11.9.18

Εξερευνητικές πτήσεις προσανατολισμού

Οι μέλισσες πριν ξεκινήσουν να συλλέγουν νέκταρ,γύρη κ.α εκτελούν εξερευνητικές πτήσεις προσανατολισμού με σκοπό να εξοικειωθούν με τον χώρο.Οι επιστήμονες για να αποκαλύψουν την δομή των διαδοχικών πτήσεων προσανατολισμού και έτσι να αποκτήσουν γνώση της εξερευνητικής συμπεριφοράς,παρακολούθησαν μεμονωμένες μέλισσες από την πρώτη τους πτήση και μετά χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των αρμονικών ραντάρ για την παρακολούθηση της πτήσης.
Κατέταξαν τις πτήσεις σε μικρού και μεγάλου εύρους πτήσεις προσανατολισμού και κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα.
  1. Οι πτήσεις μικρού εύρους πιθανόν σχετίζονται με την απομνημόνευση των ειδικών χαρακτηριστικών της κυψέλης καθώς και του άμεσου περιβάλλοντός της,και πραγματοποιούνται συχνά κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
  2. Η διάρκεια των μεγάλου εύρους πτήσεων προσανατολισμού μειώθηκε από την πρώτη στην τέταρτη πτήση επειδή οι μέλισσες αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στην επιθεώρηση του άμεσου περιβάλλοντος της κυψέλης.
  3. Τμήματα μεμονωμένων πτήσεων προσανατολισμού επηρεάστηκαν από εκτεταμένες παράλληλες κατασκευές που υπήρχαν στο έδαφος.
  4. Κατά την διάρκεια διαδοχικών πτήσεων προσανατολισμού οι μέλισσες εξερεύνησαν καινούργια τμήματα του εδάφους.
  5. Οι πτήσεις συλλογής που εκτελέστηκαν μετά τις πτήσεις προσανατολισμού κάλυψαν μεγαλύτερες αποστάσεις και περιλάμβαναν τμήματα του εδάφους που δεν είχαν εξερευνηθεί πριν,καταδεικνύοντας ότι η αποκτηθείσα οπτική πληροφόρηση και η ενσωμάτωσή της στην διαδρομή είναι αρκετή για την επιστροφή από άγνωστες περιοχές.
  6. Οι πτήσεις συλλογής μπορεί να περιλαμβάνουν και εξερεύνηση μετά τις πρώτες πτήσεις προσανατολισμού,μερικές φορές οι πτήσεις αυτές είναι πολύ μακρινές και μπορεί να εκτελούνται από ανιχνεύτριες μέλισσες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι όταν μετακινούμε τα μελίσσια σε νέα θέση οι συλλέκτριες δεν εκτελούν πτήσεις προσανατολισμού ώστε να απομνημονεύσουν την νέα θέση της κυψέλης με συνέπεια να μην επιστρέφουν στην κυψέλη.
Κατά τις πτήσεις προσανατολισμού μικρού εύρους παρατηρούμε ένα μεγάλο σύννεφο από μέλισσες να βγαίνει από την κυψέλη περπατώντας στην μπροστινή πλευρά της κάνουν ένα κύκλο πάνω από την κυψέλη και ξαναμπαίνουν μαζικά μέσα.Κάποιοι μελισσοκόμοι έχουν την εντύπωση ότι το μελίσσι σμηνουργεί.   

επικοινωνία:periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε την ομάδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: