4.11.24

Τι είναι το άκαρι Tropilaelaps mercedesae

 

Το Tropilaelaps mercedesae είναι ένα εξωτερικό άκαρι που παρασιτεί στις μέλισσες, παρόμοιο με το γνωστότερο Varroa destructor. Το άκαρι αυτό εντοπίζεται κυρίως στην Ασία, αλλά λόγω της παγκόσμιας μελισσοκομίας, υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές. Προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα μελίσσια, αφού τρέφεται από τις προνύμφες και τον γόνο των μελισσών, μειώνοντας την ανθεκτικότητα και την ανάπτυξη του μελισσιού.

Συμπτώματα και Επιδράσεις του Tropilaelaps mercedesae

  • Μειωμένη ανάπτυξη: Οι πληθυσμοί των μελισσών μπορεί να μειωθούν σημαντικά λόγω της προσβολής από το άκαρι, καθώς εμποδίζεται η φυσιολογική ανάπτυξη του γόνου.
  • Παραμορφώσεις στις μέλισσες: Οι ενήλικες μέλισσες που εκκολάπτονται από προσβεβλημένο γόνο συχνά παρουσιάζουν παραμορφώσεις, όπως κατεστραμμένα φτερά ή παραμορφωμένα άκρα.
  • Αύξηση του θνησιμότητας: Η υψηλή προσβολή από το άκαρι οδηγεί σε αυξημένη θνησιμότητα του γόνου και των νεαρών μελισσών, μειώνοντας την ανθεκτικότητα του μελισσιού.
  • Κατάρρευση της αποικίας: Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι προσβεβλημένες αποικίες καταρρέουν εντελώς.

Αντιμετώπιση του Tropilaelaps mercedesae

Η διαχείριση αυτού του ακάρεως βασίζεται σε μεθόδους που χρησιμοποιούνται και για την καταπολέμηση του βαρρόα, καθώς έχουν παρόμοιο τρόπο ζωής.

  1. Θερμική θεραπεία
    Η εφαρμογή θερμότητας στην κυψέλη (περίπου 42°C) μπορεί να σκοτώσει τα ακάρεα χωρίς να βλάψει τις μέλισσες. Αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν γίνεται με ακρίβεια.

  2. Χρήση οργανικών οξέων
    Το οξαλικό και το μυρμηκικό οξύ είναι αποτελεσματικά κατά του Tropilaelaps. Η εφαρμογή οργανικών οξέων γίνεται με την ίδια προσοχή και μέθοδο όπως και για το βαρρόα.

  3. Χρήση αιθέριων ελαίων (π.χ. θυμόλη)
    Η θυμόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό απωθητικό για την καταπολέμηση του ακάρεως. Εφαρμόζεται κατά τους πιο ζεστούς μήνες (θερμοκρασίες μεταξύ 15-25°C), καθώς είναι πιο αποτελεσματική όταν η θερμοκρασία βρίσκεται εντός αυτού του εύρους.

  4. Απομόνωση και απολύμανση εξοπλισμού
    Οι κυψέλες και ο εξοπλισμός πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά, ειδικά αν υπάρχει υποψία προσβολής. Απολύμανση με φλόγιστρο ή καυστικά διαλύματα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εξάπλωσης του ακάρεως.

  5. Συχνή ανανέωση των κηρηθρών
    Η ανανέωση των κηρηθρών μειώνει τον πληθυσμό των παρασίτων και εμποδίζει την ανάπτυξη του ακάρεως στον γόνο.

Πρόληψη

  • Έλεγχος κατά την εισαγωγή βασιλισσών και σμηνών: Είναι σημαντικό να ελέγχεται ο εισαγόμενος γόνος και οι βασίλισσες για ακάρεα, ώστε να αποφεύγεται η διάδοσή τους.
  • Τακτική επιθεώρηση και καθαρισμός: Η τακτική επιθεώρηση του γόνου και η καταγραφή τυχόν συμπτωμάτων βοηθούν στον άμεσο εντοπισμό του προβλήματος.

Το Tropilaelaps mercedesae είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά οι έγκαιρες παρεμβάσεις και η σωστή διαχείριση μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσής του και στη διατήρηση της υγείας των μελισσιών.

επικοινωνία:periskepsis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: