5.3.16

Δεν ειναι η διατροφή με βασιλικό πολτό αυτο που δημιουργεί την βασίλισσα


Για πολλές δεκαετίες οι επιστήμονες πίστευαν οτι η διατροφή με βασιλικό πολτό είναι η αιτία που μια κανονική λάρβα μετατρέπεται σε βασίλισσα.Αποτελέσματα νέων ερευνών ανατρέπουν αυτή την άποψη και δηλώνουν οτι αυτό που δεν διατρέφει τις λάρβες τις μετατρέπει σε βασίλισσες.
Ο βασιλικός πολτός αποτελείται κατα το ημισυ απο νερό ενω το άλλο ημισυ είναι πρωτεϊνες και σάκχαρα.Αδενες που ευρίσκονται στο κεφάλι των μελισσών εκκρίνουν τον βασιλικό πολτό με τον οποίο ταϊζουν τις λάρβες.
Οι μελλοντικές βασίλισσες ταϊζονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό και οχι με γύρη και μέλι οπως οι προλετάριες αδελφές τους.Κάποιοι περιγράφουν την στέρηση του βασιλικού πολτού απο τις εργάτριες μέλισσες ως διατροφικό ευνουχισμό.Με αυτό τον τρόπο οι ωοθήκες τους συρρικνώνονται και δεν γίνονται βασίλισσες.
Τα πράγματα ομως είναι ακριβώς αντίθετα δηλαδή η μη διατροφή των νεαρών βασιλισσών με γύρη και μέλι ειναι που θα τις κάνει βασίλισσες και οχι η αποκλειστική διατροφή τους με βασιλικό πολτό.

Πως είναι δυνατόν δύο πολύ διαφορετικά στην όψη έντομα να δημιουργηθούν απο το ιδιο ταυτόσημο γενετικό υλικό.Η εργάτρια και η βασίλισσα διαφέρουν στο ποιά γονίδια έχουν ενεργοποιηθεί.Τα γονίδια παράγουν πρωτεϊνες οι οποίες χτίζουν το υπόλοιπο σώμα μας. Χειραγωγόντας το περιβάλλον των απογόνων τους οι μέλισσες διαφοροποιούν γενετικά τα σώματά τους μέσω της διατροφής.
Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι οτι η διατροφή του γόνου εμπλέκεται στην διαφοροποίηση των σωμάτων των μελισσών.Οι βασιλικές λάρβες περιβάλλονται και επιπλέουν σε βασιλικό πολτό ενω οι λάρβες των εργατριών ταίζονται με μίγμα γύρης και μελιού και τελικά οι ωοθήκες τους συρρικνώνονται.Αυτή είναι η κοινά αποδεκτή θεωρία, σήμερα ομως σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Illinois δεν υπάρχει απλή απάντηση στο ερώτημα τι τρώνε τα μωρά των μελισσών.
Η γύρη και το μέλι προέρχονται απο φυτά και περιέχουν φαινολικές ενώσεις και κάποιες απο αυτές είναι τα φλαβονοειδή.Στον βασιλικό πολτό δεν ανιχνεύθηκε φαινολικό οξύ.Καθόλου.Οι επιστήμονες αναρρωτήθηκαν πως οι αναπτυσσόμενες μέλισσες αντιδρούν στις φαινολικές ενώσεις.
Για να το διαπιστώσουν τάισαν δυο ομάδες λαρβών την μια με p-coumaric οξύ εναν κοινό τύπο φλαβονοειδούς  και την άλλη χωρίς.Στην συνέχεια παρατήρησαν τις διαφορές στην ενεργοποίηση των γονιδίων των δύο ομάδων.Παρατήρησαν οτι οι μέλισσες που τράφηκαν με p-coumaric είχαν ωοθήκες σημαντικά μικρότερες απο την άλλη ομάδα που τράφηκε χωρίς αυτό το συστατικό.Επίσης δεκατέσσερα γονίδια που εμπλέκονται στην διαφοροποίηση εργατριων-βασιλισσών ειχαν απορυθμιστεί.

Η ερευνα αυτή ειναι ενα εξαιρετικό παράδειγμα μιας εξελικτικής επινόησης συμφωνα με την οποία κοινά φυτικά χημικά χρησιμοποιούνται για την ρύθμιση των γονιδίων ωστε τελικά απο το ιδιο γενετικό υλικό να δημιουργηθεί μια μακρόβια γόνιμη βασίλισσα και μια βραχύβια στείρα εργάτρια.Πολλοί παράγοντες επιδρούν ωστε να δημιουργηθεί μια βασίλισσα οπως το συστατικό του βασιλικού πολτού royalactin που εθεωρειτο οτι ειναι σημαντικό στην ανάπτυξη της βασίλισσας.Ομως σε κάποια πειράματα εχουν παραχθεί βασίλισσες χωρίς την χρήση βασιλικού πολτού με την απενεργοποίηση κάποιων γονιδίων.
Με την παρούσα ερευνα αποδεικνύεται οτι με την διατροφή των βασιλικών λαρβών με βασιλικό πολτό παρέχεται χημική προστασία στις ωοθήκες της βασίλισσας απο τα φυτικά χημικά. Προστατεύεται απο δυνητικές τοξικές και μεταβολικές επιρροές των χημικών ουσιών των φυτών.

επικοινωνία periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: