Η ποσότητα που τοποθετούμε ανά αποικία εξαρτάται από το μέγεθος του πληθυσμού της. Παρακάτω είναι ένας υποβοηθητικός πίνακας:
ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΠΟΙΚΙΑΣ (langstroth) | ΛΩΡΙΔΕΣ |
3 | ½ (Μισή Λωρίδα Κρεμαστή) |
4-5 | 1 |
6-7 | 2 |
8-9 | 3 |
10 | 4 |
<11 | 5 |
|
|
Ιδιαίτερα την περίοδο της άνοιξης που το μελίσσι είναι σε ανάπτυξη προσέχουμε να μην εφαρμόσουμε περισσότερες λωρίδες από όσο πρέπει, δεν θέλουμε να «πιέσουμε» το μελίσσι επηρεάζοντας την ανάπτυξη του.
Τοποθέτηση
Οι λωρίδες οξαλικού για να είναι αποτελεσματικές πρέπει ΠΑΝΤΑ να τοποθετούνται στα πλαίσια που υπάρχει γόνος. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το Βαρρόα αναπαράγεται στο γόνο και οι νεαρές μέλισσες και παραμάνες έχουν πάντα την υψηλότερη προσβολή και εφόσον το οξαλικό οξύ δρα δια επαφής με αυτό το τρόπο μεγιστοποιούμε την διάδοση της δραστικής ουσίας στο μολυσμένο πληθυσμό. Ωστόσο δεν χρειάζεται να τις τοποθετήσουμε απόλυτα στο κέντρο του πλαισίου ενοχλώντας την κίνηση των μελισσών. Μπορούμε να τις τοποθετούμε σε σχηματισμό ¨Λ¨ 5-7 εκ από το νοητό κέντρο του πλαισίου και εναλλάξ. Διπλώνουμε τις λωρίδες και τις «φοράμε» στο πλαίσιο που έχει γόνο.
Επίσης μπορούμε να τις κόψουμε στην μέση και να τοποθετήσουμε 2 μισές κρεμασμένες με οδοντογλυφίδα, αντί για μια ολόκληρη διπλωμένη. Η διαφορά είναι ότι όταν είναι μισές ισορροπώντας στο κενό των πλαισίων αφήνει καλύτερο διάδρομο για να περνάν οι μέλισσες και η βασίλισσα .Εξαιτίας αυτού μειώνει το «βαθουλώμα» του κεριού στα πλαίσια. Ωστόσο το μειονέκτημα είναι ότι απαιτείται σαφώς περισσότερος χρόνος για την τοποθέτηση τους στις αποικίες.
Παρότι στην αποτελεσματικότητα δεν αλλάζει κάτι , ο μελισσοκόμος προσωπικά θα αποφασίσει ποια τοποθέτηση εξυπηρετεί καλύτερο τον ίδιο.
Πότε είναι οι χρυσές στιγμές για ισχυρή καταπολέμηση Βαρρόα
Παρότι στην μελισσοκομία υπάρχουν εξαιρέσεις και από σεζόν σε σεζόν αλλάζουν οι παράμετροι, κατά γενικό κανόνα θα προσδιορίζαμε την εφαρμογή στις στιγμές που οι θερμοκρασίες είναι κατάλληλες και κυρίως όταν οι αποικίες έχουν το λιγότερο δυνατό γόνο για την εκάστοτε εποχή. Αυτό συνήθως είναι ακριβώς μετά από μία συγκομιδή μελιού. Τα μελίσσια μας για να γεμίσουν με μέλι ελαττώνουν την τροφή στην βασίλισσα ώστε να μειωθεί ο ρυθμός της γένας, ως αποτέλεσμα διατηρούν λιγότερα πλαίσια με γόνο και πολύ περισσότερα με μέλι. Πρακτικά τότε το βαρρόα έχει λιγότερα κελιά γόνου να εισχωρήσει και να «καλυφθεί» , οπότε είναι ποιο ευάλωτο και αναγκαστικά συσσωρευμένο σε μικρότερο χώρο για αναπαραγωγή μέσα στην κυψέλη. Εκείνες τις στιγμές το οι λωρίδες του οξαλικού οξέος κάνουνε θαυμάσια καταπολέμηση με ποσοστό που φτάνει το <90% .
Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχει ο μελισσοκόμος υπόψη είναι ότι θα πρέπει τη ημέρα της συγκομιδής ή τις επόμενες 2-3 μέρες να έχει εφαρμόσει την θεραπεία. Γιατί;
Επειδή μετά από μια συγκομιδή μελιού το μελίσσι έχει την τάση να αυξάνει το ρυθμό ωοτοκία της βασίλισσας ιδιαίτερα αν ασκούμε νομαδική μελισσοκομία και μεταφέρουμε τις κυψέλες μας σε ανθοφορίες για εκ νέου ανάπτυξη του μελισσιού. Δεδομένου ότι η το μελίσσι συνήθως 2-3 μέρες από την συγκομιδή οργανώνεται και η βασίλισσα γεννά ξανά και ότι την όγδοη ημέρα λίγο πριν σφραγιστεί ο γόνος το βαρρόα εισβάλει μέσα στο κελί, σημαίνει ότι έχουμε 10 ημέρες περίπου που το βαρρόα είναι «σοβαρά εκτεθειμένο». Σε αυτές τις 10 μέρες θα πρέπει να έχει ΉΔΗ τοποθετηθεί το νωρίτερο η θεραπεία ώστε να θανατώσουμε το ακάρι σε υψηλά ποσοστά. Αν δεν κάνουμε έγκαιρο μελισσοκομικό χειρισμό και αργήσουμε , τότε μετά τις 10 ημέρες το βαρρόα έχει ήδη εισέρθει στο γόνο και οποιαδήποτε εφαρμογή θεραπείας θα είναι λιγότερο αποτελεσματική και επίσης το βαρρόα θα έχει κάνει ήδη ζημιά στις αποικίες μας χωρίς να μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε. Ένας καλός μελισσοκόμος δεν χάνει το σωστό συγχρονισμό, αυτό είναι ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ.
Στην χώρα μας τέτοιες στιγμές μπορεί να είναι για παράδειγμα:
- Μάρτιο όταν το μελίσσι είναι μεταξύ 6-7 πλασίων (Ξαλάφρωμα πριν αυξηθεί πολύ ο γόνος)
- Μέσα Ιουνίου-Ιουλίου μετά τον τρύγο του Έλατου, Βελανιδιάς, Θυμαριού
- Τέλη Αυγούστου μετά από τον τρύγο του καλοκαιρινού Πεύκου, Ηλίανθου
- Οκτώβριος μετά από τον τρύγο του Φθινοπωρινού Πεύκου
Αξιοποιούμε αυτές τις κατάλληλες στιγμές!
Πόσους κύκλους θεραπείας
Κανονικά χρειάζεται ένα μόνο κύκλος θεραπείας. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορεί στις 15-20 μέρες να χρειαστεί επανάληψη θεραπείας με καινούργιες λωρίδες.
Αυτό χρειάζεται στις εξής 2 περιπτώσεις:
Α) Αν στις αποικίες μας η προσβολή βαρρόα είναι ιδιαίτερα υψηλή. Πχ μια αποικία με 1.000 βαρρόα μολυσμένη, ακόμα και αν το 90% των ακαρέων θανατωθεί, το υπόλοιπο 10% είναι 100 βαρρόα. Αυτά τα 100 βαρρόα αν δεν τα μειώσουμε με 2 εφαρμογή τότε σε λίγους μήνες πάλι θα φτάσουν κοντά στον αρχικό αριθμό τους και αυτό δεν το θέλουμε. Φυσικά για το αντιληφθούμε αυτό πρέπει να μετρήσουμε την πτώση βαρρόα σε διάστημα 20 ημερών σε μελίσσια ¨δείκτες¨ και αν το άθροισμα είναι αρκετά υψηλό θέλει δεύτερη εφαρμογή. Επίσης με την μέθοδο τεστ του οινοπνεύματος μπορούμε και πριν την θεραπεία να έχουμε μια ένδειξη του ποσοστού προσβολής βαρρόα.
Β) Αν κάποιες ταινίες καταστραφούν σε 15 μέρες από τις μέλισσες. Αυτό συμβαίνει στα μεγάλα μελίσσια λόγου του ένστικτου καθαρισμού, τότε δεν κάνουμε κατά ανάγκη 2 κύκλο εφαρμογής απλά μπορούμε να αντικαταστήσουμε επιλεκτικά τις καταστραμμένες ταινίες με καινούργιες.
Στις περισσότερες φορές που γίνεται ένας κύκλος εφαρμογής οι λωρίδες οξαλικού πρέπει να μείνουν μέχρι 30 ημέρες στην κυψέλη. Έπειτα αν δεν έχουν ήδη καταστραφεί από τις μέλισσες πρέπει να τις αφαιρέσουμε εμείς.
Ωστόσο όταν γίνονται 2 κύκλοι θεραπείας τότε μπορούμε να τους κάνουμε ποιο σύντομους σε 20 μέρες η πρώτη εφαρμογή και άλλες 20 μέρες η δεύτερη εφαρμογή. Συνολικά 40 ημέρες.
Εφαρμογή σε παραφυάδες
Στις παραφυάδες είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τις καθαρίσουμε σχεδόν εντελώς από το βαρρόα κάνοντας την εξής τακτική:
Μετρώντας 15 ημέρες από την μέρα που δημιουργήσουμε την παραφυάδα εφαρμόζουμε ½ -1 λωρίδα οξαλικού ανάλογα το νέο μελίσσι (2-5 πλαίσια) για 20 μόνο μέρες. Σε αυτό το διάστημα η παραφυάδα είναι χωρίς γόνο σχεδόν γιατί ο περισσότερος γόνος έχει ήδη βγει από τα πλαίσια και η καινούργια βασίλισσα ακόμα δεν θα έχει γεννήσει αυγά. Οπότε το βαρρόα είναι σχεδόν εντελώς εκτεθειμένο στη δράση των λωρίδων οξαλικού οξέος. Με αυτό το tips πετυχαίνουμε πολύ υψηλά αποτελέσματα καταπολέμησης με ελάχιστο οικονομικό κόστος και δίνουμε ένα πολύ καλό ξεκίνημα στο νέο μελίσσι μας εφόσον είναι καθαρό από το βαρρόα!
επικοινωνία:periskepsis@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου