15.5.18

Μελίσσια ισοδύναμα στην ίδια περιοχή δεν συλλέγουν την ίδια ποσότητα νέκταρος


Μελίσσια με την ίδια δυναμικότητα που βρίσκονται στην ίδια περιοχή και εκμεταλλεύονται την ίδια νομή,  ασφαλώς και θα συλλέγουν περίπου παρόμοια ποσότητα νέκταρος. Η διαφοροποίηση από το ένα μελισσοκομείο στο άλλο πιθανό να οφείλεται στο διαθέσιμο χώρο που έχουν για την αποθήκευση των τροφών. 
Μελίσσια στα οποία υπάρχουν άδειες κηρήθρες για την συμπύκνωση του νέκταρος και την τοποθέτηση του μελιού,  συλλέγουν περισσότερο μέλι από άλλα μελίσσια όπου οι κηρήθρες έχουν ήδη σφραγιστεί και μπλοκαριστεί με μέλι. Στην περίπτωση αυτή θα δείτε την διαφορά εάν τρυγήσετε και τοποθετήσετε αμέσως τις τρυγημένες κηρήθρες στα μελίσσια.
Μια δεύτερη αιτία πιθανό να είναι η διαφορετική έκταση του γόνου στα μελίσσια των δύο μελισσοκομείων. Εάν τα δικά σας μελίσσια έχουν κατά πολύ μεγαλύτερη έκταση γόνου από τα γειτονικά γιατί είχατε καταφύγει σε κάποιους χειρισμούς διέγερσης εκτροφής γόνου, οι τροφές που συλλέγονται απ’ έξω  χρησιμοποιούνται για την εκτροφή του γόνου και δεν περισσεύουν για να αποθηκευθούν.
Η παρουσία άκτιστων  κηρηθρών, το γενετικό υλικό (λιγότερο  παραγωγικές βασίλισσες), οι συχνές επιθεωρήσεις, τα βασιλικά διαφράγματα χωρίς την δεύτερη είσοδο είναι επίσης αιτίες οι οποίες μειώνουν τις αποδόσεις και πιθανό να κάνουν τη διαφορά που είδατε.


Εργαστήριο μελισσοκομιάς ΑΠΘ

επικοινωνία: periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε την ομάδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: