1/2/20

Επιθεωρήσεις και εργασίες Φεβρουαρίου

Οι επιθεωρήσεις θα γίνουν με τις πρώτες καλές ημέρες του Φεβρουαρίου. Τα μελίσσια έχουν πλέον ζωηρέψει για καλά, αφού εκμεταλλεύονται την οξαλίδα, την αμυγδαλιά και τις πρώτες πρώιμες ανοιξιάτικες ανθοφορίες. Προς τα μέσα του μήνα τα μελίσσια θα χρειαστούν λίγο χώρο, 1-2 χτισμένες κηρήθρες και πλέον χρειάζονται πιο συχνή παρακολούθηση. Εάν τα τροφοδοτούμε απλώς με ζυμάρι, έχουμε μία σχετικά αργή ανάπτυξη.
Για όσους θέλουν να χωρίσουν νωρίς μελίσσια, ή να πάνε σε κάποια πρώιμη μελιτοφορία, όπως το ανοιξιάτικο πεύκο, ίσως και πορτοκαλιά αργότερα, πρέπει να έχουμε συγχρόνως φροντίσει να ξεκινήσουμε από αρχές Φλεβάρη μια ήπια υγρή τροφοδοσία (500 γρ χλιαρό σιρόπι, κάθε 3-4 μέρες).  Σε αυτή την περίπτωση, ιδανικοί είναι οι τροφόδοτες μπουκάλι που χορηγούν το σιρόπι σταγόνα σταγόνα κάθε μέρα και έτσι η τροφοδοσία διαρκεί πολλές ημέρες. Επίσης επιτρέπουν την παράλληλη τροφοδοσία με βανίλια. Με τον τρόπο αυτό, και με αρκετή εμπειρία στην τοποθέτηση πλαισίων και αύξησης χώρου γονοφωλιάς μπορούμε από τέλη Φλεβάρη να βάλουμε πατώματα!
Σε περίπτωση που το μελίσσι δείχνει άδειο από τροφές και υπάρχει κίνδυνος λιμοκτονίας, μπορούμε να απολεπίσουμε με το ξέστρο μας μία κηρήθρα με μέλι, και να του την δώσουμε, ή απλά να ξεσφραγίσουμε κάποιο κομμάτι σφραγισμένου μελιού από ένα πλαίσιο του μελισσιού. Φυσικά ούτως ή άλλως, νεκρές μέλισσες θα βλέπουμε αυτούς τους μήνες, τις μέλισσες δηλαδή που γεννήθηκαν στα τέλη του καλοκαιριού και αφήνουν τη διάδοχη κατάσταση στις «χειμωνιάτικες» αδελφές τους.
Στην αποθήκη τα πράγματα αρχίζουν και εκεί να ζωντανεύουν! Ξεκινούν δειλά δειλά τα πρώτα συρματώματα πλαισίων, ειδικά για τους επαγγελματίες που έχουν πολλά τελάρα  να περάσουν. Το καλό συρμάτωμα και το σωστό τέντωμα θα βοηθήσουν στο να περαστεί σωστά το φύλλο κηρήθρας, η βάση για το χτίσιμο κηρηθρών, και κατά συνέπεια η βάση για την ανάπτυξη πληθυσμών, δηλαδή παραγωγής μελιού! Ένα κλασσικό λάθος που κάνουν οι αρχάριοι μελισσοκόμοι είναι να υποτιμούν πολύ το στάδιο αυτό: δεν τεντώνουν το σύρμα καλά, και μετά κολλάνε το φύλλο κηρήθρας όπως να’ναι. «Κουτσά – στραβά, θα το χτίσει», λένε. Αμ δε! Τα πλαίσια αυτά καταλήγουν κακοχτισμένα, με πολλά άδεια κελιά, αρκετά κηφηνοκελιά, και πολύ άσκοπο κόπο για τις μέλισσες. Προσοχή πολύ λοιπόν στο καλό συρμάτωμα, στο οποίο βοηθά πολύ μία συσκευή συρματώματος, αυτοσχέδια ή του εμπορίου. Ένα χρήσιμο και φθηνό εργαλείο για αυτή την περίπτωση είναι ο τεντωτήρας σύρματος , που “κατσαρώνει” το σύρμα, δίνοντας μεγαλύτερο τέντωμα.
Τον Φλεβάρη αρχίζει σταδιακά και η διαλογή χτισμένων κηρηθρών, που θα επιλεγούν να μπούν στα μελίσσια, πρώτα στη γονοφωλιά και αργότερα αυτά που θα συγκροτήσουν τον όροφο, μαζί με τα νέα φύλλα κηρήθρας. Ξεκαθάρισμα γίνεται επίσης και με το κερί που έχει ο μελισσοκόμος προς διάθεση ή προς κατασκευή νέων κηρηθρών
επικοινωνία:periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε την ομάδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: