23.1.18

Χρησιμοποίηση των αδύνατων μελισσιών για παραφυάδες

Πολλοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν επωφελώς τα αδύνατα μελίσσια τους, από τα οποία δεν ελπίζουν να πάρουν σοδειά, για να αυξήσουν το μελισσοκομείο τους.
Σε ένα μελισσοκομείο, όσο καλά και αν επιβλέπεται, δεν μπορεί παρά να υπάρχουν και μερικά αδύνατα μελίσσια, τα οποία δεν προφταίνουν να αναπτυχθούν έγκαιρα για να αποδώσουν σοδειά.
Η αδυναμία των μελισσών αυτών οφείλεται ως επί τον πλείστον σε ανεπάρκεια της βασίλισσας.
Έχουμε λοιπόν κάθε συμφέρον να αντικαταστήσουμε τις ανεπιθύμητες αυτές βασίλισσες και συγχρόνως τα αδύνατα αυτά μελίσσια και ίσως να τα τριπλασιάσουμε, αν η ανθοφορία είναι ευνοϊκή και αν υπάρχει καιρός για την ανάπτυξη των παραφυάδων, που θα σχηματίσουμε από αυτά ,πριν το χειμώνα.
Ο συνήθης τρόπος είναι είναι ο εξής.... Αφήνουμε τα αδύνατα αυτά μελίσσια να δυναμώσουν και όταν φτάσουν 5-6 πλαίσια γόνου, εκλέγουμε μια άλλη δυνατή κυψέλη με καλή βασίλισσα, την οποία χρησιμοποιούμε για την παραγωγή βασιλικών κελιών. Δύο μέρες αφού γίνει η απομόνωση της δυνατής κυψέλης, προς δημιουργία βασιλικών κελιών, αφαιρούμε όλες τις βασίλισσες των αδύνατων μελισσιών. Οκτώ μέρες αργότερα, δηλαδή 10 συμπληρωμένες από την απομόνωση της δυνατής κυψέλης, χωρίζουμε τα ορφανά αδύνατα μελίσσια σε δύο, μεταφέροντας το ήμισυ του γόνου και κάτι περισσότερο του μισού πληθυσμού, σε νέα θέση, και δίνοντας από ένα εκλεκτό βασιλικό κελί στο κάθε τμήμα. Αν μας περισσεύουν κελιά,προτιμότερο είναι να δώσουμε από 2, για την περίπτωση που ένα από τα κελιά θα ήταν ελαττωματικό.
Σημειωτέον ότι οι αδύνατες αυτές κυψέλες μετά την απομόνωση δημιουργούν δικά τους βασιλικά κελιά, αυτά όμως αυτά όμως είναι κατά 2 μέρες καθυστερημένα των εκλεκτών βασιλικών κελιών, που δίνουμε σε αυτές, και επομένως οι βασίλισσες των εκλεκτών κελιών εκκολάπτονται πρώτα και καταστρέφουν τα ανεπιθύμητα κελιά. Για κάθε ενδεχόμενο όμως και ο μελισσοκόμος έχει καιρό διαθέσιμο, καλό είναι να καταστρέψει ο ίδιος τα κελιά των αδύνατων κυψελών, πριν δώσει σε αυτές τα εκλεκτά κελιά.
Εάν οι χωρισμοί αυτοί γίνουν με 3 πλαίσια γόνου και έγκαιρα, τότε και τα δύο τμήματα μπορούν να αναπτυχθούν σε πρώτης τάξεως κυψέλες, με νέες και γεμάτες σφρίγος βασίλισσες, οι οποίες υπόσχονται πολλά για τον επόμενο χρόνο.
Μπορούμε όμως,αν θέλουμε και αν η εποχή δεν έχει προχωρήσει πολύ, να σχηματίσουμε 3 παραφυάδες των 2 πλαισίων γόνου από την κάθε αδύνατη κυψέλη. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα χρειαστεί να βοηθήσουμε τις παραφυάδες αυτές με τροφοδότηση, διαφορετικά ενδέχεται να μην προφτάσουν να ανδρωθούν πριν το χειμώνα.

επικοινωνία periskepsis@gmail.com
επισκεφθείτε την ομάδα μας στο facebook 

Δεν υπάρχουν σχόλια: