19.7.16

Πότε πρέπει να γίνεται η αλλαγή κηρηθρών

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος μήνας αλλαγής των κηρηθρών. Οι σκοτεινόχρωμες παλιές κηρήθρες μπορούν να απομακρυνθούν το φθινόπωρο όταν το μελίσσι συρρικνώνεται και περισσεύουν τα πλαίσια, μπορούν επίσης να απομακρυνθούν νωρίς την άνοιξη όταν το μελίσσι δεν έχει ακόμα επεκταθεί ή οποιανδήποτε άλλη εποχή.
Για να διευκολυνθεί η διαδικασία της απομάκρυνσης, οι κηρήθρες τοποθετούνται στις ακριανές θέσεις της κυψέλης , απολεπίζονται και απομακρύνονται μόλις οι μέλισσες αδειάσουν τα κελιά από το μέλι.
Εάν υπάρχει καλή ανθοφορία έξω, οι ημέρες είναι ζεστές και το μελίσσι δυνατό, οι παλιές κηρήθρες αντικαθίστανται με φύλλα κηρήθρας τα οποία τοποθετούνται στις δύο πλευρές του γόνου δηλαδή αμέσως μετά το τελευταίο πλαίσιο γόνου αριστερά και δεξιά. Εάν δεν υπάρχει νεκταροέκκριση τοποθετούνται στις αντίστοιχες θέσεις καινούργιες κηρήθρες. Ο μελισσοκόμος θα πρέπει να φροντίσει να δημιουργήσει μια παρακαταθήκη φρεσκοκτισμένων κηρηθρών τις οποίες θα διατηρεί στην αποθήκη του και θα τις χρησιμοποιήσει όταν το μελίσσι τις χρειαστεί.

Η κηρήθρα όταν δημιουργείται από το μελίσσι έχει λευκό χρώμα.Με την αποθήκευση του μελιού, και κυρίως την γέννα της βασίλισσας οι κηρήθρες αργά και σταθερά αρχίζουν να μαυρίζουν.Κάθε φορά που γεννάει η βασίλισσα σε κάθε κελί, η νεαρή μέλισσα που εκκολάπτεται εκεί δημιουργεί και από ένα κουκούλι.Έτσι κάθε φορά όταν βγαίνει η νέα μέλισσα οι εργάτριες για απολύμανση περνάνε και μια στρώση κερί το κελί.

Με τον χρόνο λοιπόν αυτές γίνονται και εστία μολύνσεως καθώς πολλές γενιές μελισσιών έχουν εκκολαφτεί από εκεί, με αρκετές μάλιστα μέλισσες να φέρουν κάποιες φορές αρρώστιες, σοβαρές ή μη.Εκτός των άλλων από τα πολλά κουκούλια και τις στρώσεις κεριού, τα κελιά αρχίζουν να μικραίνουν και έτσι από αυτά βγαίνουν όλο και πιο μικροσκοπικές μέλισσες.Μια μικροσκοπική μέλισσα όμως θα έχει και μικρότερη χώρο για να αποθηκεύει και να κουβαλάει το μέλι στην κυψέλη της.Έτσι αν έχουμε πολλές μαύρες κηρήθρες στις κυψέλες μας, και ευάλωτοι στις αρρώστιες είμαστε, και λιγότερα μέλια στις κυψέλες έρχονται.Γι αυτό οι κηρήθρες που έχουν μαυρίσει πρέπει να αλλάζονται κάθε 4 χρόνια τουλάχιστον.


επικοινωνία:ntanlas@gmail.com
επισκεφθείτε μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: