7.2.23

Η μέθοδος Ι. Μπαμπίλη για μέλια στον έλατο

 

Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε από τον Ιωάννη Μπαμπίλη για πάνω απο 15 χρόνια στο Μαίναλο με μεγάλη επιτυχία.Προϋποθέτει την ύπαρξη δυνατών και υγειών μελισσιών.Με αυτή την βασική προϋπόθεση ξεκινάμε απο τα μέσα Φεβρουαρίου την τροφοδότηση των μελισσιών με σιρόπι 1/1 σε ποσότητες που να το παίρνουν όλο οι μέλισσες.

Πρός το τέλος του Μάρτη τα μελίσσια θα έχουν 16-17 πλαίσια με τους ανάλογους γόνους.Θα είναι καλά διώροφα μελίσσια.Τότε παίρνουμε ισάριθμες κυψέλες με αφαιρούμενους πάτους και τις τοποθετούμε δίπλα στα διώροφα.Προχωράμε σε κόψιμο του διώροφου αφού έχουμε απομονώσει την βασίλισσα. Εαν είχαμε 10 διώροφα τώρα θα έχουμε 20 μονά μελίσσια απο τα οποία τα 10 ορφανά και τα 10 με βασίλισσα.

Μεταφέρουμε τα 10 ορφανά σε απόσταση 5χλμ μακριά και εισάγουμε σε αυτά γονιμοποιημένη βασίλισσα την οποία πρέπει ήδη να έχουμε προμηθευτεί.Σημειωτέον ότι η εισαγωγή της βασίλισσας στα ορφανά μελίσσια πρέπει να γίνει σε λίγες ώρες απο το κόψιμο.Στα μελίσσια αυτά δίνουμε ένα ζαχαροζύμαρο και δεν τα ανοίγουμε για 8 ημέρες.Συνεχίζουμε την τροφοδότηση σε όλα τα μελίσσια.

Ολα τα μελίσσια θα ζητήσουν πάτωμα και πρίν βγεί ο Μάης θα έχουμε δυνατά 20 διώροφα μελίσσια.Τα μεταφέρουμε στον έλατο και τα παρατάσσουμε εναλλάξ ένα παλιό ένα νέο και τα συνενώνουμε με την μέθοδο της εφημερίδας.Θα προκύψουν 10 τετραώροφα μελίσσια στα οποία πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει και δεύτερη είσοδος στά καπάκια του  επάνω ορόφου.Οσον αφορά τις βασίλισσες θα επικρατήσει μία εκ των δύο.συνήθως η νεώτερη.

Σύμφωνα με τον Ι.Μπαμπίλη η παραγωγή ελατίσιου μελιού υπερβαίνει τα 60 κιλά ανα τετραώροφο μελίσσι και στο τέλος του ελάτου θα έχουμε 20 δυνατά διώροφα μελίσσια

επικοινωνία :periskepsis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: