22.7.17

Η σωστή θέση του μελισσοκομείου

Πασχάλης Χαριζάνης
 Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η επιλογή μιας κατάλληλης θέσης για την εγκατάσταση του μελισσοκομείου είναι βασικό μέλημα του μελισσοκόμου. Η σωστή θέση του μελισσοκομείου θα αποτρέψει εξάρσεις ασθενειών, θα προστατέψει τα μελίσσια από επιθέσεις ζώων και κλοπών και θα βοηθήσει τις μέλισσες να αντιμετωπίσουν ευκολότερα μια υπάρχουσα προσβολή. Η περιοχή που εξασφαλίζει αρκετή ποσότητα νέκταρος και γύρης μπορούμε να πούμε ότι είναι κατάλληλη για την εγκατάσταση ενός μελισσοκομείου. Υπάρχουν όμως πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξουμε πριν κάνουμε την εγκατάσταση. Οι κυριότερες από αυτές είναι:
 1. Να υπάρχει καλή και παρατεταμένη μελιτοφορία που θα εξασφαλίζει στα μελίσσια νέκταρ ή μελίτωμα και γύρη.
 2. Το έδαφος να είναι επίπεδο, αλλά σε περίπτωση βροχής να μην πλημμυρίζει. Το χειμώνα θα ήταν καλύτερα να υπάρχει μικρή κλίση στο έδαφος, νότια έκθεση, καλή κυκλοφορία του αέρα και η μεγαλύτερη δυνατή ηλιοφάνεια. Οι κυψέλες να προστατεύονται από τους βορεινούς ανέμους και το καλοκαίρι να σκιάζονται, τουλάχιστον κατά τις μεσημβρινές ώρες. 
3. Να είναι δυνατή σε οποιαδήποτε εποχή η πρόσβαση με αυτοκίνητο. 
4. Να υπάρχει καθαρό νερό ή να τοποθετείται ποτίστρα. Προσοχή στα στάσιμα νερά.
5. Να είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές, για να μην ενοχλούνται οι περαστικοί ή οι γείτονες. Να αποφεύγεται η τοποθέτηση των μελισσιών δίπλα σε δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία, όπου οι μέλισσες παρασέρνονται από τα αυτοκίνητα και θανατώνονται. 
6. Να υπάρχει σωστή διάταξη των κυψελών. Θα πρέπει να αποφεύγεται η παραπλάνηση των μελισσών. Το βάψιμο των εισόδων, η τοποθέτηση των κυψελών ακανόνιστα ή σε διάφορους σχηματισμούς βοηθούν πολύ
7. Η είσοδος της κυψέλης να είναι καθαρή από χόρτα.
8. Να υπάρχει περίφραξη (αν είναι δυνατόν) για την προστασία από διάφορα ζώα ή κλοπές. 
9. Να γίνεται αρίθμηση και πυροσφράγηση των κυψελών, πράγματα που χρειάζονται για τη σωστή παρακολούθηση κάθε μελισσιού.

επικοινωνία:periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: