23/8/16

Πότε και πώς πρέπει να γίνεται η αλλαγή κηρηθρών;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος μήνας αλλαγής των κηρηθρών. Οι σκοτεινόχρωμες παλιές κηρήθρες μπορούν να απομακρυνθούν το φθινόπωρο όταν το μελίσσι συρρικνώνεται και περισσεύουν τα πλαίσια, μπορούν επίσης να απομακρυνθούν νωρίς την άνοιξη όταν το μελίσσι δεν έχει ακόμα επεκταθεί ή οποιανδήποτε άλλη εποχή.
Για να διευκολυνθεί η διαδικασία της απομάκρυνσης, οι κηρήθρες τοποθετούνται στις ακριανές θέσεις της κυψέλης , απολεπίζονται και απομακρύνονται μόλις οι μέλισσες αδειάσουν τα κελιά από το μέλι.
Εάν υπάρχει καλή ανθοφορία έξω, οι ημέρες είναι ζεστές και το μελίσσι δυνατό, οι παλιές κηρήθρες αντικαθίστανται με φύλλα κηρήθρας τα οποία τοποθετούνται στις δύο πλευρές του γόνου δηλαδή αμέσως μετά το τελευταίο πλαίσιο γόνου αριστερά και δεξιά. Εάν δεν υπάρχει νεκταροέκκριση τοποθετούνται στις αντίστοιχες θέσεις καινούργιες κηρήθρες. Ο μελισσοκόμος θα πρέπει να φροντίσει να δημιουργήσει μια παρακαταθήκη φρεσκοκτισμένων κηρηθρών τις οποίες θα διατηρεί στην αποθήκη του και θα τις χρησιμοποιήσει όταν το μελίσσι τις χρειαστεί.


επικοινωνία:periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: