Οι μήνες Μάϊος και Ιούνιος φέρνουν την προσδοκία παραγωγής μελιού και στο τέλος του Μάη τα μελίσσια πρέπει να έχουν τοποθετηθεί στις τοποθεσίες που επιλέχθηκαν.
Τον Ιούνιο περιμένουμε να δώσει ο έλατος,η καστανιά,το πρώϊμο θυμάρι και στο τέλος του μήνα τα πεύκα δείχνουν πως θα εξελιχθεί η χρονιά.
Μερικές χρονιές ο έλατος δίνει το Μάη ή καθυστερημένα,ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τους πληθυσμούς των εντόμων που έχουν αναπτυχθεί.
Στις ορεινές περιοχές υπάρχει άνοιξη και η μεταφορά από τα χαμηλά των μελισσιών στα όρια του ελατοδάσους και της βελανιδιάς είναι ευνοϊκή ,αφού θα έχουν γύρη, που μέσα στα έλατα δεν υπάρχει.
Να θυμηθούμε λοιπόν,ότι το Μάρτιο -Απρίλιο ετοιμάζουμε μελίσσια με καλές βασίλισσες και δυνατά ,που αποτρέψαμε τις σμηνουργίες.Και τώρα σε αυτό το δίμηνο Μαη-Ιούνη πρέπει να ενισχύσουμε τα μελίσσια,δίνοντας γόνο ή πληθυσμό ή και τα δύο ή ενώνουμε μελίσσια που δεν είναι δυνατά.
Το Μάη οι κάτω όροφοι των κυψελών είναι γεμάτοι μέλισσες και γόνους, ενώ έχουμε προσθέσει και ορόφους.Αλλά απομένουν 30 μέρες για την έναρξη των μελιτοφοριών.
Το Μάη όμως τελειώνει η ανθοφορία της άνοιξης στα χαμηλά και στις νότιες περιοχές προκύπτει κενό ανθοφορίας με οπισθοδρόμηση των μελισσιών. Και οι κακοκαιρίες δεν λείπουν.Και τα μελίσσια πρέπει να μετακινηθούν και να στηριχθούν με ελεγχόμενη τροφοδοσία.Όχι όμως υγρή που μπορεί να αποθηκευτεί και να νοθέψει το αποθηκευμένο μέλι τους,
Αλλά και η τροφοδότηση δεν αλλάζει τα δεδομένα,απλά περιορίζει τη φθορά των μελισσιών.
Όμως να θυμηθούμε, ότι τα δυνατά και άρα παραγωγικά μελίσσια γίνονται, με τη μεταφορά από άλλα , γόνου και μελισσών ή με τη συνένωση μετρίων ή και περισσοτέρων αδυνάτων , με συγκέντρωσή τους σε ένα,δίνοντας σε αυτό τη βασίλισσα του καλύτερου μελισσιού από αυτά που συνενώθηκαν.Υπόψη όμως ότι αυτή η συνένωση πρέπει να γίνεται στη νέα τοποθεσία δηλαδή μετά τη μεταφορά τους
Να προσθέσουμε και το βασικό,ότι οι συνενώσεις πάντα γίνονται με τη χρήση διαφράγμματος και άνοιγμα μικρής εξόδου σε κάθε όροφο.Έτσι παράγεται κοινή όσμωση στις μέλισσες,που την επόμενη μέρα αποσύρονται τα διαφράγματα και οι προσθετες μικρές έξοδοι – είσοδοι κλείνονται όταν χρειαστεί μεταφορά.Αλλά να συμπληρωσουμε και την περίπτωση που μπορεί να γίνει ενίσχυση αδύνατων μελισσιών με τη μεταφορά πλαισίων γόνου από΄δυνατά σε αδύνατα στον τόπο τους,πριν τη μεταφορά τους, αλλά κλιμακωτά. Και αυτό πέρα από την ενίσχυση για απόδοση παραγωγής των αδυνάτων,μειώνει και τις σμηνουργίες των δυνατών.
Για την καταπολέμηση των βαρρόα υπάρχουν πολλές αναρτήσεις,αλλά με την ευκαιρία αυτού του άρθρου να προβάλλουμε και κάτι σχετικό, άλλα πολύ απλό , που είναι το εξής: Τοποθετούνται κηφηνοπλαίσια στα μελίσσια και όταν γεννηθούν μέσα κηφήνες πριν σφραγιστούν αφαιρούνται και πλενονται με πίεση του λάστιχου της ύδρευσης. και ξανατοποθετούνται ..
Επίσης όταν τοποθετούνται χτισμένα πλαίσια. για κελιά μελισσών ή και άχτιστα φύλλα για χτίσιμο ,κόβεται το κομάτι κάτω από το τελευταιο σύρμα,για να ξαναχτιστεί ελεύθερα, χωρίς το στάμπο του φύλλου, δηλαδή κιφηνοκελιά- παγιδας των βαρρόα,για αφαίρεση ..
επικοινωνία:periskepsis@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου