4.5.19

Παραγωγή βασιλικού πολτού σε μονά μελίσσια χωρίς αφαίρεση της βασίλισσας

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της μεθόδου αυτής είναι ο τρόπος απομόνωσης της βασίλισσας, η μεταφορά του γόνου δίπλα στα κελιά και το μέγεθος του μελισσιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Η κυψέλη θα πρέπει να έχει τουλάχιστον οκτώ πλαίσια με μέλισσες και έξι πλαίσια με γόνο, αυτές είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να περιορίσουμε την βασίλισσα σε ένα μικρότερο χώρο μέσα στην κυψέλη έτσι ώστε να μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον υπόλοιπο χώρο της κυψέλης για την παραγωγή του βασιλικού πολτού. Για το λόγο αυτό κατασκευάσαμε κάθετα βασιλικά διαφράγματα που χωρίζουν το μελίσσι σε δύο μέρη τοποθετώντας τα μεταξύ δύο πλαισίων της κυψέλης.
 Επίσης κατασκευάσαμε και μικρά διαφράγματα που δεν μοιάζουν με τα συνηθισμένα όσον αφορά το φάρδος τους και σκεπάζουν πέντε πλαίσια.Συγκεκριμένα στην περίπτωσή μας χρησιμοποιούμε ένα κάθετο βασιλικό διάφραγμα που χωρίζει τον εμβρυοθάλαμο σε δύο μέρη των πέντε πλαισίων από τα οποία στο ένα βρίσκεται η βασίλίσσα και το άλλο θα είναι τεχνητά ορφανό.Με ένα τμήμα του οριζοντίου διαφράγματος σκεπάζουμε τα πέντε από τα δέκα πλαίσια του εμβρυοθαλάμου που βρίσκεται η βασίλισσα με αποτέλεσμα η βασίλισσα να απομονώνεται μέσα σε ένα χώρο των πέντε πλαισίων του οποίου οι τέσσερις πλευρές είναι τα τοιχώματα της κυψέλης και οι άλλες δύο το βασιλικό διάφραγμα που βάλαμε (το κάθετο και το μικρό οριζόντιο). Η βασίλισσα μέσα σε αυτό το χώρο μπορεί να γεννά ελεύθερα.
Οι δύο χώροι του εμβρυοθαλάμου έχουν πρόσβαση στην είσοδο της κυψέλης και οι μέλισσες μπορούν να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα σε όποιο από τους δύο χώρους του εμβρυοθαλάμου επιθυμούν. Έξω από το κάθετο διάφραγμα στον χώρο που απουσιάζει η βασίλισσα έχουμε δύο πλαίσια με γόνο, όπου ανάμεσά τους τοποθετούμε τα βασιλικά κελιά, τα υπόλοιπα που μένουν είναι τροφές η γόνος. Κατά την περίοδο παραγωγής βασιλικού πολτού απαραίτητη είναι η πρωτεϊνική υποστήριξη που τοποθετείται πάνω στο μικρό διάφραγμα πάνω από την βασίλισσα με τον γόνο όσο και δίπλα από τα βασιλικά κελιά. Επίσης στο μικρό διάφραγμα τοποθετούμε και ένα τροφοδότη για το σιρόπι που θα χρειασθεί να δίνουμε κάθε φορά την προηγούμενη ημέρα από την αφαίρεση του βασιλικού πολτού από τα βασιλικά κελιά. 
Αφού περάσουν 15 ημέρες περίπου και το μεγαλύτερο μέρος του γόνου των πλαισίων που βρίσκονται δίπλα στα κελιά έχει ξεγονιάσει και η βασίλισσα έχει γεμίσει τα διατιθέμενά της πλαίσια με γόνο τότε αλλάζουμε διαμέρισμα της βασίλισσας. Η μεταφορά της βασίλισσας γίνεται μαζί με το πλαίσιο πάνω στο οποίο βρίσκεται, στην πλευρά που τοποθετούσαμε τα κελιά και γυρίζοντας ταυτόχρονα το οριζόντιο διάφραγμα 180 μοίρες προσφέροντας ένα νέο χώρο για την βασίλισσα. Στο χώρο από τον οποίο απομακρύναμε την βασίλισσα υπάρχει άφθονος γόνος και τεχνητή ορφάνια σε αυτό το χώρο τοποθετούμε τα βασιλικά κελιά για να τα γεμίσουν οι μέλισσες. 
Τα κελιά δέχονται την κατάλληλη περιποίηση από τις μέλισσες και γεμίζονται με μεγάλη ποσότητα βασιλικού πολτού. Τα βασιλικά κελιά παραμένουν στην κυψέλη για τρία 24ωρα δηλαδή μετά την παρέλευση 72 ωρών θα τροφοδοτήσουμε το μελίσσι με ένα λίτρο σιρόπι 1:1 (αναλογία νερό:ζάχαρη) και στην συνέχεια τα βασιλικά κελιά θα αφαιρεθούν από την κυψέλη και θα αντικατασταθούν από άλλα κελιά. Τα κελιά που πήραμε θα κόψουμε στις απολήξεις τους χρησιμοποιώντας θερμαινόμενο ξυραφάκι για την εύκολη απομάκρυνση της λάρβας και στην συνέχεια θα αντλήσουμε το βασιλικό πολτό. Τα βασιλικά κελιά εμβολιάζονται και επανατοποθετούνται στην κυψέλη. Είναι μια μέθοδος απλή και αποτελεσματική με πλεονέκτημα να φιλοξενεί περισσότερα πλαίσια με κελιά. 
Η μέθοδος αυτή δίνει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα όταν χρησιμοποιούμε πλαστικά βασιλικά κελιά ΑΡΙΣΤΕΑΣ τα κελιά αυτά έχουν μεγαλύτερη αποδοχή από τις μέλισσες σε σχέση με τα κοινά και είναι περισσότερο αξιόπιστα ως προς την ποσότητα του βασιλικού πολτού που οι μέλισσες βάζουν σε αυτά. Διατίθενται σε έξι χρώματα για διευκόλυνση στον εμβολιασμό αλλά και σε διαφανή για την παρακολούθηση της εξέλιξης της βασίλισσας στην βασιλοτροφία. Μεγάλη επίσης επιτυχία είχε αυτή η μέθοδος με το σύστημα EZI QUEEN χωρίς εμβολιασμό όπου είχαμε πάρα πολύ γρήγορη εργασία και μεγάλη απόδοση.
 Σε αυτή την περίπτωση παρακάμπτεται ο εμβολιασμός και έχουμε άφθονα βασιλικά κελιά χωρίς κόπο με αποτέλεσμα να δουλεύονται περισσότερα μελίσσια σε μικρότερο χρόνο και η αποδοτικότητα της εργασίας μεγαλώνει πολύ.
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ
ΣΥΣΤΑΣΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ
ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΘΕΡΓΙΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Πρέπει να επισημάνω οτι στο εμπόριο κυκλοφορούν έτοιμα κάθετα διαφράγματα που καλύπτουν τρία πλαίσια,συνεπώς θα πρέπει να γίνει προσαρμογή η να τα κατασκευάσετε οι ίδιοι.Τα έτοιμα μπορείτε να τα βρείτε και εδώ

επικοινωνία: periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε την ομάδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: