9.1.18

Μετακίνηση μελισσιών σε απόσταση μικρότερη των 5χλμ

Είναι γνωστό ότι εάν μετακινήσουμε ένα μελίσσι σε μικρή απόσταση από την αρχική του θέση  οι συλλέκτριες θα επιστρέψουν στην αρχική θέση του μελισσιού διότι δεν έχουν προσανατολισθεί με βάση την νέα θέση της κυψέλης.Η συνήθης πρακτική για μεταφορά σε κοντινές αποστάσεις είναι να μετακινήσουμε την κυψέλη σε θέση με απόσταση περίπου πέντε χλμ να την αφήσουμε εκεί για μερικές ημέρες και στην συνέχεια να την μεταφέρουμε στην τελική της θέση.
Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζουμε όταν δημιουργούμε παραφυάδες μέσα στο μελισσοκομείο χωρίς να τις μεταφέρουμε σε απόσταση 5χλμ μακρυά.Σε αυτή την περίπτωση οι συλλέκτριες  της παραφυάδας επιστρέφουν στην μητρική κυψέλη αποδυναμώνοντας έτσι την παραφυάδα μας.
Υπάρχει όμως τρόπος να μετακινήσουμε μια κυψέλη σε όποια απόσταση επιθυμούμε εάν υποχρεώσουμε τις μέλισσες να προσανατολισθούν πάλι στην νέα θέση της κυψέλης.Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι τα εξής:
  • Το βράδυ που θα έχουν επιστρέψει όλες οι μέλισσες στην κυψέλη κλείνουμε την είσοδο και μεταφέρουμε την κυψέλη στην νέα της θέση.
  • Κρατάμε την κυψέλη κλειστή από 24 ώρες έως 3 ημέρες.Καλό είναι την έισοδο να την έχουμε κλείσει με ένα βρεγμένο αφρολέξ ώστε να έχουν νερό.
  • Μετά από 24 ώρες η 3 ημέρες ανοίγουμε την είσοδο φροντίζοντας να τοποθετήσουμε ένα κλαδί από φυλλώδες φυτό έτσι ώστε να εμποδίζει την απρόσκοπτη κίνηση των μελισσών υποχρεώνοντάς τες να προσανατολιστούν ξανά στην νέα θέση της κυψέλης.
  • Αφήνουμε τα κλαδιά στην είσοδο για 2 ημέρες και έπειτα τα αφαιρούμε. 
  • Θα παρατηρήσουμε ότι οι μέλισσες εκτελούν πτήσεις προσανατολισμού προσδιορίζοντας την νέα τους θέση.
Στην συνέχεια παραθέτω σχετικό βίντεο στο οποίο ο μελισσοκόμος φτιάχνει παραφυάδες χωρίς μετακίνηση και προκειμένου να μην χάσει τις συλλέκτριες χρησιμοποιεί την μέθοδο που προαναφέραμε.
 επικοινωνία:periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε την ομάδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: