Προβαίνω ,στηριζόμενος πάντα στην μέθοδο, σε μια νεα τροποποιησή της για όσους θελήσουν να την εφαρμόσουν και να χτίσουν κεριά καθώς και να εισάγουν γονιμοποιημένη βασίλισσα στο ορφανό μελίσσι κερδίζοντας χρόνο ανάπτυξης .
Η διαφορά σε αυτήν την εφαρμογή είναι ότι τοποθετούμε την βασίλισσα με το πλαίσιο της στην κενή άδεια κυψέλη πριν δεχθεί τις συλλέκτριες ή και κατα την ώρα που δέχεται τις συλλέκτριες, φροντίζοντας πάντα οι γόνοι να έιναι 3 πλαίσια, 1 πλαίσιο προμήθειες και 1πλαίσιο χτισμένο . Μετά από 3 ημέρες φροντίζουμε με ταίσματα να τοποθετούμε κεριά για χτίσιμο και πλήρη ανάπτυξη .
Η αρχική κυψέλη που μετακινήθηκε λίγα μέτρα δεξιά ,αριστερά, διαγώνια ή πίσω χάνει τις συλλέκτριες, δεν έχει βασίλισσα λόγω αφαίρεσης της και ο πληθυσμός της αποτελείται μόνο απο μέλισσες μικρής ηλικίας (παραμάνες) .
Το σμήνος αυτό το αφήνουμε ορφανό για 24 ώρες και μετά κάνουμε εισαγωγή βασίλισσας με κλουβί. Την επόμενη ημέρα, σπάμε την τάπα του κλουβιού για να ελευθερωθεί το ζαχαροζύμαρο και χαλάμε όλα τα ανοιχτά κελιά. Αν θέλουμε να συλλέξουμε τον βασιλικό πολτό καθυστερούμε το σπάσιμο της τάπας του κλουβιού για άλλες 12 ώρες .
Κλείνουμε την κυψέλη και επιθεωρούμε μετά από 7 ημέρες για να διαπιστώσουμε την γέννα της νέας βασίλισσας .Με τον τρόπο αυτό η εισαγωγή νέας βασίλισσας έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας λόγω μεγαλύτερης αποδοχής επειδή οι μέλισσες είναι μικρής ηλικίας .Το σμήνος αυτό αναπτύσσεται πολύ γρήγορα επειδή η νέα βασίλισσα γεννάει αμέσως .
Ταίσματα με σιρόπι ανά 2 ημέρες ή ένα κιλό ζαχαροζύμαρο είναι απαραίτητα μέχρι να φτιάξει τις δικές του συλλέκτριες περίπου 8 ημέρες.
Μόλις διαπιστώσουμε πτήσεις στην κυψέλη τοποθετούμε κεριά για χτίσιμο και πλήρη ανάπτυξη φροντίζοντας να ταίζουμε 2 με 3 φορές την εβδομάδα σιρόπι .
Στο άλλο σμήνος τώρα που έχει την βασίλισσα και έχει δεχθεί τις συλλέκτριες η ανάπτυξη συνεχίζεται. απο την επόμενη ημέρα.
,Αν θέλουμε να χτίσουμε κεριά, τοποθετούμε μετά από 3 ημέρες άχτιστα και ταίζουμε με σιρόπι . . Το μελίσσι που έχει δεχθεί τις συλλέκτριες και έχει την βασίλισσα είναι επιθετικό. Εχει μόνο συλλέκτριες γιαυτό φροντίζουμε να κάνουμε χειρισμούς χτισίματος και ανάπτυξης μετά από 3 ημέρες.
Οταν περάσει η εποχή της σμηνουργίας τα 2 σμήνη εχουν αναπτυχθεί πλήρως. Ενώνουμε στις ανθοφορίες τα 2 σμήνη έχοντας την επιλογή να αφαιρέσουμε την νέα η την παλιά βασίλισσα. Το ενωμένο μελίσσι έχει τουλάχιστον 14 πλαίσια γόνο. Αν υπάρχουν χτισμένα κεριά στην αποθήκη μας τοποθετούμε τρίτο πάτωμα με αυτά κάνοντας το μελίσσι τριώροφο για συλλογή μελιού .Σε ευνοικές συνθήκες οι αποδόσεις είναι πολυ μεγάλες ,τρυγάμε μετά από 21 ημέρες το 3 πάτωμα και μετά απο 4 ημέρες όλο το δεύτερο.
Έχουμε δε και την επιλογή να αφαιρέσουμε μόνο 2 η 3 πλαίσια μέλι απο το κάτω πάτωμα απο την μία πλευρά ,με την προυπόθεση να ταίσουμε .
Παραδίνω την μέθοδο με την τροποποίησή της στον Μελισσόκοσμο για κοινοποίηση στους μελισσοκόμους της επικρατειάς μας και εύχομαι απο καρδιάς σε όσους την εφαρμόσουν καλή επιτυχία στην ανάπτυξη των σμηνών και καλούς τρύγους
Χ.Μπέκας
Γεωπόνος Τ.Ε
επικοινωνία:periskepsis@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου