31.10.17

Συνηθισμένα μελισσοκομικά προβλήματα του χειμώνα

Υγρασία
Οι μέλισσες μπορούν να δημιουργήσουν υγρασία στην κυψέλη με μόνο την αναπνοή τους.Αυτή η υγρασία με την μορφή σταγόνων μπορεί να πέσει επάνω στις μέλισσες ψύχοντάς τες ενω παράλληλα μπορεί να αποτελέσει την αιτία πρόκλησης ασθενειών,μούχλας και μυκήτων.Πρέπει να τονιστεί οτι ειναι απαραίτητη η παροχή επαρκούς αερισμού στις κυψέλες,είτε μεσω των ανοιγμάτων στα καπάκια και των αεριζόμενων βάσεων αλλά και με την τοποθέτηση κηρόπανων η εφημερίδων επάνω στα πλαίσια η οποιου άλλου υλικού θα μπορούσε ενας ευρηματικός μελισσοκόμος να χρησιμοποιήσει.
Παράσιτα και Ασθένειες
Παρά το γεγονός οτι ο πληθυσμός των Βαρρόα εχει μειωθεί τον χειμώνα τα μελίσσια εχουν εξασθενίσει απο τα μεγάλα φορτία των Βαρρόα του καλοκαιριού και είναι πιο ευαίσθητα σε ασθένειες όπως η νοσεμίαση η οποία εμφανίζεται πιο πολύ κατα τους χειμερινούς μήνες.
Η Νοσεμίαση είναι μια μυκητίαση που αναστέλλει την δυνατότητα των μελισσών να αφομοιώσουν την τροφή τους και μειώνει την λειτουργία του ανασοποιητικού τους συστήματος.Οι μέλισσες μπορεί να λιμοκτονήσουν ακόμα και εαν υπάρχει αρκετή τροφή στην κυψέλη.Λερωμένες κηρήθρες η διάρροια στην είσοδο της κυψέλης είναι τα εμφανή σημάδια της προσβολής απο Νοσεμίαση.
Παρακολούθηση μελισσοκομείου
Το Καλοκαίρι παρατηρώντας την κίνηση των μελισσών στο μελισσοκομείο μπορούμε να εχουμε μια ένδειξη για την κατάσταση των μελισσιών ομως τον χειμώνα που οι μέλισσες ειναι συγκεντρωμένες σφιχτά μέσα στην κυψέλη ειναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε την πορεία των μελισσιών μας.Εν τούτοις ακόμα και τον χειμώνα μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την κατάσταση των μελισσιών μας παρατηρώντας την κίνηση στο μελισσοκομείο και θα πρέπει να συνεχίσουμε τις επισκέψεις.
Εξωτερικοί έλεγχοι κυψελών
  • Θα πρέπει να ελέγχουμε συχνά ωστε οι είσοδοι να μην εχουν κλείσει απο πάγο και χιόνια και να τις καθαρίζουμε οταν έχουν καθώς επίσης να βάζουμε ενα μικρό ξυλάκι στην είσοδο για να διαπιστώσουμε εαν εχει κλείσει απο νεκρές μέλισσες.
  • Παρακολουθούμε τις μέλισσες κατα τις ηλιόλουστες ημέρες του χειμώνα να κάνουν πτήσεις καθαρισμού και να λερώνουν το έδαφος με κίτρινες και καφέ κηλίδες.
  • Δοκιμάζουμε να χτυπήσουμε με το χέρι μας ελαφρά το πλαινό της κυψέλης και στην συνέχεια περιμένουμε να ακούσουμε το βουητό των μελισσών μέσα απο την κυψέλη.
Τροφοδότηση των μελισσών
Ενα μελίσσι χωρίς τροφές μέλι η ζυμάρι,δεν μπορεί να τραφεί και έτσι να παράγει  θερμοκρασία και τούτο διότι καταναλώνοντας τροφές μπορεί να παράγει μεγαλύτερη θερμοκρασία.Οταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλή αναγκαστικά καταναλώνει περισσότερες τροφές για να διατηρήσει την απαραίτητη θερμοκρασία.
Εσωτερικοί έλεγχοι κυψελών
Εάν χρειαστεί να ταίσουμε τα μελίσσια μας θα πρέπει να επιλέξουμε μια ζεστή ημέρα του χειμώνα,ανοίγουμε γρήγορα και το πολύ για 1 με 2 λεπτά  ελέγχουμε για υγρασία τοποθετούμε την τροφή και κλείνουμε γρήγορα λαμβάνοντας υπ'οψιν οτι οι μέλισσες τον χειμώνα οταν ενοχλούνται είναι πολύ επιθετικές.

επικοινωνία periskepsis@gmail.com

επισκεφθείτε μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: