13.11.18

Επιθεώρηση και κατασκευή χωρισμάτων

Λίγο πρίν αρχίσουν οι βροχές εκανα μια επιθεώρηση στα μελισσάκια μου και τα τακτοποίησα εν 'οψει του επερχόμενου χειμώνα αλλά και των κακών καιρικών συνθηκών.Σε κάποια μελίσσια που ηταν ηδη μονά αφαίρεσα τα πλαίσια που δεν πατούσαν μέλισσες πλήν ενός, εβαλα ζαχαροζύμαρο του ενός κιλού και τα σκέπασα με κηρόπανο.Τοποθέτησα εκει που τελειώνουν τα πλαίσια και ενα διαχωριστικό απο γαλάζιο φελιζόλ.
Κάποια μελίσσια ηταν διόρωφα απεδείχθη όμως οτι είχαν την γονοφωλιά στον όροφο και υποχρεώθηκα να τα κατεβάσω στο μονό . Ταλαιπωρήθηκα πολύ διότι δεν  είχαν κινητούς πάτους ωστε να κάνω απλή αντιστροφή των ορόφων.Τα τροφοδότησα με ζαχαροζύμαρο του ενος κιλού και εβαλα κηρόπανα καθως και διαχωριστικό απο γαλάζιο φελιζόλ.
Μου μένει να τα προμηθεύσω με κοντινή πηγή νερού διότι παιρνουν νερό απο ενα κοντινό ποτάμι.Θα τοποθετησω ποτίστρα και θα βάλω λίγο νερό με μέλι για να τις προσελκύσω.
Ειχα εναν προβληματισμό να τα μεταφέρω σε πιο ορεινή τοποθεσία που εχει ρείκια ομως απο την αλλαγή θέσης θα χαθούν πολλές συλλέκτριες απο τα μικρά κυρίως μελισσάκια καθώς επίσης στα πιο ορεινά τα μικρά ισως να μην αντέξουν τις χαμηλές θερμοκρασίες απο την άλλη πλευρά οι μέλισσες που ταίζονται με ζαχαρη δεν ειναι της ιδιας δυναμικότητας με αυτές που τρέφονται με μέλι..
Πιο κάτω σας παραθέτω τον τρόπο που φτιάχνουμε χωρίσματα απο φελιζόλ που προτείνει ο BeeKPr
Αγοράζουμε φύλλα απο το γαλάζιο φελιζόλ Dow διαστάσεων 2,5mx60cmx24mm.Οι διαστάσεις που πρέπει να κοπούν ειναι 48cmx24.3cm.Ετσι σημαδεύουμε και κόβουμε κατά μήκος τα 48cm αφήνοντας μια στενόμακρη λωρίδα πλάτους 12cm.Απο αυτή την λωρίδα προέκυψαν πλαίσια απο συνένωση δύο λωρίδων διαστάσεων όμως 48cmx24cm.





Σε κάθε κομμάτι που κόβουμε σημαδεύουμε και στις δύο πλευρές απο ενα τμήμα διαστάσεων 22cmx1cm ωστε να προλύψει το αντίστοιχο τμήμα του κηρηθροφορέα απο τα κανονικά πλαίσια.





 Στη συνέχεια, αφαιρούμε ένα μικρό τμήμα (λοξό) ώστε να περνά από μέσα η λάμα στήριξης των πλαισίων και να πατά καλά πάνω στην εσωτερική πατούρα της κυψέλης.





 Τέλος, μια δοκιμή στην κυψέλη για πιθανές μικρορυθμίσεις και… τέρμα! Το διαχωριστικό πλαισίων έτοιμος προς χρήση.







επικοινωνία periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: