16.10.18

Ο κηρόσκωρος και η αντιμετώπισή του


Ο εχθρός αυτός προσβάλλει τις κηρήθρες, τόσο µέσα στην κυψέλη, όσο και στην αποθήκη. Υπάρχουν δύο Λεπιδόπτερα της οικογένειας Pyralidae υπεύθυνα για τις ζηµιές αυτές, το Galleria mellonela L. (μεγάλος κηρόσκωρος) και το Achroia grisella Fabricious (μικρός κηρόσκωρος). Ο µεγάλος κηρόσκωρος κάνει τις µεγαλύτερες ζηµιές και σε αυτόν θα αναφερθούµε. Η βιολογία και η αντιµετώπιση του µικρού κηρόσκωρου είναι παρεµφερής. 

Οι κτισμένες κηρήθρες είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο του μελισσοκόμου διότι συμμετέχουν σε πολλές εργασίες και χειρισμούς.Η γρήγορη ανάπτυξη των μελισσιών την άνοιξη προϋποθέτει την υπαρξη κτισμένων κηρηθρών.Η ανάπτυξη των παραφυάδων προϋποθέτει την ύπαρξη κτισμένων κηρηθρών.Διαπιστώνουμε οτι πέραν της συλλογής μελιού που θα χρειαστούμε κτισμένες κηρήθρες υπάρχουν και άλλες σημαντικές λειτουργίες που θέτουν ως προϋπόθεση την ύπαρξή τους.

Τα ενήλικα έντοµα είναι δραστήρια από το Μάιο ως τον Οκτώβρη. Ζουν 3-30 µέρες, χωρίς να τρέφονται και µε µοναδικό στόχο τη σύζευξη και την απόθεση των αυγών. Τα γονιµοποιηµένα θηλυκά µπαίνουν στις κυψέλες και γενούν 300-600 αυγά σε σχισµές και χαραµάδες, τα οποία εκκολάπτονται σε 3-10 µέρες, ανάλογα µε τη θερµοκρασία. Οι προνύµφες ανοίγουν στοές στις κηρήθρες και τρέφονται µε κερί, γύρη και µέλι, αλλά και µε το γόνο, αφήνοντας µετάξινα νηµάτια από όπου περνάνε. Σε περίπου 20 µέρες, η προνύµφη θα πλέξει το κουκούλι της και το ακµαίο θα βγει σε 7-8 µέρες, όταν οι θερµοκρασιακές συνθήκες είναι ευνοϊκές(πάνω απο 12 β Κελσίου). Σε περιπτώσεις χαµηλών θερµοκρασιών, η χρονική διάρκεια των διαφόρων σταδίων διευρύνεται σηµαντικά.
Οι προνύµφες καταστρέφουν ολοσχερώς τις αποθηκευµένες κηρήθρες. Στις κυψέλες, καταστρέφουν τις κηρήθρες που δεν καλύπτονται από µέλισσες, ενώ κάνουν και σοβαρές ζηµιές στα ξύλινα µέρη της κυψέλης, καθώς το καταστρέφουν για να στερεωθεί το κουκούλι κατά τη νύµφωση.
 Το πρόβληµα του κηρόσκωρου είναι εντονότερο στις αποθηκευµένες κηρήθρες, επειδή δεν υπάρχουν μέλισσες να τον αντιµετωπίσουν. Μέχρι πρότινος, γινόταν ευρεία χρήση των χηµικών ουσιών παραδιχλωροβενζόλιο και ναφθαλένιο, µε πάρα πολύ καλά αποτελέσµατα. Όµως, οι εν λόγω ουσίες αφήνουν βλαβερά υπολείµµατα σε όλα τα µελισσοκοµικά προϊόντα και η χρήση τους πλέον έχει σταµατήσει.
  •  Η καλύτερη µέθοδος αντιµετώπισης αφορά στην καταστροφή όλων των σταδίων του κηρόσκωρου µε την εφαρµογή χαµηλών θερµοκρασιών.Ενδεικτικά αναφέρουµε ότι σε θερµοκρασία -7oC η εφαρµογή διαρκεί 4,5 ώρες, ενώ στους -17oC µόλις 1,5 ώρα. Η εν λόγω διαδικασία είναι απόλυτα επιτυχής και ασφαλής.Οι κηρήθρες πρέπει να μπούν στην κατάψυξη τουλάχιστον για 24 ώρες ώστε να εξαλειφθούν όλα τα στάδια του κηρόσκωρου.
  • 7 κηρήθρες σε κάθε πάτωμα, που δεν εφάπτονται μεταξύ τους, ούτε με τα τοιχώματα της κυψέλης, δηλαδή αραιωμένες. Συγκροτημένες σε στήλη κάθετη ,αλλά και τα πατώματα να μην εφαρμόζουν μεταξύ τους. Αφήνουμε κενό με ξύλινα παρεμβάσματα,αλλά να μη χωρούν οι μέλισσες και αν δεν μπορούν να συνδεθούν με τους συνδετήρες,τα αφήνουμε  ασύνδετα τα πατώματα ή μειώνουμε την απόσταση για να συνδεθούν,αλλά να παραμένει κενο μεταξύ των πατωμάτων.Η κάτω κυψέλη μπορεί να είναι βάση με κλεισμένη  την είσοδο ή με σήτα αερισμού για παρεμπόδιση εισχώρησης ποντικών. Στο τελευταίο πάτωμα καπάκι και αυτό με απόσταση από το πάτωμα. Ντάνες, όσες χρειάζονται για την αποθήκευση των κηρηθρών και  για την προστασία τους  από βροχή, κάνουμε κάλυψη με νάυλον .Και μπορούν να μείνουν και κοντά στο μελισσοκομείο, για άμεση χρήση.
  •  7 κηρήθρες σε κάθε πάτωμα, που δεν εφάπτονται μεταξύ τους, ούτε με τα τοιχώματα της κυψέλης, δηλαδή αραιωμένες. Συγκροτημένες σε στήλη κάθετη ,αλλά και τα πατώματα να εφαρμόζουν μεταξύ τους.Στις επαφές των κυψελών καθώς και στις σίτες αερισμού αλλά και σε κάθε χαραμάδα εφαρμόζουμε μονωτική ταινία.Ντάνες, όσες χρειάζονται για την αποθήκευση των κηρηθρών και  για την προστασία τους  από βροχή, κάνουμε κάλυψη με νάυλον.
  • Τέλος για κάποιους που έχουν λίγα μελίσσια μπορούν να φυλλάξουν τις κηρήθρες σε μαύρες σακκούλες σκουπιδιών που σφίγγουν στα επάνω μέρος.Θα πρέπει να προσέχουν όμως οταν έλθει η στιγμή της χρησιμοποίησης να χρησιμοποιούν όλες τις κηρήθρες της κάθε σακκούλας,διότι εαν αφήσουν κάποια στην σακκούλα θα γεμίσει κηρόσκωρο αμέσως 
Μέσα στην κυψέλη εφαρµόζονται κάποια µέτρα υγιεινής και προφύλαξης για να περιορίσουν την προσβολή. Έτσι, διατηρώντας δυνατά µελίσσια, οι µέλισσες είναι σε θέση να αντιµετωπίσουν από µόνες τους το πρόβληµα. Επίσης, όταν ο πληθυσµός στα µελίσσια µας είναι µικρός και υπάρχουν άδειες κηρήθρες, που δεν καλύπτονται από µέλισσες, αυτές αποµακρύνονται. Καθαρίζεται καλά ο πυθµένας των κυψελών, στοκάρονται οι σχισµές και όλα τα ξύλινα µέρη αποστειρώνονται µε φλόγιστρο.

επικοινωνία:periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε την ομάδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: