18.5.23

Το μπλοκάρισμα του γόνου

 

Μπλοκάρισμα είναι ο περιορισμός του γόνου για να μη διατεθεί για τη διατροφή του το θυμαρίσιο μέλι που είναι τόσο περιζήτητο και ακριβό. Μπλοκάρω σημαίνει εμποδίζω την κίνηση, περιορίζω σε αδράνεια. Μπλοκάρισμα του γόνου, λοιπόν είναι ο περιορισμός της ωοτοκίας της βασίλισσας. Το μπλοκάρισμα του γόνου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

1. Φυσικός τρόπος: Όταν υπάρχει καλή ανθοφορία με τη μαζική μεταφορά νέκταρος από τις μέλισσες χρησιμοποιούνται όλα τα κελιά για αποθήκευση και η μάνα έτσι δεν μπορεί να γεννήσει.

2. Τεχνητός τρόπος: Με την επέμβαση του μελισσοκόμου. Δέκα ημέρες πριν από την ανθοφορία μεταφέρουμε όλα τα πλαίσια του γόνου στο πάνω πάτωμα, αφού τα τινάζουμε στην γονοφωλιά για να πέσουν οι κηφήνες. Αφήνουμε μόνο ένα ή δύο πλαίσια γόνου ασφράγιστου στη γονοφωλιά μαζί με τη βασίλισσα, τις τροφές και άδειες κηρήθρες (αν δεν αφήσουμε 1-2 πλαίσια με γόνο η βασίλισσα θα εγκαταλείψει την κυψέλη). Βάζουμε διάφραγμα και πάνω από αυτό το πάτωμα με το γόνο. Αν θέλουμε, παρεμβάλλουμε ανάμεσα κι ένα ρηχό πάτωμα. Η βασίλισσα επειδή κάτω δεν υπάρχουν πολλές παραμάνες στα δύο πλαίσια του γόνου σταματάει τη γέννα μέχρι να εκκολαφθεί ο επάνω γόνος. Έτσι το νέκταρ που μεταφέρεται, θα αποθηκεύεται αφού δεν υπάρχει γόνος για να το καταναλώσει. Άλλος τρόπος είναι το ορφάνεμα μελισσιών με παλαιές μάνες.

πηγή:melissokomia.com

επιλοινωνία:periskepsis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: