11.4.19

Φτιάχνουμε εύκολη κηραλοιφή προσέλκυσης αφεσμών

Οπως γνωρίζουμε η σμηνουργία είναι η φυσική μέθοδος με την οποία αναπαράγονται τα μελίσσια.Αν και είναι ενα ανεπιθύμητο γεγονός απο τον μελισοκόμο εν τούτοις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αύξηση των μελισσιών του.
Η προετοιμασία των μελισσιών για σμηνουργία ξεκινά νωρίς μέσα στην χρονιά.Οι ανιχνεύτριες μέλισσες  είναι εργάτριες που ψάχνουν την περιοχή για τροφή νερό γύρη αλλά και καινούργιο σπίτι για το μελίσσι.
Απο τα τέλη Φεβρουαρίου και μετά εξερευνούν την γύρω περιοχή και στα ενδιαφέροντά τους είναι ρωγμές σε τοίχους,κουφάλες δέντρων,και παρατημένες παλιές κυψέλες που να καλύπτουν τις ανάγκες του μελισσιού.
Αυτά τα πιθανά σπίτια θα πρέπει να πληρούν κάποια κριτήρια όπως προστασία του σμήνους απο τα στοιχεία της φύσης,μέγεθος που να ικανοποιεί την μελλοντική ανάπτυξη του μελισσιού,η είσοδος θα πρέπει να είναι μικρή ωστε να μπορούν να την φυλλάξουν αποτελεσματικά και για τον ίδιο λόγο να είναι λίγο υπερυψωμένα απο το έδαφος.Οι μέλισσες προσελκύονται απο τοποθεσίες οπου φιλοξενήθηκαν παλιότερα άλλα μελίσσια κυρίως απο την μυρωδιά.Εχει παρατηρηθεί οτι τέτοιοι χώροι χρησιμοποιούνται επανειλλημένα απο τις μέλισσες.
Οι μέλισσες προσελκύονται πολύ απο την μυρωδιά αιθέριων ελαίων οπως το λεμονόχορτο και το μελισσόχορτο.Η κηραλοιφή που θα φτιάξουμε μπορεί να γίνει και με τα δύο.Προσωπικά εχω χρησιμοποιήσει το μελισσόχορτο με επιτυχία και παρασκευάζεται ως εξής.
αναμιγνύουμε 1/4 της κουπας ελαιόλαδο σε λειωμένο κερί(σε μπεν μαρί) οσο 1/4 φύλλο κηρήθρας και προσθέτουμε 20 σταγόνες μελισσόχορτου η λεμονόχορτου.Οταν το μίγμα κρυώσει είναι ετοιμο για χρήση.
Παιρνουμε μια κυψέλη στην οποία μικραίνουμε την είσοδο και την τοποθετούμε σε θέση λίγο υπερυψωμένη απο το έδαφος.Τοποθετούμε μια παλιά χτισμένη κηρήθρα στο κέντρο και άχτιστες στο πλάι και τις αλείφουμε με την κηραλοιφή μας.Δεν πρέπει να μας ανησυχεί το γεγονός οτι θα υπάρχουν πολλές άχτιστες κηρήθρες διότι το μελίσσι που σμηνουργεί το πρώτο πράγμα που κάνει είναι το χτίσιμο και μάλιστα πρίν σμηνουργήσει εχει καταναλώσει πολλές τροφές.Την χτισμένη κηρήθρα την τοποθετούμε βασικά για την μυρωδιά.Μερικοί τρίβουν τα εσωτερικά τοιχώματα της κυψέλης με μια λεμονόκουπα η πορτοκαλλόκουπα.
Εαν δεν τοποθετήσουμε τις κηρήθρες το μελίσσι θα χτίσει κηρήθρες κρεμασμένες απο το καπάκι.Για το λόγο αυτό οταν πιάσουμε κάποιο σμήνος θα πρέπει άμεσα να υπολογίσουμε την δυναμικότητά του και να τοποθετήσουμε ανάλογο αριθμό κηρηθρών.

επικοινωνία  periskepsis@gmail.com


επισκεφθείτε την ομάδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: