28.3.24

Δημιουργία δυνατών παραφυάδων

Βασική προϋπόθεση όταν πολλαπλασιάζονται τα μελίσσια είναι να μην παραχθούν μικρά και αδύνατα σμήνη. Τα μικρά μελίσσια πιθανό να χαθούν αργότερα ή να παρουσιάσουν αρρώστιες όπως είναι η Αμερικάνικη Σηψιγονία, η Ασκόσφαιρα και άλλα προβλήματα.

Για να αποφευχθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα θα πρέπει να χωρίσετε τα μελίσσια σας όταν φθάσουν σε μεγάλους πληθυσμούς και παράλληλα να έχετε έτοιμες βασίλισσες για τα νέα μελίσσια που θα φτιάξετε. Γι’αυτό, τροφοδοτήστε τα μελίσσια εντατικά ώστε να φθάσουν τον πληθυσμό των 20 πλαισίων.  Ετοιμάστε βασίλισσες με τις γνωστές μεθόδους βασιλοτροφίας ή αγοράστε τις από γνωστό βασιλοτρόφο. Οι χωρισμοί μπορεί να γίνουν επί τόπου. Φροντίστε όμως στην νέα θέση να μεταφέρεται το μητρικό μελίσσι το οποίο ας έχει περισσότερο πληθυσμό ώστε να υποφέρει λιγότερο με την απώλεια μεγάλου μέρους των συλλεκτριών μελισσών.
Εάν δεν έχετε δυνατότητα να παράγετε ή να αγοράσετε νέες βασίλισσες μπορείτε να εφαρμόσετε τον εξής χειρισμό:
Φροντίστε να υπάρχει νεαρός γόνος κάτω των τριών ημερών και στα δύο πατώματα. Μετά, τοποθετείστε ανάμεσα στα δύο πατώματα ένα χώρισμα (κονραπλακέ, σίτα αερισμού κ.ά) Δεν είναι απαραίτητο να εντοπίσετε σε ποιο πάτωμα βρίσκεται η βασίλισσα. Το χώρισμα αυτό δημιουργεί ορφάνια στο μελίσσι εκείνο που δεν είναι η βασίλισσα. Μην ξεχάσετε να δημιουργήσετε μια δεύτερη είσοδο στο πάνω πάτωμα για τη διέξοδο των μελισσών.
Μετά από δύο ημέρες, όταν πλέον εμφανιστούν βασιλικά κελιά στο ορφανό μελίσσι, το χώρισμα αντικαθίσταται με βασιλικό διάφραγμα ώστε τα δύο μελίσσια να συνενωθούν.
Στη συνέχεια κάντε μια επιλογή των βασιλικών κελιών και αφήστε μόνο ένα-δύο από αυτά. Αφήστε το μελίσσι έτσι μέχρι να εκκολαφθεί και να ξεκινήσει τη γέννα της η νέα βασίλισσα. Δώστε λίγο χρόνο, ώστε στο μελίσσι με τη νέα βασίλισσα να σφραγίσει καινούργιο γόνο. Μετά χωρίστε λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που αναφέρθηκαν προηγούμενα.


επικοινωνία periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε την ομάδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: