7.1.17

Ενέργειες του χειμώνα για να βοηθήσουμε τις μέλισσες

Ο καλλίτερος τρόπος για να υποστηρίξουμε την επιβίωση των μελισσών τον χειμώνα είναι να τους δώσουμε  ότι χρειάζονται ώστε να τα καταφέρουν από μόνες τους.Με άλλα λόγια πρέπει να τους αφήσουμε μέλι στην κυψέλη.
Πέρα από τις επικίνδυνες ασθένειες που εξαφανίζουν τα μελίσσια ο κυριότερος λόγος που αφανίζει τα μελίσσια είναι η πείνα.Ο λόγος είναι ότι οι μέλισσες δεν επιβιώνουν σε πτήσεις σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες καθώς επίσης δεν υπάρχουν ανθισμένα λουλούδια για να επισκεφθούν ακόμα και εάν μπορούσαν να πετάξουν.
Αρκετές φορές οι μελισσοκόμοι παίρνουν πάρα πολύ μέλι από τις κυψέλες και δεν αφήνουν αρκετό για την επιβίωση των μελισσιών.Άλλες φορές το παρατεταμένο κρύο καθιστά δύσκολο για τις μέλισσες να διασπάσουν την μελισσόσφαιρα και να φτάσουν το μέλι που είναι αποθηκευμένο δίπλα τους.
Η λύση είναι να τους δώσουμε τροφή –κυρίως μέλι –τις ζεστές ημέρες.Εάν δεν έχουμε μέλι μπορούμε να τροφοδοτήσουμε με ζαχαροζύμαρο το οποίο τοποθετείται ακριβώς επάνω από την μελισσόσφαιρα ώστε να το παίρνουν σε κάθε περίπτωση.Πρέπει να προσέξουμε την ποιότητα της τροφής διότι κάποιες σκληραίνουν σαν πέτρα και δεν μπορούν οι μέλισσες να τις αφομοιώσουν.
Οι μελισσοκόμοι πρέπει να φροντίζουν την φύτευση φυτών και δένδρων φιλικών προς τις μέλισσες.Θα πρέπει να φροντίζουν να φυτεύσουν τους σπόρους των φυτών ώστε τα φυτά να είναι έτοιμα για μεταφύτευση αργότερα.
Τέλος θα πρέπει να φροντίζουμε με τις ειδικές χειμωνιάτικες εισόδους να κρατήσουμε τα ποντίκια και το κρύο μακριά από την κυψέλη.Κάποιοι χρησιμοποιούν μαύρο υλικό μόνωσης σκεπών με το οποίο τυλίγουν την κυψέλη για να την προστατεύσουν από το κρύο.
Είναι απαραίτητο να τοποθετούμε επάνω στα πλαίσια κερόπανο η άλλο υλικό επικάλυψης ώστε να μπορεί το σμήνος να διατηρεί την θερμοκρασία που επιθυμεί.

επικοινωνία:periskepsis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: