21.4.18

Πως αντιμετωπίζουμε ένα αρρενοτόκο μελίσσι

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις γύρω απο το θέμα των εργατριών που γεννούν,αλλά εαν καταλάβει κανείς πώς προέκυψαν,θα ξεκαθαρίσει τι έχει να αντιμετωπίσει, πως έφτασε η κατάσταση εως εδώ και πως θα την διορθώσει.
Προσπαθήστε να φαντασθείτε το εξής:Το μελίσσι έχει χάσει την βασίλισσά του.Σε αυτή την κυψέλη οι εργάτριες προσπάθησαν να αναθρέψουν μια νέα βασίλισσα αλλά απέτυχαν.Ετσι λοιπόν μετά απο δέκα ημέρες πάνω-κάτω τα τελευταία αυγά που γέννησε η βασίλισσα έχουν γίνει σφραγισμένος γόνος.Δεν υπάρχει ανοικτός γόνος στην κυψέλη.
Εχει αποδειχθεί οτι η φερομόνη που εκλύεται απο τον ανοιχτό εργατικό γόνο είναι το υλικό εκείνο που καταστέλει τις ωοθήκες των εργατριών μελισσσών.Η φερομόνη της βασίλισσας παίζει επίσης εναν ρόλο αλλά η φερομόνη του ανοιχτού γόνου είναι ο βασικός χημικός καταστολέας.Χωρίς την πηγή αυτών των χημικών οι ωοθήκες των εργατριών αρχίζουν να ωριμάζουν.Αυτό δεν συμβαίνει σε μια βραδυά όμως σταδιακά οι εργάτριες αρχίζουν να γεννούν αυγά.Ο ακριβής χρόνος ποικίλει, ομως θα αρχίσουμε να βλέπουμε αυγά εργατριών περίπου σε τρείς εβδομάδες απο τον χαμό της βασίλισσας.
Σκεφθείτε οτι ξαφνικά χιλιάδες εργάτριες χάνουν την φερομόνη του ανοιχτού γόνου.Για κάποιο λόγο δεν θα μετατραπούν όλες σε ωοτόκες αλλά αυτό θα συμβεί ίσως σε κάποιες δεκάδες η εκατοντάδες στις  οποίες θα ωριμάσουν οι ωοθήκες και θα αρχίσουν να γεννούν ταυτόχρονα.
Σύντομα θα αρχίσουν να γεννούν παντού.Γεννούν πολλά αυγά σε κάθε κελί καθώς και πάνω απο την γύρη που περιέχεται σε άλλα κελιά.Επειδή οι εργάτριες δεν έχουν γονιμοποιηθεί, απο τα αυγά που γεννούν θα προκύψουν κηφήνες και για τον λόγο αυτό ονομάζονται αρρενοτόκες.
Το θέμα είναι οτι ξαφνικά η κυψέλη γεμίζει με ανοιχτό κηφηνόγονο, ομως μόνο η φερομόνη του ανοιχτού εργατικού γόνου καταστέλλει τις ωοθήκες των εργατριών.Την ίδια στιγμή οι εργάτριες εκλύουν φερομόνες σαν της βασίλισσας με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εισάγουμε νεα βασίλισσα, την οποία τις περισσότερες φορές θανατώνουν.Ετσι η εισαγωγή νεας βασίλισσας τις περισσότερες φορές δεν λειτουργεί.
Το τίναγμα της κυψέλης στην άκρη του μελισσοκομίου για να απαλλαγούμε απο τις αρρενοτόκες και η εισαγωγή νέας βασίλισσας μπορεί και πάλι να μην λειτουργήσει διότι στην κυψέλη δεν υπάρχει ανοικτός εργατικός γόνος.Οι εργάτριες θα θανατώσουν την νέα βασίλισσα πριν αρχίσει να γεννάει και θα επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση.
Ο μόνος τρόπος για να σωθεί το μελίσσι είναι η καταστολή των ωοθηκών των εργατριών.Αυτό μπορεί να γίνει με την προσθήκη ανοιχτού εργατικού γόνου στην κυψέλη.Ετσι σε λίγο χρόνο οι ωοθήκες των εργατριών θα κατασταλούν.Ομως εαν εισάγουμε βασίλισσα πολύ νωρίς αφότου προσθέσαμε τον ανοιχτό γόνο θα την θανατώσουν πάλι.  
Ο καλύτερος τρόπος είναι να προσθέτουμε ενα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο κάθε λίγες ημέρες μέχρις ότου οι μέλισσες να ξεκινήσουν να κάνουν την δική τους βασίλισσα.Κάθε πότε πρέπει να προσθέτουμε γόνο εξαρτάται απο την ηλικία του γόνου.Τα αυγά εχουν διάρκεια τρείς ημέρες και οι λάρβες μένουν ανοιχτές για 5.5 εως 6 ημέρες.Υποθέτοντας οτι η περισσότερη φερομόνη εκλύεται απο λάρβες παρά απο τα αυγά, θα πρέπει να προσθέτουμε γόνο κάθε 5 με 6 ημέρες εαν ο γόνος είναι νεαρός.
Οταν το μελίσσι αρχίσει να ανατρέφει βασίλισσα απο μόνο του τότε μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχίσει την ανατροφή της η να είσάγουμε δική μας βασίλισσα.Το χτίσιμο των βασιλικών κελιών μας δείχνει την θέληση του μελισσιού να δεχθεί νεα βασίλισσα και ειναι πλέον ασφαλές να εισάγουμε την δική μας.
Με την ίδια λογική μπορούμε να συνενώσουμε την κυψέλη με μια παραφυάδα που έχει βασίλισσα και ανοιχτό εργατικό γόνο,χρησιμοποιώντας διπλό συρμάτινο διάφραγμα η άλλη μέθοδο που θα προστατεύσει την βασίλισσα μέχρις ότου κατασταλούν οι ωοθήκες των εργατριών.Η πλήρης συνένωση θα γίνει μετά απο τρείς εβδομάδες.
Εαν η κυψέλη έχει μείνει πολύ καιρό χωρίς βασίλισσα το μελίσσι θα είναι μικρό,επιθετικό και δεν θα αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς μαζί του.Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τινάξουμε το μελίσσι και οι μέλισσες κάποιες θα πάνε σε άλλες κυψέλες και κάποιες άλλες θα πεθάνουν.

επικοινωνία:periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε την ομάδα μας στο facebook




Δεν υπάρχουν σχόλια: