηκε οτι κατα τους μηνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δεν υπαρχει στατιστικα σημαντικη διαφορα στο υψος της παραγωγής.
  • Η μέθοδος αυτη παρουσιάζει κάποια πλεονεκτήματα εναντι αλλων λογω παρουσιας της βασίλισσας.Δεν χρειάζεται η προσθήκη γόνων κάθε 6 ημέρες οπως συμβαίνει σε αλλες μεθοδους.Δεν παρατηρείται η κατασκευή βασιλικών κελιών.Λογω της τροφοδότησης με σιρόπι και γυρεόπιτα τα μελίσσια είναι δυνατά καθόσον ενισχύεται η ωοτοκία της βασίλισσας.
  • Ορισμένες φορές στα μελίσσια με βασίλισσα σε κάποια κελιά ενω εχουν γίνει αποδεκτά αφαιρείται η λάρβα απο τις μέλισσες και καταναλώνεται ο βασιλικός πολτός.
  • Σε ορισμένα βασιλικά κελιά που δεν εγιναν αποδεκτά παρατηρείται οτι εχει γεννήσει η βασίλισσα.
  • Η επίδραση της ηλικίας της βασίλισσας στην απόδοση οσον αφορά τον βασιλικό πολτό ειναι υπο διερεύνηση.
Θα πρόσθετα οτι ειναι μια πολύ καλή μέθοδος γι αυτούς που εχουν λίγα μελίσσσια και δεν εχουν δυνατότητα να ορφανεύουν μελίσσια καθως επίσης οτι ο μελισσοκόμος εχει λιγότερες παραμέτρους να λάβει υπ'οψιν και μπορει να αφοσιωθεί στο βασικό πρόβλημα που είναι ο εμβολιασμός. 

πηγή Παραγωγή Βασιλικού Πολτού χωρίς αφαίρεση η περιορισμό της Βασίλισσας
Γ.Γκόρας,Ε.Λαζαρίδου,Π.Φελεκίδου,Δ.Ιωάννου,Α.Θρασυβούλου
Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας Α.Π.Θ

Δεν υπάρχουν σχόλια: