7.4.16

Καταστολή σμηνουργίας και αντικατάσταση της βασίλισσας

Η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσουμε είναι η πασίγνωστη μέθοδος Ντεμαρί.Ένας σύντομος ορισμός της μεθόδου Ντεμαρί είναι ο παρακάτω.
Επέκταση του εμβρυοθαλάμου με την προσθήκη ενός δεύτερου μεγάλου πατώματος,μεταφορά της βασίλισσας και περιορισμός της στο κάτω πάτωμα, με λίγο γόνο , μεταφορά του υπολοίπου γόνου στο πάνω πάτωμα, από το διάφραγμα της βασίλισσας.
Όταν το μελίσσι αναπτυχθεί τόσο πολύ ώστε να υπάρχει κίνδυνος να σμηνουργήσει σηκώνουμε την κυψέλη από την βάση της και τοποθετούμε στην θέση της μια άλλη κυψέλη η οποία περιέχει 9 πλαίσια χτισμένες κηρήθρες.
Βρίσκουμε την βασίλισσα και την μεταφέρουμε , με το πλαίσιο του γόνου επάνω στο οποίο βρίσκεται ,στο κέντρο της νέας κυψέλης με τις 9 κηρήθρες.Εάν δεν έχουμε χτισμένες κηρήθρες ,βάζουμε άχτιστες ,αλλά είναι προτιμότερο χτισμένες.Έπειτα βρίσκουμε τη βασίλισσα και την μεταφέρουμε,με το πλαίσιο του γόνου επάνω στο οποίο βρίσκεται,στο κέντρο της νέας κυψέλης,με τις 9 κενές κηρήθρες.Εάν δεν έχουμε χτισμένες κηρήθρες, μεταχειριζόμαστε άχτιστες,αλλά είναι ασύγκριτα προτιμότερες οι χτισμένες και κατά προτίμηση οι παλιές,μέσα στις οποίες έχει μεγαλώσει γόνος.
Επάνω στο πρώτο αυτό πάτωμα,τοποθετούμε τώρα ένα διάφραγμα βασίλισσας,και πάνω από αυτό,την αρχική κυψέλη με τον γόνο και όλο τον περιεχόμενο της.Στο πίσω μέρος του πάνω πατώματος ανοίγουμε τρύπα μικρής διαμέτρου για να μπορούν να πετάξουν οι κηφήνες και να μην πεθάνουν αποκλεισμένοι στο πάνω πάτωμα.Σε μέρη όπου η ανθοφορία είναι πολύ δυνατή,τοποθετούμε και τρίτο πάτωμα με κηρήθρες.
Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε τα εξής:
--Δίνουμε στην βασίλισσα απεριόριστο χώρο για να γεννήσει και στις εργάτριες κενές κερήθρες για να αποθέτουν ελεύθερα το νέκταρ που έρχεται σε αφθονία από τους αγρούς και το όποιο,μέχρι να ωριμάσει,καταλαμβάνει διπλάσιο χώρο κηρηθρών.
--Επίσης πετυχαίνουμε αυτόματα την αποσυμφόρηση του εμβρυοθάλαμου,γιατί η μεν μικρής ηλικίας μέλισσες παραμένουν στο πάνω πάτωμα που είναι ο γόνος,ενώ οι ηλικιωμένες παραμένουν στο κάτω.
--Επίσης πετυχαίνουμε για μικρο διάστημα την επιβράδυνση της ωοτοκίας της βασίλισσας,πράγμα το οποίο συντελεί πολύ στην πρόληψη της σμηνουργίας.Αν δεν θέλουμε την επιβράδυνση,δίνουμε στο κάτω πάτωμα 2-3 η και 4 πλαίσια με γόνο που είναι το πιο πολύ ασφράγιστο.Πέντε ημέρες μετά από τον παραπάνω χειρισμό,εξετάζουμε προσεκτικά το επάνω πάτωμα,που δεν έχει βασίλισσα.Εάν δεν έχουν χτιστεί βασιλικά κελιά αφήνουμε τη κυψέλη όπως είναι.Κατά πασά πιθανότητα,εάν το μελίσσι είναι δυνατό,θα βρούμε προχωρημένα Βασιλικά κελιά,τα οποία αν δεν μας χρειάζονται,τα καταστρέφουμε,προσέχοντας να μην μας διαφύγει ούτε ένα,και κυρίως εκείνα που είναι χτισμένα στην πλευρά της κηρήθρας,και διακρίνονται δύσκολα.
Καλό είναι κατά την επιθεώρηση να διώχνουμε τις μέλισσες από το πλαίσιο για καλύτερο έλεγχο.Εάν όμως θέλουμε τα Βασιλικά κελιά ,τότε δεν πρέπει να τραντάζουμε το πλαίσιο,γιατί θα πεθάνουν οι βασίλισσες μέσα στα Βασιλικά κελιά.
Σε περίπτωση που θέλουμε και την σμηνουργία να προλάβουμε και συγχρόνως να ανανεώσουμε την παλιά βασίλισσα,παρεμβάλλουμε ένα τρίτο πάτωμα με κενές κερήθρες,μεταξύ του κάτω πατώματος όπου είναι η βασίλισσα και του άνω όπου είναι ο γόνος,πάντοτε βέβαια διατηρώντας το διάφραγμα βασίλισσας επάνω στο κάτω πάτωμα.
Με αυτόν τον τρόπο,ο μέν κίνδυνος της σμηνουργίας αποσοβείται με την τέλεια απομάκρυνση του γόνου από την βασίλισσα,και στο πάνω πάτωμα,το οποίο είναι απομακρυσμένο από τη βασίλισσα και στο πάνω πάτωμα,το οποίο είναι απομακρυσμένο από τη βασίλισσα,οι μέλισσες χτίζουν πάντοτε ωραία βασιλικά κελιά αντικατάστασης.
Όταν εκκολαφθει νέα βασίλισσα και έρθει ο καιρός να πετάξει για γονιμοποίηση,χρησιμοποιεί την οπίσθια μικρή είσοδο που ανοίξαμε για τους κηφήνες,και ύστερα από λίγο καιρό βρίσκουμε να γεννά στο πάνω πάτωμα.
Τότε αφαιρούμε την παλιά βασίλισσα από το κάτω πάτωμα,μεταθέτουμε κάτω το τρίτο πάτωμα με την νέα βασίλισσα και ανεβάζουμε επάνω τον ορφανό γόνο της παλιάς βασίλισσας.Έτσι γίνεται ο αυτόματα η αντικατάσταση της βασίλισσας.

Καλό είναι να αφήσουμε την παλιά βασίλισσα να γεννά και αυτή μέχρι την εποχή που θα αρχίσει η μεγάλη ανθοφορία,για να επωφεληθούμε από το γόνο 2 βασιλισσών,και τότε αφαιρούμε την παλιά βασίλισσα και αφήνουμε μόνο τη νέα βασίλισσα στο κάτω πάτωμα.

επικοινωνία periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε μας στο facebook

2 σχόλια:

ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

ΩΡΑΙΟ ΠΕΡΙΠΟΙΗΜΈΝΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΟ ΦΑΙΝΕΣΑΙ ΜΕΡΑΚΛΗΣ.

periskepsis είπε...

Μελισσοκομια Αλιμου