Την εποχή αυτή ο μελισσοκόμος θα πρέπει να αποφασίσει εαν θα εξισορροπήσει τα μελίσσια του ωστε να ξεκινήσουν ολα απο το ίδιο σημείο και εφαρμόζοντας ενιαίους χειρισμούς.Παρακάτω παραθέτω τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της εξισορρόπησης καθώς και τα αντίστοιχα της αυτόνομης ανάπτυξης δηλαδή της μη εξισορρόπησης.
Εξισορρόπηση
Πλεονεκτήματα
- Δίνεται η ευκαιρια ανάπτυξης σε μελίσσια τα οποία έμειναν πίσω οχι εξαιτίας δικού τους προβλήματος αλλά κάποιου λάθους του μελισσοκόμου.
- Δίνεται βοήθεια ανάπτυξης σε παραφυάδες,νεα μελίσσια
- Μειώνεται ο χρόνος εργασίας του μελισσοκόμου καθώς σε κάθε επιθεώρηση γίνεται μόνο μια εργασία η ιδια σε ολα τα μελίσσια
- Διευκολύνει τον μελισσοκόμο που κάνει βασιλοτροφία το φθινόπωρο να ξεχωρίσει τις καλές βασίλισσες
Μειονεκτήματα
- Τα προβληματικά μελίσσια κρύβονται και συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα καθ'ολη τη μελισσοκομικη χρονια
- Περιορίζεται η δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών συστημάτων εκμετάλλευσης.
Αυτόνομη ανάπτυξη
Πλεονεκτήματα
- Ξεχωρίζουν γρήγορα τα προβληματικά μελίσσια χωρίς να χαθεί χρόνος και χρήμα
- Δίνεται η δυνατότητα να εφαρμοσθούν διαφορετικά συστήματα εκμετάλλευσης ομαδοποιώντας τα μελίσσια,πχ ομάδα παραγωγής βασιλικού πολτού,ομάδα παραγωγής μελιού κ.α
Μειονεκτήματα
- Το χαρτί και το μολύβι γίνονται απαραίτητα,αφου σε κάθε επιθεώρηση ο μελισσοκόμος πρέπει να κάνει πολλές και διαφορετικές επεμβάσεις
- Ο κίνδυνος λεηλασιών και μεταφοράς ασθενειών δεν είναι αμελητέος.
Η απόφαση ειναι του μελισοκόμου ανάλογα με τις ανάγκες ,τις δυνατότητες,την εμπειρία και τα μέσα που διαθέτει.Παρακάτω παρουσιάζουμε τον τρόπο που θα εξισορροπήσουμε τα μελίσσια μας
- Το βράδυ που μαζεύονται οι μέλισσες τοποθετούμε επάνω διάφραγμα βασίλισσας σε ένα δυνατό μελίσσι και το αφήνουμε να ηρεμήσει.
- Κατόπιν με λίγο κάπνισμα σηκώνουμε από τη βάση του, το αδύνατο και το τοποθετούμε πάνω από το διάφραγμα του δυνατού και κλείνουμε κάθε έξοδο που μπορεί να έχει η αδύνατη κυψέλη, ώστε οι μέλισσες να υποχρεωθούν να περάσουν από το διάφραγμα για έξοδο από την κάτω κυψέλη.
- Έτσι κάνουμε ένα δυνατό μελίσσι με 2 πατώματα και 2 βασίλισσες ,που το αδύνατο επωφελείται: α) από τη ζέστη του δυνατού, β) από την άφθονη τροφή του, γ) από τον πληθυσμό του δυνατού που θα ανέβει να τροφοδοτήσει το αδύνατο.
- Μεγαλύτερη εξισορρόπηση επιτυγχάνεται αν ανεβάσουμε και πλαίσια με γόνο και μέλι από την κάτω στην πάνω κυψέλη.
- Όταν δυναμώσει το πάνω συνήθως σε 1 μήνα, τότε χωρίζουμε το κάτω από το πάνω.
- Το πάνω το βάζουμε στην αρχική θέση του κάτω, που είναι πιο δυνατό για να κερδίσει συλλέκτριες.
- Κίνδυνος υπάρχει όταν από αποτυχία το πάνω στερείται τελείως γόνου και δεν ελκύσει παραμάνες.
- Σ’ αυτή την περίπτωση αναπληρώνουμε εμείς αυτήν την έλλειψη μεταφέροντας ένα πλαίσιο γόνου από άλλο μελίσσι χωρίς μέλισσες. Έτσι με τη μέθοδο αυτή μπορεί να σωθεί ενα αδύνατο μελίσσι.
- Η ανταλλαγή της θέσης δυνατού με αδύνατο, φέρνει εξίσωση με την απόσπαση των συλλεκτριών που μπήκαν στην αδύνατη κυψέλη.
επικοινωνία periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε την ομάδα μας στο facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου