5.9.17

Η χρήση του καπνού στα μελίσσια

Η χρήση του καπνού στην μελισσοκομία ως μέσο για την καταστολή της επιθετικότητας των μελισσών εχει προϊστορία τουλάχιστον 8.000 χρόνων.Με την χρήση του καπνού επιτυγχάνουμε την εξουδετέρωση της φερομόνης συναγερμού που εκκρίνουν οι εργάτριες φύλακες ωστε να ειδοποιήσουν την κυψέλη για επερχόμενο κίνδυνο.Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται οτι ο καπνός επηρρεάζει το νευρικό σύστημα των μελισσών με συνέπεια την καταστολή τους και έτσι δίνεται η δυνατότητα στον μελισσοκόμο να προχωρήσει ανεμπόδιστος στους χειρισμούς που εχει σχεδιάσει να κάνει στο μελίσσι.
Πρέπει να τονίσουμε οτι μπορεί ισως να εξουδετερώνονται οι φερομόνες συναγερμού ομως με το κάπνισμα το μελίσσι εισέρχεται σε μια άλλη κατάσταση κατα την οποία  θεωρεί οτι υπάρχει φωτιά και οι μέλισσες καταναλώνουν τροφές ενόψει ενδεχόμενης φυγής ωστε να μπορούν κυρίως να χτίσουν κηρήθρες στην νεα τοποθεσία που θα βρεθούν.Το μελίσσι τότε αποδιοργανώνεται απο τις μέχρι τότε διαδικασίες που ακολουθούσε και αυτό μπορεί να διαρκέσει για πολλή ώρα.Ειναι προφανές οτι το δυνατό και επίμονο κάπνισμα επιτείνει την ανησυχία και τον πανικό των μελισσών και εχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
Πιο κάτω παραθέτω τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε με την χρήση του καπνού.
  • Κάποιοι καίνε τις μέλισσες με τον καυτό καπνό που βγάζει το καπνιστήρι τους.Για τον λόγο αυτό στο πάνω μέρος του υλικού που θα κάψουμε πρέπει να τοποθετήσουμε χλωρά φύλλα απο κυπαρίσσι τα οποία θα ψυχράνουν τον καπνό που εξέρχεται.Ορισμένοι χρησιμοποιούν χλωρά φύλλα απο ευκάλυπτο και για την καταπολέμηση της Βαρρόα.
  •  Κάποιοι χρησιμοποιούν πάρα πολύ καπνό προκαλώντας πανικό στις μέλισσες αντί απλά να εξουδετερώσουν τις φερομόνες.Ενα κάπνισμα στην είσοδο είναι αρκετό.Αλλο ένα κάπνισμα στην κορυφή των πλαισίων εαν δείχνουν ανήσυχες είναι αρκετό.
  • Κάποιοι δεν χρησιμοποιούν καθόλου καπνό για να μην προκαλέσουν τις μέλισσες πιθανώς για κάποιον απο του πιο πάνω λόγους.
  • Κάποιοι φυσούν με καπνό και ανοίγουν αμέσως την κυψέλη.Εαν περιμένουμε για λίγο η αντίδραση θα είναι διαφορετική.Γι'αυτό εαν κάποιες φορές δεν έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σε κάποιες κυψέλες είναι προτιμότερο να καπνίσουμε την επόμενη κυψέλη και να επανέλθουμε στην προηγούμενη.
  • Πολλοί δεν θέλουν να καπνίσουν τις μέλισσες διότι θεωρούν οτι αυτό τους κάνει κακό και το θεωρούν αφύσικο.Πρέπει να επισημάνω οτι είναι ο μόνος τρόπος για να ηρεμήσουν οι μέλισσες και οπως προαναφέρθηκε αυτό γίνεται εδω και τουλάχιστον 8.000 χρόνια πρίν χωρίς να επιβαρύνει τις μέλισσες.
  • Πρέπει να λάβουμε υπ'οψιν οτι με τον πολύ καπνό εξουδετερώνονται και οι φερορμόνες της βασίλισσας και αυτό εχει συνέπειες στην συνοχή του μελισσιού.
Πρέπει να σας υπενθυμίσω οτι σε κάποιες περιπτώσεις οπως εχουμε πει σε άλλες αναρτήσεις χρησιμοποιούμε σπρέϋ νερού.
  1. Οταν τρυγάμε ανοικτά μέλια για να μην μυρίζει το μέλι καπνίλα διαβρέχουμε τις μέλισσες με νερό
  2. Οταν αντιμετωπίζουμε ενα επιθετικό μελίσσι το ραντίζουμε με νερό ωστε να βαρύνουν τα φτερά τους και να μην μπορούν να πετάξουν εύκολα.
Οσον αφορά το κάπνισμα των μελισσιών υπάρχει σχετική διάταξη που προβλέπει  πως πρέπει να γίνεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το κάπνισμα κυψελών που είναι μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις και σε απόσταση

μικρότερη των 300 μέτρων από τις παρυφές των δασών επιτρέπεται μόνον εφόσον :

α.- Γίνει αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων γύρω από τις κυψέλες.

β.- Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από τα δένδρα και θάμνους είναι τουλάχιστον 10 μέτρων.

γ.- Στον χώρο των κυψελών διατηρείται ικανή ποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα νερού).

δ.- Στις κυψέλες και σε εμφανή σημείο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη.

Ειδικά κατά την αντιπυρική περίοδο επιτρέπεται το κάπνισμα κυψελών μόνο μέχρι τη 12η μεσημβρινή και εφόσον ο δείκτης επικινδυνότητας της περιοχής είναι 1 (μικρή) ή 2 (μέση).

επικοινωνία periskepsis@gmail.com 


επισκεφθείτε μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: