19.10.21

Οργάνωση του μελισσοκομικού εργαστηρίου

  


Ένα λειτουργικό μελισσοκομικό εργαστήριο θα πρέπει να αποτελείται από ορισμένους διακριτούς χώρους προκειμένου να πραγματοποιούνται συγκεκριμένες εργασίες σε κάθε έναν από αυτούς. Το πιο σημαντικό από άποψη σωστής οργάνωσης, λειτουργικότητας και δυνατότητας καθαρισμού είναι ο χώρος που θα γίνεται το ξεμέλιασμα. 
Προκειμένου να διατηρήσετε το μέλι, άριστο προϊόν, όπως το παρήγαγαν οι μέλισσες, απαλλαγμένο από σκόνες, έντομα, ξένες οσμές και άλλα, ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι απομονωμένος και ξεχωριστός από οποιονδήποτε άλλο. To δάπεδο να είναι βιομηχανικό, να υπάρχει παροχή για ζεστό νερό, βαθιοί νεροχύτες και γενικά δυνατότητα να καθαρίζει και να παραμένει καθαρός ως χώρος.
Η επιφάνεια που θα πρέπει να έχει, εξαρτάται από τον εξοπλισμό τρύγου που θα έχετε, για 150 μελίσσια όμως αρκεί ένας καλό πάγκος απολεπισμού, ένας μέτριος ηλεκτροκίνητος μελιτοεξαγωγέας και 2-3 δοχεία διαύγασης.
Στον ίδιο χώρο μπορείτε να έχετε τα υλικά συσκευασίας του μελιού (βάζα, καπάκια) αλλά και συσκευές παραγωγής μελισσοτροφών (ζαχαροζύμαρο, βανίλια, σιρόπι). Εάν στον ίδιο χώρο θελήσετε να υπάρχει χώρος για την τοποθέτηση των ορόφων πριν το ξεμέλιασμα, ή των μελισσοτροφών μετά την παραγωγή τους, η επιφάνεια που απαιτείται είναι 50 - 60 m2. 
Επιπλέον θα χρειαστείτε ένα ξεχωριστό χώρο για τη διατήρηση του μελισσοκομικού σας υλικού όπως είναι οι κυψέλες, τα καπάκια, οι βάσεις, οι τροφοδότες κλπ. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται να είναι ένας κλειστός χώρος, αρκεί να προφυλάσσει τον ξύλινο εξοπλισμό από τη βροχή κατά κύριο λόγο. Για το σκοπό αυτό ένας χώρος περίπου 100 – 120 m2 θα είναι μια καλή επιλογή.
Τέλος σε άλλο κλειστό χώρο θα πρέπει να υπάρχει ο εξοπλισμός για τις μελισσοκομικές εργασίες του χειμώνα, όπως είναι το συρμάτωμα, το κάρφωμα κλπ. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται παροχή ρεύματος για τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν. 
Για το σκοπό αυτό δεν απαιτείται μεγάλος χώρος, στην περίπτωση όμως που προστεθεί επιπλέον εξοπλισμός, όπως κηροτήκτης, καταψύκτης, θερμοθάλαμος κλπ. οι διαστάσεις θα πρέπει να αυξηθούν. Πιθανόν 50 m2 σε αυτήν την περίπτωση να είναι ικανοποιητικά.
επικοινωνία:periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε την ομάδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: