7.10.17

Πως παίρνουμε καθαρό κερί από τα απολεπίσματα

Πολλοί μελισσοκόμοι ιδιαίτερα αυτοί που έχουν λίγα μελίσσια μπορεί να προβληματιστούν πώς να μετατρέψουν τα απολεπίσματα σε κερί καθαρής μορφής το οποίο θα χρησιμοποιήσουν στην συνέχεια στην κατασκευή κηραλοιφών κεριών κ.α.Πιο κάτω παρουσιάζουμε έναν απλό τρόπο για να πάρουμε καθαρό κερί από τα απολεπίσματα.
Στην διαδικασία που θα ακολουθήσουμε θα χρησιμοποιήσουμε τον ηλεκτρικό φούρνο ένα μαύρο εμαγιέ τετράγωνο ταψί φούρνου ένα κομμάτι σιδερένιο πλέγμα και χαρτί κουζίνας.Τοποθετούμε στο ταψί νερό στο ύψος περίπου 3-3,5 cm,επάνω στο ταψί τοποθετούμε το πλέγμα,επάνω στο  πλέγμα τοποθετούμε το χαρτί κουζίνας και επάνω στο χαρτί τα απολεπίσματα και όλα μαζί στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία έως 75 βαθμούς.
Με αυτό τον τρόπο καθώς το κερί λειώνει τα ξένα σώματα που περιέχει φιλτράρονται απο το χαρτί κουζίνας και το πλέγμα και το λειωμένο κερί επιπλέει επάνω στο νερό του ταψιού.
Στην φωτογραφία βλέπουμε την αρχή της διαδικασίας μέσα στον φούρνο και πρέπει να επισημανθεί οτι πρέπει να διατηρηθεί χαμηλή η θερμοκρασία διαφορετικά το κερί μαυρίζει.








Στην φωτογραφία βλέπουμε τα απολεπίσματα όταν αρχίζουν να λειώνουν.










Στην φωτογραφία βλέπουμε πως τα απολεπίσματα έχουν λειώσει και επάνω στο χαρτί κουζίνας έχουν μείνει τα ξένα σώματα.








Εδώ βλέπουμε πώς είναι το λειωμένο κερί μέσα στο ταψί όταν το βγάζουμε από τον φούρνο.











Εδώ βλέπουμε το κερί που παίρνουμε απο όλη την διαδικασία,πεντακάθαρο και έτοιμο προς χρήση.Μπορούμε πλέον να κατασκευάσουμε τις κηραλοιφές μας και όποια άλλα προϊόντα επιθυμούμε.







επικοινωνία:periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: